כאבים מאחורי הברך – טיפול
כאבים מאחורי הברך שונים מכאבים בברך בצד הפנימי, או כאבים בברך בצידה החיצוני. אז מה יכולות להיות הסיבות והגורמים לכאבים מאחורי הברך? מדוע כאב מופיע דווקא שם?
לפני שנסביר על הגורמים לכאב עליכם יהיה לענות לעצמכם על מספר שאלות זאת כדי לחדד ולוודא איתור נכון של הסיבות והגורמים הקשורים במקור הכאב.
- האם הכאב מאחורי הברך נגרם לאחר פציעה או תאונה כלשהי? נסו להיזכר אם הכאב הופיע מרגע הפציעה ואפילו שבועיים שלושה אחרי.
- האם תחושת הכאב מלווה בכאבים חזקים בברכיים?
- האם הכאב חד, ממוקד ומקומי או מורגש ומתפרס על שטח רחב של הברך?
- האם הכאב בא בפעימות (כמו פעימות לב)?
- האם הכאב מלווה בתחושה של חום באזור הברך או תחושת שריפה?
- מה גורם לכאב להחריף ומה גורם לכאב להיעלם?
היה ותוכלו לענות על כל השאלות בפגישה הקרובה עם רופא המשפחה או הרופא המומחה לבטח תשובותיכם יספקו מידע חשוב לאיתור מקור הכאב מאחורי הברך ולמציאת הטיפול הנכון.
מה יכולות להיות הסיבות לכאבים מאחורי הברך?
ישנן כמה סיבות שכיחות לתופעת הכאב באזור האחורי של הברך:
- ציסטה – התפתחות של ציסטה מאחורי הברך הינה אחת הסיבות לכאבים מאחורי הברך. המוכרת ביותר נקראת ציסטה ע”ש בייקר. ציסטה יכולה להופיע בכל מקום בגוף והיא מורכבת משק סגור בתוכו נוזל. הציסטה בברך מתפתחת לרוב בשל פציעה כלשהי שנגרמה בעבר באזור הברך. הלחץ שיוצרת הציסטה על מערכת השריר והעצב באזור מוביל לתחושת כאב.
- דלקת פרקים – אוסטאוארטריטיס. דלקת זו פוגעת במפרקי הגוף. היא גורמת לכאבים באזורים שונים בברכיים: כאבים בברך לאחר מאמץ, כאבים בברך שמאל בצד החיצוני, כאבים בחיבור בין הירך לאגן ועוד. היא נפוצה בעיקר בגלאי 45 ומעלה ונובעת מסיבות רבות ומורכבות. טראומה, תאונה, מחלות אוטואמיוניות ועוד. המחלה בולטת בירידה באיכות תאי הסחוס, באבדן סחוס, בשחיקה מוגברת, בתופעת דלקת.
- מתיחה או קרע ברקמות חלל הברך האחורי. תופעות אלה עשויות לנבוע מטראומה שנגרמה לברך או מירידה באיכות רקמות השריר, סיבי העצב והגידים באזור חלל הברך האחורי.
כיצד ניתן לטפל בכאבים מאחורי הברך?
היה והאבחון המקיף שעברתם אכן מוכיח שהכאבים מאחורי הברך הינם מקור הכאב ולא הקרנה של כאב לאזור זה להלן מספר דרכים כדי לפתור כאבים מאחורי הברך וטיפול בבעיה.
- משככי כאבים. שימוש במשככי כאבים לעיתים עוזר להפחתת הכאב. יש לשים לב, חלק ממשככי הכאבים מובילים לתופעות לוואי ולכן יש לבחון היטב מול הרופא באם משכך הכאב שבחרתם מתאים למצבכם הבריאותי, האם ישנה תופעה מוכרת של התמכרות לתרופה הספיציפית שבחרתם ולא פחות חשוב האם ישנה סכנה לבריאותכם בשימוש משכך הכאבים במקביל לתרופות אחרות בהן אתם משתמשים.
- פיזיותרפיה.
- חבישה. קיבוע המקום באופן זמני עלוי להקל על הכוחות המופעלים על הברך, על הורדה זמנית של הלחץ ממפרק הברך ועל הקלה בכאב.
- דיקור יבש.
- הידרותרפיה.
- אפוסתרפיה.
טיפול אפקטיבי ביותר לכאבי ברכיים בכלל ולכאבים מאחורי הברך בפרט:
כדי להגיע לתוצאה של שיקום משמעותי בכאבי ברכיים, אם מדובר בכאבים בברך ימין בצד הפנימי, בברך שמאל בצד החיצוני, בכאבים כרוניים או בכאב מתפתח, אנו אמורים לתרגל את מפרק הברך כ12,000 פעמים ביום במטרה להגיע לתוצאה של חיזוק כל מערכי ההגנה על הברך: השרירים, מערכות העצב, הגידים והרצועות. עובדתית – אדם לא יוכל להגיע לתוצאה של שיקום עצמי שכזה אלא אם הוא בעל מכון פיזיותרפיה ומוכן להשקיע כ10 שעות בכל יום בתרגול פיזיותרפיה לברך.
זו בדיוק הגאונות המסתתרת מאחורי פיתוח נעלי אפוסתרפיה. מדובר על מערכת הליכה ביומכנית אשר יוצרת בעצמה תרגול מלא לברכיים כך שבהליכה בת שעה יכול אדם להגיע למיצוי כל פעולות הפיזיותרפיה להם הזדקק – ללא מאמץ, בנוחות הבית, ללא הוצאה מיותרת של זמן או כסף. בכל צעד מתבצע הליך של ריפוי ושיקום. זו גם הסיבה העומדת מאחורי ההכרה בינלאומית של ארגון NICE העולמי שהכריז השנה על אפוסתרפיה כטיפול העומד בחזית הטיפולים המשמעותיים ביותר בתחום.
אז אם שואלים אתכם מה זה אפוסתרפיה זכרו: מערכת הליכה אשר מטפלת בכאב, משקמת את המפרק ומחזירה מטופלים בארץ ובעולם לתפקוד מלא, ללא כאב, בתקופת זמן קצרה.
בישראל, הטיפול מוכר ע”י כל קופות החולים והביטוחים הפרטיים למיניהם.