שיקום פציעות ספורט

רבים מאתנו מבצעים פעולות ספורטיביות כחלק מאורח החיים הבריא. יש שהפכו את הספורט לחלק בלתי נפרד מחייהם, יש “המתמכרים” לספורט בשלב זה או אחר בחייהם. ספורט ומודעות לפעילות גופנית עלו בעולם המערבי בעשרים השנים האחרונות תודות למחקרים רבים שבוצעו ברחבי העולם שהוכיחו את הקשר הישיר בין בריאות הגוף והנפש לפעילות גופנית.

 

עם זאת, כל פעילות ספורט, החל מהליכה וכלה בריצת מרתון גורמת לעומס על כל מערכות המפרקים, השרירים, הגידים, כלי הדם ומערכות העצבים. במקרים מסויימים העומס גדול מדי או שחלילה תאונה או תנועה לא נכונה של הגוף גורמת לפציעה. הפציעה יכולה להיות קלה או מורכבת.

מהן הסיבות השכיחות לפציעות ספורט?

  • טראומה – תאונה או פציעה עקב מכה ישירה, נפילה או סיבוב פתאומי של מפרקים בגוף. טראומות שכאלה יובילו לנקעים, לשברים, לקרעים ברצועות או השרירים והגידים.
  • עומס יתר – פציעות בשל עומס יתר נגרמות לרוב בשל אימון אינטנסיבי שאינו מותאם לאדם, ביצוע טכניקה לא נכונה, חוסר מנוחה מספקת בין תרגיל לתרגיל, אי ביצוע חימום לפני תרגיל וחוסר הקפדה בביצוע מתיחות ושחרור הגוף לאחר עומס מאמץ.
  • גיל – לגיל שלנו ישנה השלכה ישירה למידת החשיפה שלנו לתאונות ספורט. כל מערכות הגוף שלנו מאבדות מחיוניותן, כך שעומסים שבעבר התמודד איתן הגוף בקלות, משפיעים ויוצרים מצבים של פציעות ספורט.
  • כושר גופני – באופן טבעי, אנשים ללא כושר גופני חשופים יותר לפציעות ספורט.
  • גמישות -חוסר גמישות במערכות השרירים, הרצועות והגידים עלולים להוביל לפציעות ספורט.
  • נעל – התאמת הנעליים לסוג הספורט חשובה. נעל שאינה תומכת במפרקי כף הרגל עשוייה להוביל לפציעה.

שיקום פציעות ספורט

כיצד נוכל להימנע מפציעות ספורט?

ראשית עלינו לדאוג לנעליים המתאימות לפעילות. נעל טובה תומכת היטב במפרק כף הרגל ומעניקה הגנה וריכוך זעזועים. עלינו תדאוג לחמם היטב את השרירים לפני מאמץ, לבצע מתיחות נכונות ולהכין את הגוף לפעילות.

 

עלינו לשמור על טכניקה נכונה בעת ביצוע הפעולות הגופניות כדי להימנע מפציעות. עלינו להיות עירניים לסביבה, להימנע מנפילות, מתאונות חלילה עם אנשים, רוכבי אופניים ועצמים שבשטח. באם אנו עוסקים בפעילות ספורט מאתגרת במיוחד כמו סקי, אופני שטח, טיפוס הרים וכו עלינו להצטייד בציוד המתאים ביותר לפעילות שכזו כדי למנוע פציעה.

 

ולא פחות חשוב, עלינו להקשיב לגוף. הגוף שלנו מאותת לנו בכל פעם שאנו מעמיסים עליו עומס יתר. עלינו לעצור, לנוח, להבין מה גורם לכאב או לתחושה הפתאומית בה חשנו ולתת לגוף זמן הסתגלות למאמץ.

 

כיצד מטפלים בפציעות ספורט?

המטרה העיקרית של טיפול ושיקום מפציעת ספורט היא להחזיר לנו את היכולת לחזור לפעילות מלאה ותקינה בתוך זמן קצר ככל הניתן ובביטחון מלא. ההליך מורכב משלבים שונים בניהם אבחון, טיפול ושיקום.

