ארתרוסקופיה של הברך
ארתרוסקופיה (ארטרוסקופיה) הינה הליך כירורגי פולשני זעיר המאפשר לבצע פרוצדורות ניתוחיות במפרק בלא פתיחה של המפרק. מקור המושג ארתרוסקופיה מהמילים היווניות ארתרו (מפרק) וסקופאין (להתבונן).
כיצד מתבצעת הבדיקה הארתרוסקפית?
הבדיקה מתבצעת בחדר ניתוח תחת הרדמה מקומית, הרדמה איזורית ספינאלית (הנעשית מעמוד השדרה בדומה להרדמה אפידורלית) או הרדמה כללית. בהליך הכירורגי הזעיר מוחדרת מצלמה זעירה דרך חתך קטן במפרק. דרך חתכים נוספים מוחדרים כלים ניתוחיים זעירים וכך יכול המנתח לבחון את המבנים האנטומיים של המפרק ולבצע פעולות ניתוחיות שונות
באלו מפרקים מבוצעות ארותרוסקופיות?
במקור התפתחה הארתרוסקופיה באמצעות התאמה של שיטות מתחום הגסטרואנטרולוגיה (אנדוסקופיה) כהליך אבחנתי למפרק הברך ושם מבוצעות עיקר הארתרוסקופיות, אך כיום מבוצעות ארתרוסקופיות גם במפרק הירך, במפרק הקרסול ובכתף.
המצלמה מכוונת ע”י הרופא ומאפשרת לו לצפות ישירות במבנים הפנימיים של הברך. כך יכול הרופא לבחון את כלל המערכות כמו עצמות המפרק, הסחוסים, הרצועות התומכות במפרק, המיניסקוס ועוד במטרה למצוא פגיעה או שחיקה או גורם לכאב במפרק.
אלו פעולות מבוצעות בארתרוסקופיה?
מאז התפתחה הארתרוסקופיה כהליך אבחנתי חלה התקדמות וכיום משמשות רב הארתרוסקופיות לביצוע הליכים ניתוחיים.
במפרק הברך מבוצעים ההליכים הבאים:
- מניסקוס – חיתוך חלקי של הסהרון הפנימי או החיצוני של הברך (Partial Menisectomy ), תפירה של המניסקוס
- שחזור רצועות – שחזור ACL (רצועה צולבת קדמית) או במקרים נדירים יותר שחזור PCL (רצועה צולבת אחורית), לעיתים מבוצעים גם תיקונים של הרצועות הצידיות – הפנימית (MCL ) והחיצונית (LCL )
- פעולות לתיקון הסחוס והוצאת גופים חפשיים
- סינובקטומיות – הוצאת גידולים המתפתחים מרקמת הציפוי של המפרק דוגמת גידול הנקרא PVNS
במפרק הירך מבוצעות הפעולות הבאות:
- תפירה\תיקון של הלברום
- שיוף של איזורי צמיחת יתר של עצם בראש הירך או סביב האצטבולום המכתש אליו מותאם ראש הירך הגורמת לחיכוך\צביטה בין עצמות המפרק – פתולוגיה הנקראת FAI – Femoral Acetabular Impingement
מפרק הקרסול:
ארתרוסקופיות במפרק הקרסול מבוצעות בתדירות נמוכה ביחס לארתרוסקופיות של הברך. הטיפול בהן הוא במבנים האנטומיים הדומים לאלו הקיימים במפרק הברך והירך – תיקון רצועות, סחוס, צביטה, גופים חפשיים.
מפרק הכתף:
גם בכתף מבוצעות פעולות בדומה לשאר המפרקים לתיקון רצועות, סחוס, צביטה וכיוב’
שאלות ותשובות
מהם הסיכונים הכרוכים בארתרוסקופיה?
כמו בכל ניתוח, גם בארתרוסקופיה קיימים סיכונים, אך הם נמוכים יחסית. הסיכונים האפשריים כוללים:
זיהום, דימום, קריעת כלי דם, פגיעה עצבית ותגובה להרדמה.
מהו תהליך ההחלמה לאחר ארתרוסקופיה?
לרוב, בדיקת ארתרוסקופיה מסתיימת בתוך כמה שעות וכוללת את זמן ההתאוששות מההרדמה. ההחלמה תלויה בפעולה המבוצעת – במידה ומדובר בפעולה כמו שחזור רצועה צולבת זמן ההחלמה הינו מספר חדשים , במידה ומדובר בפעולה כמו ארתרוסקופיה אבחנתית זמן האבחנה הינו ימים בודדים.