נקעים חוזרים בקרסול
נקע בקרסול – תופעה נפוצה ביותר
נקע בקרסול הוא פציעה בפרק שהרצועה התומכת בו נמתחת או עוברת קרעים מיקרוסקופיים. מתיחה הנגרמת במעידה או “עיקום” הקרסול. האזור הופך כאוב מתנפח ומתחמם ולא ניתן לבצע בו פעולות יום יומיות.
בכל מקרה של חשש לתסמינים אלו. מומלץ לגשת לרופא קופת חולים על מנת שיבדוק שלא מדובר במקרה של שבר. במידת הצורך חשוב שיקבע הרופא היטב את המקום.
במקרה של נקע. יש לתת לפרק לנוח ולחבוש אותו היטב בתחבושת אלסטית. טיפול זה, בתוספת קירור, מומלץ לימים הראשונים.
מיד לאחר מכן יש להתחיל להחזיר את האזור לפעילות בהדרגה. ולדאוג לחזק את עבודת וייצוב השרירים מסביב לאזור הנקע.
נקעים חוזרים בקרסול: המקום הפופולרי ביותר לנקעים
הקרסול נוטה לפתח נקעים חוזרים לאחר הנקע הראשון כיוון שלאחר הפגיעה ברצועה חל שיבוש ביכולת המדויקת של הגוף להרגיש היכן הקרסול נמצא ולאן הוא זז.
כתוצאה מכך עבודת השרירים אינה מדויקת והסיכוי לנקע חוזר עולה.
טיפול בנקע בקרסול בשלב הטרי לאחר הפציעה:
- רטיות קרות
יש להניח רטיות על אזור הנקע בכדי להקל על הנפיחות והכאב - חבישה
יש לחבוש את אזור הנקע בתחבושות אלסטיות - מנוחה
יש לתת לאזור לנוח -למשך 2-3 ימים לאחר נקע טרי - הרמת הרגל
יש להרים את הרגל לגובה באמצעות תומך - פיזיותרפיה
טיפול פיזיותרפיה הכולל תרגילים ללא נשיאת משקל, או בנשיאת משקל חלקית, גירוי חשמלי וטיפולים אחרים– יסייעו להורדת הנפיחות והכאב - בכל מקרה אין לבצע עיסויים על מקום הנקע
תסמינים לנקע בקרסול
התסמינים העיקריים של נקע בקרסול, כאבים ונפיחות בצד החיצוני של הקרסול, לאחר מעידה או “עיקום” של הקרסול.
ממה נגרמים נקעים חוזרים?
כאמור נקעים חוזרים בקרסול נגרמים כתוצאה מפגיעה ברצועה החיצונית (אחת משלוש) לאחר מתיחה מוגזמת שלה. המתיחה גורמת לפגיעה בחיישנים הנמצאים ברצועה ולכן לחוסר דיוק בתובנה של הגוף היכן נמצא הקרסול. כתוצאה מכך, ההוראות שמקבלים השרירים המייצבים את הקרסול אינן מדויקות והסיכוי לעקם את המפרק או למעוד שוב עולים.
הטיפול באפוסתרפיה
הטיפול באפוסתרפיה יכול לסייע לשיקום על ידי שימוש במערכת הליכה דמוית נעל שיכולה, בו זמנית, לאבטח את הקרסול ולמנוע נקע חוזר בעת השימוש בה ולאמן את הגוף והשרירים לשלוט היטב במפרק הקרסול.
מערכת ההליכה של אפוסתרפיה היא טכנולוגיה ייחודית לאפוסתרפיה. המערכת מורכבת משתי יחידות ביו-מכאניות קמורות שמוצמדות לסוליית נעל ייעודית. המערכת מאפשרת לגוף להגיע למנח שונה, מותאם אישית, המאפשרת חלוקת עומסים נכונה לאורך הגפה התחתונה (קרסול, ברך, ירך) והגב. הסטת העומסים מונעת נקעים חוזרים ובמקביל קמירות היח’ הביו-מכאניות מחדדות את התחושה של התנועה בקרסול ואת דיוק השליטה העצבית שרירית (פעילות השרירים סביב המפרק).
שאלות ותשובות לגבי כאבי קרסול
מהן הרצועות המייצבות את הקרסול האם הרצועות הינן הדבר היחיד אשר מייצב את הקרסול?
רצועות הינן מייצבים סטטיים של הקרסול ומשמשות למעשה מייצב פיזי הניתן להשוות לגומיות ביולוגיות המתוחות סביב הקרסול ומונעות תנועות מעבר לטווח מסויים. הרצועה הנפגעת ביותר במצבי נקע הינה רצועת ה ATFL - Anterior Talofibular Ligament, רצועה הנמצאת בצידו החיצוני (לטרלי) של מפרק הקרסול. רצועות נוספות אשר עלולות להיפגע הינן ה CFL - Calcaneofibular Ligament וה PTFL - Posterior Talofibular Ligament . כאשר מועמסים על הרצועות עומסים גדולים (הנובעים ממסת הגוף הנעה בכיוון מנוגד לקיבוע כף הרגל לריצפה) נגרמים קרעים בדרגות שונות – נקעים. מכך מובן שנקעים חוזרים בקרסול לרוב נגרמים בשל כשל במייצבים הסטטיים של המפרק.
מהו ייצוב עצבי-שרירי של הקרסול? מה זו פרופריוספציה?
