ארתרוסקופיה של הברך

ארתרוסקופיה של הברך

ארתרוסקופיה (ארטרוסקופיה) הינה הליך כירורגי פולשני זעיר המאפשר לבצע פרוצדורות ניתוחיות במפרק בלא פתיחה של המפרק. מקור המושג ארתרוסקופיה מהמילים היווניות ארתרו (מפרק) וסקופאין (להתבונן).

כיצד מתבצעת הבדיקה הארתרוסקפית?

הבדיקה מתבצעת בחדר ניתוח תחת הרדמה מקומית, הרדמה איזורית ספינאלית (הנעשית מעמוד השדרה בדומה להרדמה אפידורלית) או הרדמה כללית. בהליך הכירורגי הזעיר מוחדרת מצלמה זעירה דרך חתך קטן במפרק. דרך חתכים נוספים מוחדרים כלים ניתוחיים זעירים וכך יכול המנתח לבחון את המבנים האנטומיים של המפרק ולבצע פעולות ניתוחיות שונות

באלו מפרקים מבוצעות ארותרוסקופיות?

במקור התפתחה הארתרוסקופיה באמצעות התאמה של שיטות מתחום הגסטרואנטרולוגיה (אנדוסקופיה) כהליך אבחנתי למפרק הברך ושם מבוצעות עיקר הארתרוסקופיות, אך כיום מבוצעות ארתרוסקופיות גם במפרק הירך, במפרק הקרסול ובכתף.

המצלמה מכוונת ע”י הרופא ומאפשרת לו לצפות ישירות במבנים הפנימיים של הברך. כך יכול הרופא לבחון את כלל המערכות כמו עצמות המפרק, הסחוסים, הרצועות התומכות במפרק, המיניסקוס ועוד במטרה למצוא פגיעה או שחיקה או גורם לכאב במפרק.

אלו פעולות מבוצעות בארתרוסקופיה?

מאז התפתחה הארתרוסקופיה כהליך אבחנתי חלה התקדמות וכיום משמשות רב הארתרוסקופיות לביצוע הליכים ניתוחיים.

במפרק הברך מבוצעים ההליכים הבאים:

  • מניסקוס – חיתוך חלקי של הסהרון הפנימי או החיצוני של הברך (Partial Menisectomy ), תפירה של המניסקוס
  • שחזור רצועות – שחזור ACL (רצועה צולבת קדמית) או במקרים נדירים יותר שחזור PCL (רצועה צולבת אחורית), לעיתים מבוצעים גם תיקונים של הרצועות הצידיות – הפנימית (MCL ) והחיצונית (LCL )
  • פעולות לתיקון הסחוס והוצאת גופים חפשיים
  • סינובקטומיות – הוצאת גידולים המתפתחים מרקמת הציפוי של המפרק דוגמת גידול הנקרא PVNS

טיפול ארתרוסקופיה

במפרק הירך מבוצעות הפעולות הבאות:

  • תפירה\תיקון של הלברום
  • שיוף של איזורי צמיחת יתר של עצם בראש הירך או סביב האצטבולום המכתש אליו מותאם ראש הירך הגורמת לחיכוך\צביטה בין עצמות המפרק – פתולוגיה הנקראת FAI – Femoral Acetabular Impingement

מפרק הקרסול:

ארתרוסקופיות במפרק הקרסול מבוצעות בתדירות נמוכה ביחס לארתרוסקופיות של הברך. הטיפול בהן הוא במבנים האנטומיים הדומים לאלו הקיימים במפרק הברך והירך – תיקון רצועות, סחוס, צביטה, גופים חפשיים.

מפרק הכתף:

גם בכתף מבוצעות פעולות בדומה לשאר המפרקים לתיקון רצועות, סחוס, צביטה וכיוב’

שאלות ותשובות

כמו בכל ניתוח, גם בארתרוסקופיה קיימים סיכונים, אך הם נמוכים יחסית. הסיכונים האפשריים כוללים:

זיהום, דימום, קריעת כלי דם, פגיעה עצבית ותגובה להרדמה.

לרוב, בדיקת ארתרוסקופיה מסתיימת בתוך כמה שעות וכוללת את זמן ההתאוששות מההרדמה. ההחלמה תלויה בפעולה המבוצעת – במידה ומדובר בפעולה כמו שחזור רצועה צולבת זמן ההחלמה הינו מספר חדשים , במידה ומדובר בפעולה כמו ארתרוסקופיה אבחנתית זמן האבחנה הינו ימים בודדים.

