כאבים בברך ימין בצד הפנימי
כאב ברכיים, כמו כאבים בברך ימין בצד הפנימי יפגוש כל אחת ואחת מאתנו בדרך שונה. התחושה אינה זהה בין אדם לאדם, עצמת הכאב גם היא שונה. הקשר בין עצמת הכאב ומיקום הכאב חשוב לשלב אבחון הבעיה. יש לזכור לכאב יש “חיים משלו”. לעיתים הרגשת כאב באזור מסוים בגוף אינה מצביעה על מקור הכאב. מערכת העצבים שלנו בנויה כך שישנם מצבים רבים בהם מקור הכאב נמצא במיקום אחר לגמרי בגוף בעוד הרגשת הכאב מורגשת בחלק אחר. לדוגמה, מצבים מוכרים הינם כאבים חזקים ברגליים בשל בעיה בעמוד השדרה. מקור הכאב הוא באחת ממערכות העצביות בין חוליות עמוד השדרה בעוד שהכאב פוקד או במילים אחרות “מוקרן” לרגל.
הסיבות לכאבים בברך ימין בצד הפנימי יכולות עשויות להצביע על מספר גורמים
- פגיעה בסחוס הבין מפרקי הפנימי בברך.
- פגיעה במשטח הפנימי של סחוס עצם הפיקה בברך.
- פגיעה בתפקוד גידי “רגל האווז” בברך.
- פגיעה ברצועה הצידית של הברך (M.C.L)
- פגיעה במיניסקוס הפנימי בברך.
- מתיחת רצועה בברך
תופעת כאבים בברך ימין בצד הפנימי. הסיבות המוכרות
בעיקרון, כאבים בכלל יופיעו לרוב בשל פגיעה או טראומה. במקרים אחרים הם יופיעו בשל החלשות מערכות השריר המגנות על מפרק הברך. היחלשות זו קשורה לגיל, גנטיקה, שימוש בתרופות ועוד. לרוב, הכאב קשור ישירות לפעולה פיזית שקרתה וגרמה לתופעת הכאב בברך ימין בצד הפנימי.
- אנשים עם משקל יתר יסבלו מלחץ על המפרקים ותופעות כמו כאבים בצד החיצוני של הברך, כאבי ברכיים בכיפוף, ירגישו כאבים בברך בהליכה בעלייה או בירידה.
- אנשים הנועלים נעליים שסולייתם נשחקה באופן קבוע, ואשר מבנה הליכתם אינו תקין, יחושו כאבי ברכיים מסוגים שונים כמו כאב בברך ימין או שמאל, כאב בצד החיצוני של הברך, כאבי ברכיים בכיפוף ועוד.
- טראומה של הברך כמו סיבוב לא נכון, תאונה, נפילה חזקה יכולים להוביל לקרע במינסקוס הפנימי ולתופעת כאב.
- פעילות ספורט שהובילה לעומס פתאומי רב, ללחץ על הברכיים עשוייה להוביל לכאבי ברכיים בשל פגיעה פנימית במערכת השרירים הגידים או הסחוס.
- נפילה מגלגליות, תאונת סקי, נפילה ברכיבה על אופניים לרוב יובילו לחשיפת מפרק הברך ללחץ, לתנועה סיבובית חדה ולכאב בברכיים.
- בגיל השלישי, שחיקת סחוסים תוביל לכאבי ברכיים. לתחושת כאב ברכיים בהליכה, בקימה, בישיבה, לכאבי ברכיים בכיפוף ועוד.
מהם הסימפטומים שיעזרו בזיהוי מקור הכאב בברך?
כדי להבין מהו הגורם לכאב בברך, בחנו את עצמכם כך. זה בהחלט יעזור לרופא להבין טוב יותר את הגורם לכאב.
- האם אתם מרגישים כאב כשאתם מבצעים נגיעה בצידה הפנימי של הברך?
- האם אתם מרגישים בכאב בעלייה או בירידה במדרגות, בדחיפת עגלת סופר?
- האם אתם חשים בכאב בקימה מישיבה? כאב ברכיים בכיפוף? כאבים בברך בהליכה?
