שחיקת סחוס בקרסול- הטיפול שיחזיר אתכם לחיים.
שחיקת סחוס בקרסול ממנה נגרם כאב במפרק הקרסול הינו מהכאבים הקשים והפוגעים ביותר באיכות החיים. מי שלא חווה אינו מסוגל להבין את מידת הפגיעה ואי הנוחות הכרוכות בכך. הקרסול שלנו הינו מפרק מורכב וחשוב ביותר בגוף האדם. בלעדיו, לא היינו מסוגלים לעשות את מרבית תנועות הגוף הקשורות בחלק גופנו התחתון. הוא נושא את כל משקל גופנו ומעניק לנו אפשרות לנוע קדימה, לאחור ולצדדים. מדובר על מערכת עדינה ומורכבת של עצמות, רצועות וסחוס. מערכת הנושאת משקלים ולחצים עצומים הנשענת על שכבת סחוס עדינה אשר במרבית המקרים נשחקת עם השנים. וכשזה קורה? – כאבים, נפיחות, אי יכולת לנוע, לעמוד, ללכת. כשאנו סובלים מכאב קרסול כדאי מאד שנזכור שהרופא המטפל בנו לא חי את חיינו, לא צעד במשעולים בהם צעדנו, לא חווה תאונה או פציעה. לכן, חשוב מאד שבמפגשנו עם הרופא נדע לשחזר את כל הטראומות הקשורות בקרסול שלנו. כל מידע יכול להטות את תהליך הטיפול והשיקום ולהביא לתוצאה מהירה יותר וטובה יותר.
מהן הסיבות הקשורות בכאב קרסול?
ישנן מגוון סיבות הקשורות בקרסול שיכולות להוביל לכאב ולירידה בתפקוד המפרק. לכן, חשוב מאד שאיתור הגורם יהיה מדוייק וספיציפי במטרה למצוא טיפול ושיקום יעיל.
- שחיקת קרסול, שחיקת סחוס או ארתריטיס בקרסול. זו אחת הסיבות השכיחות ביותר לכאבי הקרסול. שחיקה והתנוונות שכבת הסחוס שיובילו לכאב חד ומתמשך ולירידה תפקודית בגמישות ותנועת הקרסול.
- נגע אסטיאוכונדרלי – OCD, OCL . במקרים מסויימים ניתקת חתיכת סחוס מעצם הטאלוס, עצם המהווה את הבסיס על מסתובב מפרק הקרסול. תופעה הקיימת גם בצעירים על רקע נקעים חוזרים בקרסול או עקב גורמים לא ידועים.
- פגיעה, תאונה או טראומה לקרסול. מצבים אלה בדרך כלל מלווים בשבר בקרסול ובשברים בעלי אפיון של מעורבות מפרקית.
- מחלות אוטואימוניות, דלקות כרוניות. במצב זה, מערכת ההגנה המפרקית מאבדת מחיוניותה ופגיעה בסחוס ובמפרקים העדינים תוביל לכאבי קרסול.
כיצד נזהה בעצמנו בעיה בקרסול?
כאבי קרסול יכולים לנבוע מסיבות שונות ומגוונות, אך במרבית המקרים, למעט פציעה ישירה או תאונה, כאב הקרסול מאופיין ככאב המתפתח באיטיות, על פני מספר חודשים ואף שנים. כאב שאט אט משנה את חומרתו. כאב אותו נרגיש בפעילויות מכאניות של הגוף כמו עמידה ממושכת או הליכה ארוכה. כאב שבדרך כלל מגיע לשיאו בסוף היום – דווקא כשאנו חדלים מלנוע. בנוסף, בשלב מסויים, אנו עשויים להרגיש בנפיחות באזור המפרק, באדמומיות ובהרגשה של חום באזור המפרק הכואב. גמישות המפרק תפחת, טווח התנועה ילך וירד, צליעה קלה תתפתח. במקרים רבים נתחיל להרגיש כאבים באזורים אחרים ונוספים בגוף – כאבי גב, כאבי ברכיים, וכאבים באגן.
איך אפשר לטפל בכאבים הנגרמים מהקרסול?
- קו הטיפול הראשון יהיה טיפול בפיזיותרפיה.
- קו טיפול נוסף שיוצע לנו הינו מדרסים – התאמת מדרס לחלוקת לחצים. במקביל, יוצעו לנו תרופות נוגדות כאבים או דלקת.
- בקו השני של הטיפול יוצעו לנו זריקות למפרק הקרסול. זריקות אלה נחלקות לסוגים שונים בניהן הזרקת סטרואידים או חומצות היאלורוניות. השיפור בכאב בפעולה זו בדרך כלל הינו לטווח הקצר.
- מצבים בהם הסיבה שתימצא קשורה לעיוות ציר הגפה או בגורם מכאני במפרק יוצע לנו ניתוח.
במקרים בהם מדובר בכאבים בקדמת הקרסול או משחיקת קרסול יוצע לנו ניתוח ארתרוסקופיה. ניתוח המתבצע דרך חתכים באזור המפרק. מצלמה קטנטנה מוחדרת והטיפול עצמו מתבצע בהחדרת אמצעי הניתוח דרך החתכים.
היה והכאב ממשיך יוצעו שני ניתוחים נוספים. ניתוחים אלה מאופיינים בסילוק הסחוס הפגוע ובהחלפתו במרכיב שונה.
- ניתוח קיבוע המפרק – בניתוח זה יוסר הסחוס הפגוע ויחוברו שתי עצמות המפרק יחד באמצעות ברגים או פלטות. חסרונה הגדול של השיטה מתבטא בביטול מוחלט של תנועה המפרק. כלומר, כף הרגל תקובע בזווית אחת קבועה ולא תהיה לה גמישות או אפשרות לתנועה כפי שאנו מכירים.
