כאב בצד החיצוני של הברך
כאב בצד החיצוני של הברך מחייב בדיקה והתייחסות מעמיקה שכן ישנם כמה גורמים אפשריים לכאב בצד החיצוני בברך ואבחון נכון ומדויק יאפשר טיפול ושיקום מקצועי נכון. הכאב עצמו מורגש בצידו החיצוני של מפרק הברך. יש הטוענים לכאבי ברכיים בכיפוף, אחרים מתלוננים על כאבים בברך בהליכה ממושכת, כאבים בברך לאחר מאמץ, בעלייה במדרגות ועוד. מכיוון שלכאב בצידה החיצוני של הברך יכולות להיות מספר סיבות בואו ונכיר את הגורמים העיקריים, בתקווה שהמידע יעזור לכם להבין טוב יותר מדוע כואבת לכם הברך בצידה החיצוני.
הגורמים השכיחים ביותר לכאב בצד החיצוני של הברך:
- תסמונת ITB.
- כאב “פטלו-פמורלי”.
- קרע ברצועה של הברך.
מהי תסמונת ITB?
אם אתם מרגישים בכאבים חזקים ברצועה העבה של הברך, בצידה החיצוני, וכאבים אלו מתגברים כאשר אתם מכופפים ומיישרים את הברך, יכול מאד להיות שאתם סובלים מתסמונת ITB.
התסמינים הנוספים שיכולים להתפתח הם: דלקת ותחושה של חולשה שרירית באזור הברך. איך תדעו אם מתפתחת דלקת? לרוב תוכלו לחוש בחום בחלקו החיצוני של העור באזור הברך הפגועה.
היה והתסמינים מתגברים כשאתם מרגישים כאבים בברך לאחר מאמץ כמו: כאבים לאחר הליכה, לאחר ריצה או פעילות גופנית מוגברת אחרת, יכול להיות שהדבר מצביע על כך שהגורם הינו תסמונת זו.
הבדיקה מתבצעת באמצעות מבחנים קליניים, המערבים בדיקה פיזיקלית שתעזור לאבחן באם אכן זה הגורם לכאב בצד החיצוני של הברך.
מהו כאב פטלו-פמורלי?
כאב ברך פטלו-פמורלי הוא כאב המורגש בצד הקדמי של הברך. הכאב נוצר מחיכוך בין עצם הפיקה לעצם הירך. הכאבים הנלווים לרוב מורגשים בעלייה וירידה במדרגות, הליכה במדרון, בפעילות רכיבה על אופניים, וביישור הברך לאחר ישיבה ממושכת. אחת הסיבות העיקריות לתופעת הכאב הפטלו-פמורלי היא חולשה שרירית במערכות השריר התומכות במפרק הברך אשר מובילה לחיכוך בין עצם הפיקה לעצם הירך.
אודות קרע ברצועת החיצונית של הברך
כאב בצד החיצוני של הברך יכול לנבוע מקרע ברצועה הצידית של הברך – LCL. רצועה זו הינה חלק ממבנה הברך ויעודה לשמור על יציבותה של הברך בחלקה החיצוני ולמנוע “בריחה” של הברך החוצה. רצועה זו מחוברת לעצם הירך ולעצם השוקית. לרוב, פגיעה ברצועה זו נגרמת בשל תאונה, פציעה או טראומה. נדרש כוח רב כדי להביא לקרע ברצועה ולכן מרבית הנפגעים הינם אנשים העוסקים בספורט אקסטרים, רוכבי אופניים, רוכבי אופנועים, חובבי סקי, גלגיליות צניחה חופשית ועוד. הפגיעה ברצועה זו מחייבת כוח רב המופעל סיבובית על הברך בעוד כף הרגל מונחת על הרצפה. הסימנים הקשורים בקרע הם כאב בצד החיצוני של הברך, נפיחות קלה, חוסר יציבות בברך בשלבי הליכה מהירה או ריצה.
הטיפול בכאב בצד החיצוני של הברך
כפי שלבטח הבנתם, בשלב הראשון יהיה עליכם לבצע אבחון מקיף על מנת לוודא מהו סוג הפגיעה ומהי הסיבה לכאב. אבחון זה יעניק לכם טיפול נכון, נטרול הכאב, ושיקום הכאב.
לרוב, פניה לרופא לאבחון ראשוני תאפשר המשך אבחון מקצועי ע”י גורם מקצועי.
מה שחשוב לזכור הוא שכאב בצידה החיצוני של הברך ניתן לטיפול.
למעשה, חיזוק המערכת השרירית התומכת במפרק הברך תאפשר, במרבית המקרים, חזרה לתפקוד מלא, לשגרת פעילות וללא כאב. לעומת זאת, הזנחת אבחון וטיפול לרוב תגרור להחמרה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהעומסים והלחצים על המפרק הפגוע ילכו ויחריפו. עם הזמן הדבר עלול לגרום לפגיעה במפרקים אחרים הנושאים את משקל גופכם בשל פעולה אוטומטית שעושה הגוף על מנת “לפצות” ולהסיט משקל מהמפרק הכואב למפרקים אחרים.
הטיפול האפקטיבי והמוכח מחקרית – מוכר ע”י כל קופות החולים
פגיעה וכאב בצד החיצוני של הברך, כאבים בברך בהליכה, בריצה ואפילו בקימה מישיבה. כאבים בברך בצד הפנימי של ברך ימין, או כל כאב ברכיים מאפשר טיפול ושיקום יעיל ומוכח. למזלנו, מפרק הברך, תפקודו וחיוניותו נשען בעיקר על תפקוד מלא של המערכת העצבית והשרירית המקיפה ומגנה על המפרק. חיזוק מערכת זו מונע לחץ, שחיקה וכאב. ובהחלט ניתן בקלות יחסית, ללא תלות במשככי כאבים, זריקות לברכיים או ניתוח חלילה להתגבר על הכאב, לשקם את הפגיעה ולחזור לחיות חיים שגרתיים מלאים.
הטכנולוגיה של אפוסתרפיה עומדת בחזית הטיפול בכל הקשור לכאבי ברכיים, כאבי גב, אגן וירך. שיטת הטיפול מחזקת את כל מערכות השרירים התומכות במפרקי הברכיים בפעולה פשוטה, ללא צורך לצאת מהבית, ללא מאמץ. באמצעות המערכת של אפוסתרפיה מתאזנת תבנית ההליכה, חלוקת העומסים, הלחץ מהמפרק הפגוע יורד והברכיים חוזרות לתפקוד מלא. הפעולה פשוטה ונגישה – מערכת אפוסתרפיה מותאמת אישית לאחר בדיקה מקיפה, נועלים את הנעליים ומרגע זה כל צעד מחזק ומאזן את מפרקי הגוף ומנטרל לחצים מהמפרק הכואב. האבחון אגב – חינם והטיפול בהשתתפות כל הביטוחים המשלימים של קופות החולים, משרד הבטחון, והביטוחים הפרטיים בישראל.