- האם קיימת נפיחות באזור הברך?
- האם אתם חשים בכאב גם במנוחה מלאה? בשינה?
- האם הכאב חד? עמום וקבוע? חוזר ונעלם?
שאלה ששואלים אוהבים הספורט: האם מומלץ לעשות ספורט כשכואבות הברכיים?
יש לא מעט אנשים ששגרת חייהם נפגעת כשמופיע כאב בברך או כאבים בברכיים. גברים ונשים רבים כיום מודעים לחשיבות הספורט היומי. זו יכולה להיות פעילות קלה כמו הליכה, או פעילות מורכבת יותר המשלבת מכון כושר, ריצה, רכיבה על אופניים ועוד. ובכן, מהו הספורט המומלץ לבעיות ברכיים? האם כדאי לעשות ספורט כשכואבת הדרך? האם הדבר עלול לשפר או להזיק?
ראשית, חשוב להתייעץ עם רופא מומחה. להבין מהו הגורם לכאב ומכאן גם להתייעץ בנוגע לפעילות הספורט שתוכלו לבצע במטרה לשמור על כושר ולחזק את שרירי המפרק הכואב.
- אופציה ראשונה לספורט המומלץ לכאבי ברכיים: כפיפת ברך עם רגל אחת. עמדו כשאתם נשענים עם יד אחת על קיר או על משענת כסא יציב ותרגלו כפיפת ברך אחת בעמידה. לאחר סדרה של כפיפות החליפו רגליים כשהרגל המתורגלת עומדת והשניה מבצעת כפיפה.
- אופציה נוספת לספורט המומלץ לכאבי ברכיים: הליכה צידית – עם או בלי גומייה. פשוט עמדו ישר הניחו כפות ידיים על המותניים, ונועו ימינה ושמאלה בהליכה צידית. הוספת גומייה שתקשר בין מפרק כף רגל אחת לשניה רק תוסיף לאתגר השרירי שבתנועה.
- אופציה שלישית לספורט המומלץ לכאבי ברכיים: הרמת רגל בשכיבה. הניחו משטח נוח על רצפת הבית, שכבו עליו, נסו להרים רגל ימין מעלה מספר פעמים, החליפו לרגל שמאל.
ישנם תרגילים נוספים שיוכלו לעזור לכם לטפל בכאבי הברכיים, מומלץ מאד שתתיעצו את הרופא שלכם על מנת שהתרגילים לא יחמירו את הכאב ולא יעמיסו מפרקי הברכיים שלכם.
הטיפול המוכח והמוביל לשיקום כאבי ברכיים
השנה הוכר טיפול אפסותרפיה כטיפול יעיל ומוכח אשר מומלץ כטיפול ראשוני לסובלים מכאבי ברכיים ע”י ארגון העולמי NICE המהווה סמכות עליונה לקביעת קווי טיפול למחלות שונות. שואלים מה זה אפוסתרפיה?
מדובר על טכנולוגיה מתקדמת לטיפול בכל סוגי וגורמי כאבי הברכיים המוטמעת בנהלי הליכה אשר מטפלות ומשקמות את המפרק הכואב. למעשה, הנעליים הביומכניות של אפוסתרפיה מותאמות לכל מטופל ומטופלת לאחר אבחון. באבחון מאותרים הגורמים לכאב והנעל מותאמת לכל מטופל באופן אישי וספציפי לטיפול מדויק בבעיה. תרגול הליכה בנעלי אפוס מוריד את העומס מהמפרקים הכואבים, מאזן את חלוקת המשקלים בהליכה, בונה תבנית הליכה נכונה, מחזק את מערכות השרירים התומכות במפרק הכואב ומשקם את הגוף מכאב.
כיום, שימוש בנעלי אפוסתרפיה מהווה קו ראשון בטיפול בבעיות ברכיים וגב. האבחון המלא ניתן חינם והטיפול בהשתתפות כל הביטוחים המשלימים של קופות החולים, משרד הביטחון והביטוחים הפרטיים בישראל.
עוד באותו נושא: כאבים בפיקת הברך