כאבי רגליים – הסיבות והגורמים
הרגליים שלנו מורכבות ממערכות עצב, כלי דם, מערכות שריר, עצמות רבות ומפרקים. אזור הרגל הינו מהירכיים ועד קצה כף הרגל. לכאב ברגליים יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות. חלקן טבעיות (צמיחה וגדילה, כושר וספורט) וחלקן עשויות להצביע על בעיות, מחלות ופציעות. בפועל, מבנה הרגליים שלנו הינו אחד המבנים החזקים בגופנו. אם נביט על מסת השריר וכמות השרירים, על מסת העצם, חוזקה ועובייה, על מסת הגידים, הרצועות, כלי הדם וחוזק המפרקים נבין שמדובר למעשה ביצירת מופת אשר נועדה להגן עלינו, לאפשר לנו תנועה לכיוונים שונים, להחזיק את כל שאר מסת גופנו איתנה ומתפקדת.
למרות חוזקה של מערכת זו בגופנו, גם היא עלולה להיפגע. שימוש בתרופות, מחלות שונות, תאונות, ספורט וכושר, גיל, לכל אלה השפעה ישירה על תופעות של כאבים באזור הרגליים.
הסיבות לכאבים חזקים ברגליים:
- כאב אורתופדי. כאב שכזה עשוי לנבוע משינוי מבני, מטראומה לאחד המפרקים, משחיקת סחוסים בשל לחץ ועומס על המפרק. כמו כן כאב אורתופדי עלול להופיע בשל קרע באחת הרצועות התומכות במפרק (לדוגמה מפרק הברך). כאב אורתופדי מחייב התייחסות, אבחון וטיפול שכן השלכת ההזנחה בכאב מסוג זה עשויה להוביל לתופעות של כאב במפרקים נוספים, לשחיקה מוגברת של הסחוסים, לשינוי מבנה ההליכה, לדלקות ולירידה משמעותית באיכות החיים.
- כאבים עצביים. מחלות ניווניות ומחלות נוירולוגיות עשויות להוביל לכאבי רגליים. מחלות מסוג זה עשויות להשפיע על כלל המערכת העצבית בגופנו ולהקרין כאב לאזורים שונים בגוף. אך לכאבים עצביים ישנה סיבה נוספת והיא טראומה או תאונה שנגרמה באזור הרגל. פציעה שכזו עלולה להוביל לתופעה של כאב עצבי ולכאבי רגליים חזקים.
- מחלות. ישנן מחלות אשר גורמות לתחושת כאב ברגליים. אחת מהן היא דלקת פרקים. מדובר על מחלה כרונית שבמקרים רבים לא נמצא הגורם למחלה ואשר הסובלים ממנה נשענים ברובם על טיפול תרופתי בעיקר. מחלה נוספת המוכרת בסימפטומים של כאבי רגליים חזקים הינה הפיברומיאלגיה. מחלה שעדיין לא נמצא לה פתרון רפואי ואשר הסובלים ממנה לומדים לחיות איתה והטיפול בה משתנה בין אדם לאדם.
- כאבי גדילה. כאבים אלה מוכרים בעיקר בגלאי העשרה וקשורים ישירות לגדילה הטבעית של ילדנו. השינוי המהיר יחסית, קצב התפתחות מערכות השרירים, העצבים, העצם והמפרק מובילים לתופעות כאב טבעיות הקשורות בגדילה עצמה.
- כאבי ספורט. כאבי רגליים הקשורים לספורט מוכרים לכל אחד מאתנו. כאבים אלה נובעים ממאמץ שרירי, ממתיחת שריר, מקרע שרירי או קרע ברצועה בשל מאמץ יתר. במקרים החמורים כאב הרגליים נובע מתאונה או מטראומה שנגרמה בשל עשיית הספורט. זו יכולה להיות נפילה פתאומית, זו יכולה להיות תנועה סיבובית חזקה ופגיעה במפרק. תאונות ספורט ברובן קשורות בעיקר בספורט המוגדר “מסוכן יותר” כמו סקי, רכיבה על אופניים, על גלגליות ועל סקייט בורד.
כאבים בחלק העליון של הרגליים
לכאבי רגליים בחלק העליון של הרגל (קרוב לאזור האגן) יכולות להיות סיבות וגורמים רבים. לכן, מומלץ מאד להתייעץ עם רופא מומחה על מנת לאתר את הגורם האמיתי לכאב.
להלן מספר סיבות מוכרות הקשורות בתופעה של כאבים בחלק העליון של הרגל:
- פגיעה בשרירי הבטן. פגיעה בשרירי הבטן עשויה לתת ביטוי בכאב בחלק העליון של הרגל.
- שבר מאמץ. שברי מאמץ אינם מנת חלקם של צעירים בלבד. שבר מאמץ יכול להופיע בכל גיל והשפעתו יכולה לתת ביטוי בכאב בחלק העליון של הרגל.
- דלקת מפרקים – אוסטיאוארטתיטיס.
- דלקת בבורסת עצם הירך.
