כאבי ברכיים: המדריך המלא והמקיף לשנת 2024
כאבים המגיעים ממפרק הברך, המפרק הגדול ביותר בגוף האדם.
על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה. מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק הנושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים.
בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות. העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לדוגמה:
אצל אדם השוקל כ-80 ק”ג יכול העומס על הברך להגיע לכדי חצי טון (!).
עומסים אלו חוזרים על עצמם בכל צעד אותו אנו הולכים. אלפי פעמים ביום ועשרות מיליוני פעמים במהלך החיים.
כיצד מצליח הגוף להתמודד עם העומסים הכבדים המופעלים על הברך?
אחת המערכות המרכזיות השומרות על מפרק הברך בריא ותפקודי למרות עומסים אלו היא המערכת השרירית. מערכת זו מתזמנת את פעולתה ומכוונת את עבודת השרירים בצורה שתדאג לחלוקת עומסים נכונה במפרק. בנוסף המערכת דואגת לאיזון ביולוגי (הומאוסטזיס). כאשר המערכת עובדת באופן תקין, היא מנטרת את כאבי הברכיים. בכל בעיית ברך קיימת חולשה ויציאה משליטה של המערכת השרירית.
שיקום של המערכת השרירית ויכולת השליטה שלה במפרק הברך. הינו אחד מהמרכיבים החשובים ביותר בטיפול בבעיות ברכיים ובמניעת כאבי ברכיים.
מבנה מפרק הברך
מפרק הברך נוצר ממפגש של עצם הירך ועצם השוקה. מפגש של פיקת הברך עם הקצה הרחיקני של עצם הירך ועם המפרק שבין עצם הירך לעצם השוקה. המשטחים המפרקיים, היכן שהעצמות נוגעות ומחליקות זו על גבי זו, מכוסים בסחוס.
שכבה דקה וגמישה שתפקידה לפזר את העומס ולאפשר תנועה טובה וחלקה יותר בין העצמות.
בנוסף לסחוס מכיל המפרק שני מניסקוסים.
סהרונים שתפקידם לשמש כסופגי עומסים ובולמי זעזועים. העצמות מחוברות אלו לאלו באמצעות רצועות ובאמצעות שרירים וגידים שהגדול ביניהם הינו השריר הארבע ראשי.
מיקומו של כאב והפעולות הגורמות לכאב נותנים לנו מידע רב באשר לגורמים ולסיבות לכאב.
התלונות הנפוצות ביותר הינן:
- כאבי ברכיים בצד הפנימי.
- כאבי ברכיים בכיפוף – היינו בירידת ועליית מדרגות, כריעה, ישיבה ממושכת או בקימה מישיבה.
- כאב בקדמת הברך – כאב סביב פיקת הברך או “בתוך” פיקת הברך. לרב יסתמן בכיפוף הברך.
- כאבים מעל או מתחת לפיקת הברך.
- כאבים מאחורי הברכיים.
- כאב בצד החיצוני של הברכיים.
כאבי ברכיים סיבות
ישנן סיבות רבות לכאבי ברכיים. עם זאת, המכנה המשותף בכל הבעיות הללו הינו אובדן השליטה של המערכת השרירית. השרירים סביב מפרק הברך מאבדים שליטה ומתכווצים בחוזקה סביב האיזורים הפגועים. זאת על מנת לקבע אזורים אלו ולייצבם. אף שמטרת הכיווץ הראשונה הינה להגן על המפרק. הרי שאם לא נטפל ונחזיר את השליטה השרירית, הכיווץ יישאר. מצב שיגביר את העומסים על האזורים הכאובים והפגועים ויחמיר את הבעיה.