לאורך כל האבולוציה, על פני מליוני שנים, חלו וחלים נקעים, נזקי רצועות שונים באדם , בהומנואידים שקדמו לאדם וביונקים אחרים, מאחר ועד לפני עשורים בודדים לא היתה כלל אופציית תיקון ניתוחית דאג הטבע למערכת מייצבת נוספת – המערכת העצבית שרירית. בגוף קיימים חיישנים רבים מספור (מכנו-רצפטורים) המקנים לגוף את תחושת מיקום המפרק במרחב, תחושה הנקראת גם פרופריוספציה, תחושת העצמי. חיישנים אלו נמצאים בשרירים, בגידים, בקפסולת המפרק ובעור ושולחים מידע רציף למערכת העצבים על מיקום. תנועה ותאוצת המפרק במרחב. מידע זה מעובד במערכת העצבית המרכזית אשר שולחת בתגובה הוראות מהירות לשרירים כיצב להגיב ולהתכווץ במטרה לשמר את המפרק יציב ולמנוע פגיעה.
מהם הגורמים והסיבות לנקעים חוזרים בקרסול?
נקעים חוזרים בקרסול מתחילים לרוב בשל נקע ראשון בו חלה פגיעה ברצועות, אפילו חלקית ובמקביל, בשל הנפיחות והדלקת הנלוות, חלה גם פגיעה בייצוב הדינמי של הקרסול, תחושת הפרופריוספציה נפגעת וכך נוצר שיבוש ביכולת הגוף להבין את מיקומו לאחר הפציעה הראשונית. כתוצאה מכך השרירים והגידים המייצבים של הקרסול יתקשו לאתר את מיקומו של הקרסול במרחב ויופעלו באופן שאינו מהיר, חד ומיטבי ועל כן יגדל הסיכוי לעקם את המפרק ואיתו התופעות של נקעים חוזרים בקרסול .
מהי יציבות סטטית של הקרסול?
יציבות סטטית של הקרסול הינה היציבות אותה מעניקים המייצבים הסטטיים של הקרסול, היינו מבנה וסידור העצמות של מרפק הקרסול, הקפסולה העוטפת את הקרסול (המורכבת מסיבים הדומים לרצועות והרצועות עצמן. יציבות זו ניתנת לבחינה בבדיקה פיזיקאלית של פזיותרפיסט או רופא המניע את הקרסול ומפעיל כוחות בכיוונים אותם אמורות הרצועות לייצב. כמו כן קיימות בדיקות רנטגן שונות במהלכן מופעל עומס בכיוונים שונים על מפרק הקרסול ודרגת הפתיחה\עיוות של המפרק בתגובה ללחץ זה מצולמת ונמדדת. ניתן לבחון את מצב הרצועות גם בבדיקת אולטרסאונד ובבדיקת MRI .
מהי יציבות דינמית של הקרסול? האם קרסול עם רצועות קרועות יכול להיות יציב?
יציבות דינמית של הקרסול הינה היציבות אותה יוצרת השליטה העצבית-שרירית במפרק. גם מפרק קרסול עם רצועות קרועות יכול להיות יציב דינמית. זו מטרתה האבולוציונית של השליטה העצבית שרירית לאורך מליוני שנים – למנוע פציעת קרסול ולשקם אותה במידה והתרחשה. מעניין לדעת שגם קרסול עם רצועות תקינות או משוחזרות ניתוחית באופן מיטבי, למרות היותו בעל יציבות סטטית, יכול להיות לא יציב דינמית. הרופא והפזיותרפיסט מודעים לכך ונותנים לכך דגש מרכזי בהתייחסות השיקומית למפרק הסובל מנקעים חוזרים בקרסול.
האם נדרש ניתוח בשל מצב של נקעים חוזרים בקרסול?
במצב בו נגרמים נקעים חוזרים בקרסול מומלץ מאד להיוועץ ברופא. בדיקה מעמיקה על הקרסול, מיקומו, מצב מערכות השריר העוטפות אותו עשוי להוביל לתובנות באשר לטיפול הנדרש. אל דאגה, מצבים של ניתוח קרסול בשל נקעים חוזרים בקרסול מתבצעים במצבי קיצון בלבד. כדי לטפל בכאב ניתן להניח רטיות קרות, לחבוש ולקבע את המקום כדי לא לאפשר תנועת קרסול, לתת לקרסול מנוחה, להרים את הרגל הכואבת לגובה באמצעות תמיכה. ניתן לבקש מהרופא טיפולי פיזיותרפיה כדי לחזק את מערכות השריר המגנות על הקרסול ולשקם את השליטה העצבית-שרירית.
איך אוכל לדעת אם מדובר בנקע בקרסול או שבר?
נקע בקרסול הוא פציעה הנגרמת בשל תזוזה מהירה או סיבובית של הקרסול. במצב זה אחת מתוך שלוש הרצועות נמתחת או סובלת מקרעים מקרוסקופיים הגורמים לכאב. שבר בקרסול הינו מצב בו מבנה העצם נפגע, נשבר, נסדק. מומלץ לבקר רופא ולבדוק את המצב. לאחר בדיקה פיזיקלית יחליט הרופא האם להפנות אתכם לצילום רנטגן או לבדיקה אחרת על מנת לבחון באם מדובר בשבר או בנקע. חשוב שתזכרו. היה וסבלתם מנקע בעבר הרי שנקעים חוזרים בקרסול הינם תופעה מוכרת ולפיכך אם נפצעתם שוב סביר שמדובר בנקע חוזר בקרסול .