- קרע שרירי או קרע גיד סביב מפרק הירך.
- מחלה הקשורה בכלי דם. ירידה באספקת הדם לאזור הרגליים תוביל לכאבי רגליים.
- שחיקת סחוס במפרקים כמו הירך או הברך תוביל לשינוי מבנה הליכה, לעומסים ולתופעת כאב באזור החלק העליון של הרגל ובאזורים נוספים.
- פגיעה כלשהי בעמוד השידרה יכולה להתבטא בתופעות של כאבי רגליים בחלקן העליון.
כאבי רגליים מהברך ומטה
תופעות של כאבי רגליים מאזור הברך ומטה הינן מהמוכרות ביותר, מהן סובלים למעלה מ60% מהאנשים בגלאי 50 ומעלה. הסיבות לתופעות כאב ומיקומי הכאב משתנים בין אדם לאדם וקשורים בעיקר בגורם לכאב, בגנטיקה, במצב הבריאותי הכללי של האינדיבידואל, במשקל הגוף ועוד.
גם במקרה זה, מומלץ ביותר להתייעץ עם רופא מומחה, לאתר את הגורם לכאב הרגליים מהברך ומטה, ולקבל טיפול ייעודי מדויק ונכון על מנת לפתור את הכאב.
להלן מספר גורמים וסיבות מהם יכול לנבוע כאב מהברך ומטה:
- אוסטיאוארטתיטיס- דלקת מפרקים.
- קרע במיניסקוס החיצוני – הליטראלי.
- קרע או מתיחה של הרצועה החיצונית של הברך.
- חיכוך של הרצועה האליו- טיביאלית בצידו החיצוני של מפרק הברך.
- דלקת בגידים.
- כאב פטלו פמורלי. כאב נפוץ בקרב אנשים העוסקים בספורט הריצה.
- תסמונת ITBS.
- קרע במיניסקוס.
- קרע ברצועה הצולבת.
- דיסלוקציה של הברך.
- דלקת במפרקים.
- בוריטיס.
- דלקת בגיד הפיקה.
- אוסטיאונקרוזיס. נמק עצמות מפרק הברך.
כאבי רגליים באזור השוקיים
לרוב, כאבים באזור השוקיים מתבטאים בכאב באזור האחורי או הקדמי של השוק. במקרים רבים מדובר בכאבים שכיחים בקרב אנשים העוסקים בספורט הריצה. מערכות שרירים רבות פעילות בזמן ריצה וחלקן ממוקם באזורי השוקיים. עומס על רקמות השריר הללו מייצר תחושת כאב. לעיתים העומס כה רב עד להתפתחות דלקת במקום המפגש בין השריר לעצם. כדי להבין אם אכן מדובר בכאב עקב עומס שרירי יש לבדוק באם הכאב מופיע רק בעומס פעילות פיזית, אם הכאב מופיע גם לאחר הפעילות, אם הכאב ממשיך גם בזמני מנוחה. היה ותחושת הכאב לא נובעת מכל פעילות פיזית מאומצת דווקא, מומלץ מאד לפנות לרופא מומחה לבדיקה מעמיקה למקור הכאב ולמציאת פתרון לכאב. להלן נקודות נוספות לבדיקה לסיבה לכאבי רגליים באזור השוקיים:
- מגנזיום. חוסר במגנזיום עשוי להוביל לכאבי רגליים באזור השוקיים ובאזורים נוספים.
- הקרנת כאב מעמוד השדרה. לעיתים לחץ על חוליות עמוד השדרה, בלט או פריצת דיסק עשויים להוביל לתחושת כאב באזור השוקיים.
כאבי רגליים במנוחה
תחושת כאבי רגליים בזמן מנוחה מצביעה על בעיה שיש לבחון רפואית לעומק. חשוב מאד להכיר את סוג הכאב ולדעת לתאר את מיקומו ואת עוצמתו לרופא המומחה מכיוון שכל כאב בזמן מנוחה עשוי להצביע על מקור אחר לבעיה.
להלן חלק מהאפשרויות המוכרות והשכיחות יותר בגינן נחוש כאב ברגל גם בזמן מנוחה:
- כאב שרירי עקב מאמץ.
- כאב עקב טראומה או פציעה.
- כאב שמקורו בדלקת בגידים או במפרקי הרגל.
- כאב הנובע מהתפתחות אוסטיאוארטתיטיס.
- כאב הנובע מלחץ על חוליות עמוד השדרה, בלט או פריצת דיסק.
- כאב הנובע מקרע באחת מרצועות הרגליים.
- כאב הנובע מלחץ ושחיקה בסחוס מפרק כלשהו ברגל.
- כאב הנובע ממחלת PVD – טרשת עורקים המתבטאת באי ספיקה של כלי דם בגפיים.