הסיבות הנפוצות ביותר לכאבי ברכיים הינן:
- אוסטיאוארתריטיס של הברך (Knee Osteoarthritis) המכונה גם “שחיקת סחוסים”
- בורסיטיס – דלקת של הפס אנסרינוס (Pes Anserinus bursitis)
- קרע מניסקוס דגנרטיבי או טראומטי
- כאב ברך קדמי המכונה גם כאב ברך פטלו-פמורלי
- דלקת בגיד הפיקה – אוזגוד שלאטר או Patellar tendonitis
- סבלוקסציה או דיסלוקציה של פיקת הברך
- קרע ברצועה צולבת
- קרע ברצועה מדיאלית או לטרלית (פנימית או חיצונית)
- אוסטיאונקרוזיס – נמק של עצמות מפרק הברך (AVN או SONK)
- שבר טיביאל פלטו (שצקר)
- ציסטה ע”ש בייקר (Baker cyst)
- דלקת מכנית
- דלקת פרקים – ראומטואיד ארתריטיס ועוד
- סינדרום ITB – חיכוך של הרצועה האיליו-טיביאלית בצד החיצוני של מפרק הברך
טיפול בכאבי ברכיים וכיצד אפוסתרפיה מסייעת בהורדת הכאב והחזרה לפעילות
הקו הראשון בטיפול בכאבי ברכיים הינו פעילות גופנית. מטרת הפעילות הגופנית הינה להחזיר את שליטת השרירים במפרק ולחזק אותם.
חשוב לדעת: לא ניתן לחזק את השריר ללא שיפור השליטה השרירית.
פעמים רבות ישנו אתגר בחזרה לפעילות גופנית בשל הכאב הכרוך בכך והצורך להקדיש זמן מיוחד בעידן בו כולנו עסוקים וטרודים. אפוסתרפיה פותחה במיוחד כדי לתת מענה לצורך זה, לאפשר תרגול של השליטה השרירית במפרק ואיזון העומסים במפרק בסביבתו הטבעית של המטופל ובפעולותיו היומיומיות ללא צורך להקדיש זמן מיוחד לתרגול. מערכת התרגול של אפוסתרפיה מכוונת אישית למטופל באופן שיאפשר זאת, היחידות הביומכניות תחת הנעל מכוונות בצורה שתוריד עומסים מהאזור הפגוע במפרק וקמירות היחידות מותאמת בצורה שתיצור הפרעה קלה ולא מורגשת ש”תחנך” מחדש את השרירים סביב הברך לשלוט במפרק בצורה מאוזנת, כל זאת ללא כאב או בכאב מופחת משמעותית.
מעבר לפעילות גופנית ההמלצות, לפי הסדר, הינן:
- ירידה במשקל
- פזיותרפיה
- תוספי מזון
- טיפול תרופתי – נגדי כאב ודלקת
- זריקות
- ארתרוסקופיה – במקרים בהם יש ברך נעולה או קרע רצועה צולבת אצל ספורטאים הסובלים מפציעות ספורט.
- ניתוח החלפת מפרק
כאמור, פעילות גופנית וירידה במשקל הינן קו ראשון לטיפול ברב בעיות הברך. אם אלו לא צלחו – מומלץ לפנות לפיזיותרפיה. ניתן גם לנסות לקחת תוספי מזון. לטיפול בכאבי ברכיים ניתן להשתמש באמצעים תרופתיים כגון נגדי כאב ודלקת (NSAIDS) אך יש לזכור כי מדובר בטיפול סימפטומטי, כזה המטפל בכאב ובדלקת אך לא בבעיה עצמה. יש לזכור שתרופות אלו מומלצות לשימוש קצר טווח ועלולות להזיק לסובלים מבעיות כרוניות כגון יתר לחץ דם, מחלת לב, סוכרת, כיב פפטי ועוד. זריקות יכולות אף הן להביא להקלה זמנית בכאבי ברכיים (שבועיים עד מספר חדשים) אך גם כאן הטיפול הינו טיפול סימפטומטי. במידה והטיפול השמרני והלא פולשני לא עזר וקיימים כאבים משמעותיים ופגיעה בתפקוד יש לשקול ניתוח החלפת מפרק.