שלב האבחון.

לרוב, אבחון בפציעות ספורט נעשה ע”י רופא המתמחה בתחום. האבחון יכלול:

  • בדיקה גופנית.
  • באם יש צורך בדיקות הדמיה: צילום רנטגן, MRI או CT.

שלב הטיפול.

תכנית הטיפול תהיה בהתאם לסוג הפציעה וחומרתה. התכנית עשוייה להיות:

  • הנחייה למנוחה לצורך ריפוי רקמות פצועות.
  • טיפול בקור. שימוש במקור קור (קרח) כדי להפחית נפיחות וכאב.
  • חבישת לחץ. שימוש בתחבושות לדחיסת נפיחות.
  • הרמת גפה פגועה. לסייע בהורדת נפיחות.
  • פיזיותרפיה. טיפול להטבה ביציבות הגוף, חוזק השרירים ושיפור טווחי תנועה.
  • ניתוח. במקרים בהם הפציעה מחייבת בהתערבות ניתוחית.

שלב השיקום מפציעת ספורט.

הליך השיקום מתחיל כמעט מיידית לאחר הפציעה ומשתנה בהתאם למצב. הליך השיקום קריטי כדי לאפשר לנו חזרה לכל סוג פעילות מבלי להסתכן שוב בפציעה חוזרת. הליך זה יכלול ברובו את הנושאים הבאים:

  • שיקום בתרגילי כוח. תרגילים שייעודם לחזק את בשרירים סביב המפרק הפגוע/הרצועה הפגועה.
  • שיקום בתרגילי גמישות. תרגילים אלו נועדו לשפר את טווחי התנועה.
  • שיקום בתרגילי קואורדינציה ופרופריוספציה. תרגילים שנועדו לשפר את זמני התגובה העצביים-שריריים ואת שיווי המשקל בכל תנועה.
  • שיקום בפיזיותרפיה. הליך שיקום שמטרתו לחזק שרירים,טווחי תנועה ופרופריוספציה – תחושת המפרק במרחב.
  • שיקום באפוסתרפיה. הליך שיקומי המעניק חיזוק משמעותי למערכות השריר, שיפור טווחי תנועה, שיפור זמני תגובה ושליטה עצבית-שרירית במפרקים והורדת עומסים מהמפרק הפגוע.

 

כמה זמן לוקח להשתקם מפציעת ספורט?

משך זמן הליך השיקום תלוי בעיקר בסוג הפציעה, בחומרתה ובגיל הנפצע. במקרים הקלים, פציעות ספורט יכולות להחלים בתוך כמה ימים, בעוד פציעות אחרות יכולות להתארך לכמה חודשים.

חשוב לזכור: נפצעתם? גשו לבדיקה רפואית. אל תתנו לזמן לעשות את שלו. אבחון נכון יוביל לטיפול נכון ולשיקום מהיר ואפקטיבי.

 

שאלות ותשובות:

חשוב מאד. אחת מהסיבות לפציעות ספורט היא נעל שאינה תומכת, שאינה מתאימה לסוג הפעילות. לכן, יש לבחון היטב את מידת הגנת הנעל על כף רגלכם, את גמישותה, את מידת ההגנה שהיא מעניקה בבלימת הזעזועים.

פציעת ספורט, כמו כל פציעה בגוף, מחייבת בהתייחסות מעמיקה ומקצועית. לעיתים כאב קל שאינו מטופל הופך לכאב טורדני המשפיע על איכות החיים. לכן, ההמלצה הראשונית הינה בדיקת רופא. אבחון רפואי יעניק מידע מדוייק באשר לפציעה ולאופן הטיפול בה. 

 

אולי יעניין אתכם גם: כאב בברך אחרי אימון

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתכאבי ברכיים - המדריך המלאכאבי גב - מאמריםהסדרי נגישות