כאבי רגליים בגיל השלישי
כאבי רגליים בגיל השלישי הינם מנת חלקם של למעלה מ60% מהאנשים. נשים וגברים כאחד. תופעה זו מוכרת ברפואה המערבית ונובעת בעיקר בשל העומסים העצומים המופעלים במשך שנים על כל מערכות השריר והמפרקים באזור האגן, הברכיים, הקרסול וכף הרגל. עם השנים, באופן טבעי, מערכות אלה נשחקות, מסת השרירים הולכת ויורדת, השחיקה במפרקים עולה, הפגיעה בסחוסים וברצועות המגנות על המפרק גורמת ללחץ לדלקות ולהחמרה בכאב.
כאבי רגליים בקרב מבוגרים הינם הסיבה העיקרית בירידה בפעילות הגופנית, בירידה באיכות החיים בקרב בני ובנות הגיל השלישי. את הביטוי לירידה באיכות מערכות השריר והמפרקים ניתן לראות בדרך קלה ופשוטה: טווח הצעידה בין צעד אחד לשני הולך ופוחת. הצעדים הופכים להיות קרובים יותר. גמישות התנועה מאזור האגן ועד כף הרגל נראית מוגבלת יותר. יכולת ההליכה לטווחים ארוכים הולכת ופוחתת.
ירידה ועלייה במדרגות הופכת קשה יותר ויותר. כל אלה מצביעים על מערכת נחלשת ועל חולשה כללית במערכת השלד שריר בחצי הגוף התחתון.
טיפול יעיל ומוכח לסובלים מכאבי רגליים.
אחד הטיפולים המוכרים והממולצים ביותר בתחום הכאבי רגליים נקרא טיפול אפוסתרפיה.
זאת ועוד, בתחילת שנת 2023 הוכרז הטיפול כאחד המיעילים ביותר ע”י ארגון “NICE” העולמי הנחשב כסמכות הרפואית העליונה בקביעת קווי טיפול במחלות שונות. מאחורי הפיתוח של אפוסתרפיה עומדים שני רופאים ישראלים, דר’ אבי אלבז ודר’ עמית מור שזכו להכרה בינלאומית על הפיתוח פורץ הדרך של אפוסתרפיה.
מדובר על מערכת הליכה (נעליים חכמות) ביומכנית המותאמת אישית, לאחר בדיקה מקיפה, לכל בעיה הקשורה בכאב באזור הרגליים. החל בכאב באזור האגן, באזור הברכיים, הירך וכף הרגל. התאמת מערכת ההליכה נעשית לאחר בדיקת המטופל במעבדות אפוסתרפיה. שם נבחן הכאב, העומס על המפרק, תבניות ההליכה ונסקרים כל הגורמים המובילים לשחיקה, ללחץ ולכאב. הנעליים למעשה משנות את תבנית ההליכה, מאמנות את מערכות השרירים לתמוך במפרק, מאזנות את הגוף לחלוקת משקלים נכונה על מכלול המפרקים. בכך, בונות הנעליים את התשתית ההכרחית לשיקום המפרק ולנטרול הכאב.
הצלחת הטיפול היא בקלות השימוש בטכנולוגיה המהפכנית של אפוסתרפיה. למעשה, בכל פעם שנועלים את הנעליים להליכה קלה מחוץ לבית, הליכה בתוך הבית או המשרד, הרי שלמעשה מתבצעות קרוב ל12,000 פעולות פיזיותרפיה מלאה למערכות השלד שריר שלנו. בכך מאפשרת מערכת אפוסתרפיה לשיקום אפקטיבי, מהיר וקל ולחזרה לשגרת חיים ללא כאב.
לסיכום
כאבי רגליים הם תופעה נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים, במיוחד על מבוגרים. הסיבות מגוונות, מבעיות אורתופדיות ועד מחלות כרוניות ופציעות ספורט. חשוב להבין את מקור הכאב ולטפל בו באופן מותאם אישית. שיטות חדשניות כמו אפוסתרפיה מציעות פתרונות מבטיחים, המשלבים טכנולוגיה עם הבנת מכניקת הגוף. טיפול נכון בכאבי רגליים יכול לשפר משמעותית את איכות החיים, לשמר עצמאות ולאפשר חזרה לפעילות גופנית בריאה.
שאלות ותשובות
מהי אפוסתרפיה וכיצד היא מסייעת בטיפול בכאבי רגליים?
תשובה: אפוסתרפיה היא שיטת טיפול חדשנית המשתמשת בנעליים חכמות המותאמות אישית. השיטה משנה את תבנית ההליכה, מחזקת את מערכות השרירים ומאזנת את העומס על המפרקים. היא מספקת כ-12,000 פעולות פיזיותרפיה בכל שימוש, מסייעת בהפחתת כאבים ומשפרת את התמיכה במפרקים.
מדוע כאבי רגליים נפוצים יותר בגיל השלישי ומה ההשלכות של כך?
תשובה: כאבי רגליים נפוצים יותר בגיל השלישי בשל שחיקה טבעית, ירידה במסת השרירים ופגיעה בסחוסים. ההשלכות כוללות ירידה בפעילות גופנית, פגיעה באיכות החיים, שינוי בדפוסי ההליכה, סיכון מוגבר לנפילות ואפשרות לבידוד חברתי עקב קשיי ניידות.