כאבי ברכיים תרופות סבתא
מעבר לטיפולים המומלצים בפרוטוקולים הרפואיים ישנן גם תרופות סבתא לכאבי הברכיים, ומאחר והסבתות שלנו היו חכמות ומנוסות חלקם של הטיפולים אף נבדק מחקרית ונמצא אפקטיבי. ההמלצות כוללות בין השאר כורכום – אותו ניתן למצוא במשחות לעיסוי הברך, חבישת עלי כרוב להורדת הנוזלים והנפיחות. כמו כן, ישנן המלצות על חימום הברך. יש לציין שבעוד שחימום הברך אכן מוביל להורדה בכאב, כנראה דרך השפעה על מסלולי הכאב במערכת העצבים, הרי שהחימום גם גורם להרחבת כלי הדם ועלול להעלות דלקת ובצקת. לכן, במקרה זה ההמלצה הנכונה הינה דווקא על קומפרסים קרים של 8-10 דק’, קומפרסים אלו גורמים לכיווץ כלי דם, הורדת הדלקת והפחתת הכאב.
כאבי ברכיים במיקומים שונים – מיקום הכאב בברך ואופי הכאב
כאבי ברכיים בצד הפנימי של הברך
כאבים אלו יכולים לנבוע ממספר מקומות. במידה ומדובר על כאב שנמצא על הקו המפרקי אזור מפגש עצם הירך והשוק. הגורמים יהיו לרב קרע של המניסקוס המדיאלי או אוסטיאוארתריטיס.
במידה והכאב ממוקם מעט נמוך יותר וקדמית מהקו המפרקי. לרב ידובר על בורסיטיס של הפס-אנסרינוס (רגל הברווז). מקום היאחז של שלושה שרירים לעצם השוקה.
מעבר לכך יכול הכאב לנבוע ממתיחה/קרע של הרצועה הפנימית חבלה למדור הפנימי של הברך.
כאב בברכיים בכיפוף
כאבי ברכיים בכיפוף קורים לרב ב:
- כריעה
- ירידה ועליית מדרגות
- יציאה מהאוטו
- בישיבה ממושכת בקולנוע או בטיסה
לרב מדובר בכאבים בקדמת הברך הנובעים מפיקת הברך ומהעומסים המופעלים עליה. עומסים הגורמים במקרים רבים לדלקת מכנית בין הפיקה לעצם הירך.
פיקת הברך מושפעת מהירך, מהאגן, מהזווית של עצם הירך.
כאב בצד החיצוני של הברך
יכול לנבוע מ:
- אוסטיאוארתריטיס של המדור החיצוני של הברך
- קרע של המניסקוס החיצוני (לטראלי)
- מתיחה/קריעה של הרצועה החיצונית של הברך
- חבלה למדור החיצוני של הברך
- חיכוך של הרצועה האליו-טיביאלית (ITB – Iliotibial band) בצד החיצוני של מפרק הברך.
כאב מאחורי הברך
ישנן מספר סיבות לכאב מאחורי הברך, הנפוצות בהן הן:
- ציסטה על שם בקר
הצטברות של נוזלים עקב גירוי של הקרום הסינוביאלי המצפה חלקים ממפרק הברך. - התכווצות הגנתית של השרירים באספקט האחורי של הברך על מנת לשמור על האזור הקדמי של הברך.
במידה ומדובר בכאבים חריפים (אקוטיים) מאחורי הברך.
צריך להביא בחשבון גם את קיומו של קריש דם עמוק או שטחי בוורידיי השוק.
בעיה זו קורית בדרך כלל אחרי
- טיסה
- פציעות
- ניתוחים אורטופדיים
- חוסר תנועה של הרגל למספר שעות.
במקרה וזו הבעיה יש לפנות באופן מידי לרופא.
שאלות ותשובות
האם טיפול אפוסתרפיה עוזר לשיקום המיניסקום?
אפוסתרפיה הוכחה מחקרית כמורידה כאב ומשפרת תפקוד בקרב אנשים הסובלים מקרעי מניסקוס. בטיפול אפוסתרפיה נעשה כיוון של היחידות הביומכניות תחת הנעל בצורה שתוריד עומסים מאיזור הקרע ותאפשר תרגול של השליטה על השרירים ללא כאב או עם כאב מופחת.
האם טיפול אפוסתרפיה מתאים כטיפול בסחוס הפיקה?