- החלפת קרסול. בניתוח זה מוחלף הקרסול בקרסול מלאכותי. תנועת המפרק תישמר אך ידוע שפתרון זה עמיד לתקופת שנים קצובה. זו הסיבה שניתוח זה מתבצע באנשים מבוגרים מאד אשר עומס תנועתם מוגבל ונמוך מהמקובל.
האם נגזר עלינו ניתוח? האם ישנו טיפול שאינו פולשני והוכח ביעילותו?
גם מנתחי הקרסול המנוסים מודעים למורכבות הניתוח ולאתגר השיקומי ועל כן מנסים למצות את הטיפולים השמרניים בטרם יחליטו על ניתוח גדול. לשמחתינו, קיימים כיום טיפולים שמרניים אפקטיביים המאפשרים להביא לירידה בכאב ושיפור התפקוד בצורה ניכרת – טיפול אפוסתרפיה הינו טיפול ייחודי המתבסס על תובנה מדעית הקשורה במערכת השלד שריר שלנו. תובנה זו הובילה לפיתוח פתרון ביו-מכאני המוטמע בנעלי הליכה. מערכת אפוסתרפיה מלמדת את הגוף ואת מערכות השרירים התומכות במפרקים לחלוקה מאוזנת של עומסים. בכך, מחזקת המערכת את השרירים התומכים במפרק הקרסול, במקביל לחיזוק הברכיים, האגן ושאר מערכות השריר התומכות במכלול המפרקים בגוף. חיזוק מערכות השריר מובילה לנטרול הלחץ והחיכוך על מפרק הקרסול הכואב ולשיקום המפרק. ללא התערבות חיצונית וללא צורך ותלות בזריקות, כדורים או ניתוח חלילה. היום, מערכות הרפואה מכירות באיכות הטיפול, בתוצאותיו ובשינוי המשמעותי בעקבות הטיפול. לכן, הטיפול מוכר ע”י כל קופות החולים והביטוחים המשלימים.
כדי לאבחן את גודל הפגיעה במפרק הקרסול ואת הסיבות לפגיעה מתבצע אבחון מקיף במעבדות ההליכה של אפוסתרפיה הפזורות ברחבי הארץ. בתהליך אבחוני שאורך כשעה וחצי נמצאים הגורמים שהובילו להתדרדרות התפקוד של המפרק. לאחר איתור הגורמים מתבצע כיול למערכת ההליכה של
אפוסתרפיה המשמשת את המטופלים בנוחות ביתם. בתרגול פשוט, בהליכה, בעמידה ובשימוש קבוע של מערכת ההליכה הגוף עצמו מוריד מהעומס על המפרק. את השינוי והירידה בכאב חשים כבר לאחר תקופה קצרה של שימוש. ככל שחולף הזמן, הגוף עצמו מחזיר את המפרקים לתפקוד נכון ומאוזן והעומסים על מפרק הקרסול הולכים ופוחתים.
שילת, מטופלת באפוסתרפיה אשר נפצעה בקרסול במהלך שירותה הצבאי, מספרת: “לא יכולתי אפילו לנהוג באוטו, מאחר והלחיצה על הדוושה גרמה לכאבים חזקים בקרסול. נמנעתי מכל פעילות ספורטיבית מאומצת. לא יכולתי לעשות הליכות ארוכות, ותמיד חששתי שמא לא אמצא ספסל לנוח”, אחרי ששיטות ואמצעי טיפול שונים לא הצליחו לסייע לה, היא הגיעה למרכז טיפול הרצליה של אפוסתרפיה סקפטית מאוד. “הרגשתי שיפור משמעותי תוך חודש וחצי, בתהליך שלא דרש ממני הקרבה גדולה, למעט הליכה של כמה דקות ביום עם מערכת ההליכה של אפוס. לא נדרשתי לדבר נוסף. בעיני, זה מדהים, כי כל טיפול אחר דרש וגזל המון זמן והקרבה ואילו אפוסתרפיה מאפשר לי לשלב את הטיפול בלוח הזמנים ובסביבה שלי: בית, עבודה ולימודים. היום אני יכולה לעשות הליכות ארוכות למשך לפחות שעה ביום, חזרתי לנהוג ובכך גם להיות ניידת ועצמאית. ההמלצה שלי לכל מי שמתלבט היא ללכת ולנסות את אפוסתרפיה גם אם אתם סקפטיים כמו שאני הייתי בהתחלה. התחושה משתנה לאחר שרואים תוצאות בשטח ומבינים שזה לגמרי עובד!”.
שאלות ותשובות
כיצד ניתן לזהות בעיה בקרסול?
כאבי קרסול בדרך כלל מתפתחים באיטיות במשך חודשים או שנים, מחמירים לקראת סוף היום לאחר פעילות, ומלווים בנפיחות, אדמומיות וחום במפרק. גמישות וטווח התנועה של הקרסול הולכים ופוחתים, ועשויה להתפתח צליעה קלה. במקרים רבים מופיעים כאבים נלווים בגב, ברכיים ואגן.
מהו הטיפול באפוסתרפיה לכאבי קרסול?
הטיפול באפוסתרפיה מבוסס על מערכת הליכה ביו-מכנית ייחודית שמאזנת את חלוקת העומסים על המפרקים ומאפשרת לשרירים התומכים להתחזק ולשאת בעומסים. דרך הליכה פשוטה עם המערכת, הגוף לומד להוריד את העומס מהקרסול הכואב ולהחזיר את המפרקים לתפקוד תקין. התהליך מוביל להקלה מהירה בכאבים ושיקום המפרק מבלי צורך בטיפול פולשני או תרופות.