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבי ברכיים: המדריך המלא והמקיף לשנת 2024
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
קרע במיניסקוס
קרע במיניסקוס יכול להיווצר מכמה סיבות וחשוב להבין כיצד ניתן למנוע אותו, כיוון שהוא יכול להשפיע לרעה על איכות חיינו. במאמר זה מידע מורחב על המיניסקוס, סיבות לקרע במיניסקוס ודרכי טיפול אופציונליות.
לקריאת המאמר
מים בברך
הצטברות מים בברך נובעת מכמה סיבות ויש לה כמה תסמינים מאפיינים. במאמר זה תוכלו לקרוא על מים בברך ועל דרכי טיפול שונות.
לקריאת המאמר
שחיקת סחוס בברך
שחיקת סחוס, או בשמה אוסטיאוארתריטיס של הברך, היא אחת מבעיות הברכיים הנפוצות ביותר. החדשות הטובות הן, שניתן לשקם את הברך בדרכים מגוונות, ועל כך ועוד במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים אחרי אימון
מאות אלפי ישראלים מתאמנים בענפי ספורט שונים ולא תמיד מודעים לפציעות האפשריות, ולכן הם גם אינם נזהרים. לחצו וקבלו כמה כללים שיסייעו לכם להוריד את הסיכויים לפציעות ספורט, כדי שתוכלו להתאמן בכיף.
לקריאת המאמר
ניתוח בברך
אם אתם מועמדים לניתוח בברך דעו כי ניתן לבצע שיקום לפני או אחרי הניתוח על מנת להביא את השפעת הניתוח למקסימום, ולאפשר חזרה לשגרה במהירות. על אפשרויות השיקום - במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים, מה הן הסיבות הנפוצות ומה הן דרכי הטיפול
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
איך להעביר כאבי ברכיים?
כאבי ברכיים באופן כללי הינם איתות אפשרי של הגוף לתפקוד לקוי או לפגיעה תפקודית של מפרק הברך, השרירים העוטפים אותו והמערכת העצבית הקשורה לאזור זה בגופנו. השאלה הקשורה באיך להעביר כאבי ברכיים חייבת להתחיל בהבנת הסיבה לכאב.
לקריאת המאמר
כאבים בברך לאחר מאמץ
תופעה של כאבים בברך לאחר מאמץ עלולה להופיע במצבים שונים ולהתבטא באופן שונה בין אדם לאדם. ישנם מצבים בהם הכאב יפקוד אותנו בשלב המאמץ עצמו, כמו בריצה, בהליכה, בהרמת משקל כבד, לעומתם ישנם מצבים בהם הכאב מופיע דווקא בזמני המנוחה. ישנם הסובלים מכאבים בברך שמאל- בצידה החיצוני, לעומתם אחרים החשים כאב בכיפוף הברך או כאב בצד הפנימי של הברך. לכל סימפטום של כאב ישנה סיבה וגורם אשר מוביל לסוג הכאב הספיציפי. כמובן, שעל מנת לגלות מהו הגורם לכאב כדאי ומומלץ לגשת לרופא מומחה על מנת שיבחן באמצעים שונים את סוג הכאב במטרה לאתר את מקורו ולטפל בו ביעילות.
לקריאת המאמר
טיפול בשחיקת סחוס בברך: כל מה שצריך וחייב לדעת
חיפוש טיפול בשחיקת סחוס בברך הינה מנת חלקם של רבים. הסיבה לכך ברורה. האפשרות להתחמק משחיקת סחוס בברך או בברכיים בעולם המתקדם בו אנו חיים קלוש. פיזיולוגית ואבולוציונית, מבנה הסחוסים ומערכות השרירים התומכות במפרק הברך לא תוכננו או נבנו לאורח ומשך החיים כפי שמשתקף בעולם המערבי כיום.
לקריאת המאמר
דלקת בגיד מאחורי הברך
לעיתים, כאבים בברכיים או תופעה של כאב חזק בברך מתרכזים בחלקה האחורי של הברך. האם מדובר בהתפתחות דלקת או דלקת בגיד ברגל? האם מדובר בסימפטום אחר לתופעת הכאב?
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בהליכה - כל מה שצריך לדעת
לעיתים נרגיש כאבי ברכיים בהליכה. תופעה שתופיע תוך כדי הליכה, לעיתים בתחילת ההליכה, לפעמים בסופה בשלב המנוחה. תחושות כאבים בברך לאחר מאמץ או תוך כדי תנועה אינן נדירות, אך חשוב מאד להתייחס אליהן
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בכיפוף
כאבי ברכיים בכיפוף הינם סימפטום בדרך כלל לבעיה מבנית בברכיים. תופעה זו מוכרת ונפוצה בעיקר בגלאי 50 ומעלה.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתכאבי ברכיים - המדריך המלאכאבי גב - מאמריםהסדרי נגישות