ברוב המוחלט של המקרים בהם ישנה שחיקת סחוס טיפול באמצעות אופוסתרפיה לאחר אבחון מקיף יתרום משמעותית להקלה בכאב ולשיפור בתפקוד. ישנם מקרים בהם המצב יהיה חמור מדי ואנו נפנה להמשך טיפול אצל הרופא המטפל ולעיתים המטופל יצטרך לשקול ניתוח. פעמים רבות ישנו אתגר בחזרה לפעילות גופנית בשל הכאב הכרוך בכך והצורך להקדיש זמן מיוחד עבור זה בעידן בו כולנו עסוקים וטרודים. אפוסתרפיה פותחה במיוחד כדי לתת מענה לצורך זה, לאפשר תרגול של השליטה השרירית במפרק ואיזון העומסים במפרק בסביבתו הטבעית של המטופל ובפעולותיו היומיומיות ללא צורך להקדיש זמן מיוחד לתרגול. מערכת התרגול של אפוסתרפיה מותאמת אישית למטופל באופן שיאפשר זאת, היחידות הביומכניות תחת הנעל מכוונות בצורה שתוריד עומסים מהאיזור הפגוע במפרק וקמירות היחידות מותאמת בצורה שתיצור הפרעה קלה ולא מורגשת ש"תחנך" מחדש את השרירים סביב הברך לשלוט במפרק בצורה מאוזנת, כל זאת ללא כאב או בכאב מופחת משמעותית.
מהם הסיבות לכאבים בברך וחוסר יציבות בזמן ירידת מדרגות?
השרירים מהווים את אחד הגורמים החשובים ביותר במחלת אוסטיאוארתריטיס של הברך. כאשר ישנה בעיה כלשהי בברך – כאב, נוזלים, פציעה או דלקת הדבר מביא לפגיעה בשליטה השרירית בברך. השרירים, המייצבים את הברך ומאזנים את העומסים בתוך הברך, מפסיקים לעבוד בתיאום ומתכווצים בחוזקה ולאורך זמן סביב האזורים הכאובים והפגועים בברך. כיווץ שרירי זה מביא לעליה בעומסים על האיזורים הפגועים והגדלת השחיקה. כמו כן, כיווץ לאורך זמן מביא להחלשות השריר ולירידה במסת השריר. בנוסף, בשל ההחמרה הנגרמת עם הזמן, אבדן השליטה הולך ומחמיר ומביא לחוסר יציבות של המפרק. חוסר היציבות של המפרק גורם להגברת התכווצות השרירים סביב האיזורים הפגועים ולעליה נוספת בעומסים ובשחיקה המפרקית –מה שגורם בפועל להתדרדרות המפרק. כמו כן הפעילות הלקויה של השרירים והמפרק גורמת לתופעות של כאב בביצוע פעילויות המעמיסות עומס גדול מהרגיל על הברך, כגון ירידת מדרגות. תהליכים אלו הינם מרכזיים בהתפתחות אוסטיאוארתריטיס של הברך- כמובן שטיפול נכון באפוסתרפיה יכול להקל משמעותית ברוב המקרים.
מתי ממולץ להמנע מהליכה ומאמץ בשל כאב בברכיים ?
ישנן פעולות שסביר להניח ייגרמו להחמרה בסימנים ובתסמינים בברך פצועה באופן חריף. במצב כזה יתכן שכדאי לכם להימנע מפעולות כמו הליכה ומאמץ יתר עד לקבלת אבחנה מדויקת של רופא מטפל.
מה הסיבה לקנאקים קבועים בקרסול ובברך?
ישנם כמה גורמים אפשריים לתופעת קנאקים במפרקים: פיצוץ של בועות גז הנוצרות בנוזל סינוביאלי בחלל המפרק, חיכוך רצועות או גידים העוטפות את המפרקים ושינוי או פגיעה במבנה הגרמי של המפרק עלול לגרום לרעשים וקולות לא שגרתיות בעת התנועה. במקרה והתופעה חוזרת על עצמה באופן סיסטמטי ומלווה בתהליכים פתולוגיים אחרים כגון דלקת, נפיחות וכאב מומלץ מאוד לפנות לאיש מקצוע לקבלת אבחנה מדויקת.