כאבים באגן בהליכה
כאבים באגן בהליכה או כאבים באזור האגן הינם תופעה שכיחה ויכולים לפקוד נשים וגברים כאחד. הכאב יכול להיות עמום, כאב קבוע או כאב המופיע לסירוגין. אזור הכאב יכול לפקוד באזורים שונים באגן מעצם החיקית ועד לאזור הישבן. כאבים באגן בהליכה יכולים לאותת על בעיה רפואית הדורשת פניה לרופא לקבלת אבחון וטיפול.
סיבות וגורמים לכאבים באגן בזמן הליכה:
בקרב נשים, כאבים באגן יכולים להיות קשורים במערכת הרבייה.
- אנדומטריוזיס: מחלה גניקולוגית כרונית, דלקתית הנגרמת במצבים בהם תאים דמויי רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם. תאים אלה מתמקמים בעיקר באזור האגן.
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות: מצב בו ישנן זקיקים רבים בשחלות שאינם מתפתחים כראוי.
- מחלות דלקתיות באגן: זיהומים של איברי הרבייה.
- הריון חוץ רחמי: מצב בו עובר מתפתח מחוץ לרחם.
- גידולים שפירים או סרטניים חלילה במערכת הרבייה.
- גמישות יתר: גמישות יתר וגמישות גבוהה מהממוצע הינה מרכיב מרכזי בכאבי אגן רבים. גורם זה הינו מרכזי גם בכאבים הקיימים באנדומטריוזיס ובעיות גינקולוגיות נוספות. יפורט בהמשך
פגיעה במערכת השלד.
- דלקת מפרקים ניוונית: “שחיקת סחוסים” , אוסטיאוארתריטיס של מפרקי הירך ו\או מפרקי הסקרו-איליאק (Sacro-Iliac Joints ) נקודות המפגש עמוד השידרה לאגן.
- הקרנה מהגב : במקרים מסויימים כאב באגן בהליכה יכול להיות כאב המוקרן מבעיה בעמוד השידרה כגון לחץ על עצבים היוצאים מעמוד השדרה לפריפריה או לחץ על חוט השדרה עקב היצרות תעלת השדרה (Spinal Stenosis )
- דלקת פרקים שגרונית: מחלה אוטואימונית הגורמת לדלקת במפרקים בגב, באגן או בירך.
- פציעות: שברים, נקעים, מתיחות שרירים ורצועות.
גמישות יתר וחולשה אגנית
במקרים רבים השרירים והעצבים האגניים מאבדים שליטה באופן חלקי על האגן וליבת הגוף, לעיתים, מצב זה מכונה “חולשה אגנית” , הכוונה אינה לחולשה שרירית אלא לירידה בשליטה המובילה לחולשה. אבדן שליטה או “חולשה” זו מביא לעבודה לא מאוזנת של השרירים ולהתכווצות חזקה ולא מאוזנת הגורמת לכאב, דלקת והעברת עומסים קומפנסטורית לאיזורים אחרים בגוף. גורמים נפוצים לאבדן השליטה הינם – גמישות יתר, ירידה הורמונלית (סביב הפסקת המחזור אצל נשים וגם גילאים דומים אצל גברים), מצבים נוספים בהם הדבר ניצפה הינם אנדומטריוזיס אצל נשים ומצבים דומים, החלשות בעקבות סכרת, ירידה בפעילות ודלדול שרירי בתגובה לכאב – דוגמת שחיקת מפרקים באגן.
כאמור, כיווץ ספסמוטי, הגנתי של השרירי יגרום לכאב מקומי אך גם יעביר עומסים מהאגן למקומות מרוחקים יותר – ברכיים, כפות רגליים, גב ולעיתים אף יתלווה בכאבים בראש, בצוואר, בלסתות ומאחורי העיניים.
פגיעה במערכת השתן.
- אבנים בכליות: אבנים קטנות וקשות שנוצרות בכליות.
- דלקת בדרכי השתן: זיהום של דרכי השתן.
גורמים נוספים.
- מחסור בוויטמינים ומינרלים.
- השמנת יתר.
- חוסר פעילות גופנית.
- תופעות לוואי של תרופות.
- לחץ נפשי.
אבחון כאבים באגן בזמן הליכה.
אבחון מקיף חייב להתבצע ע”י רופא. מכיוון שרבות הסיבות והגורמים לתופעת כאב באגן בהליכה יכול מאד להיות שהבירור חייב להתבצע ע”י מספר רופאים על מנת להגיע לאבחון מקיף נכון ומדויק.
לרוב, יבחן הרופא את ההיסטוריה הרפואית המלאה, יבחן את התרופות שנוטלים, את אורח החיים ויבקש פירוט מלא אודות הכאב עצמו, עוצמתו, מיקומו, תכיפותו ועוד.
לאחר מכן יבצע הרופא בדיקה גופנית באזור האגן, יבחן חוזק שרירים, רפלקסים וטווח תנועה.
סביר להניח שהרופא ידרוש בדיקות נוספות כגון צילומי רנטגן, בדיקות דם, CT או MRI . בדיקות אלקטרומיוגרפיות (EMG) או בדיקות אולטרסאונד.
בדיקה נוספת הקיימת כיום הינה בדיקה המאפשרת הדמיה של האגן , הגב, מפרקי הגפיים התחתונות ותבנית העצבית-שרירית המניעה ומייצבת אותם – תוך כדי תנועה, כמו בחיים (בניגוד ל CT ו MRI , בדיקות הנעשות בשכיבה לא תנועה) . בדיקה זו נקראת Diers 4D Motion והיא נעשית ללא קרינה מסוכנת אלא באמצעות קרינת אינפרא אדום בטוחה, אור נראה וחיישנים נוספים. כאשר הבדיקה מנותחת על ידי רופא המומחה בבדיקה הדבר מאפשר תובנות טיפוליות משמעותיות.
טיפולים אפשריים.
מגוון הטיפולים רחב ותלוי בעיקר בתוצאות האבחון המלא שעשיתם למציאת הגורמים לכאב האגן בהליכה. להלן סוגי הטיפולים השכיחים:
- מנוחה: מנוחה של האגן הפגוע יכולה לסייע בהפחתת הדלקת והכאב. מומלץ להימנע מפעילויות מאומצות שגורמות לכאב, ולתת לאגן זמן להתאושש.
- טיפול ישיר בגורם שנמצא במידה וקיים כזה – ניתוח לבקע, טיפול באבנים וכיוב’
- תרופות: תרופות ללא מרשם, כגון איבופרופן או פרצטמול, יכולות להקל על כאב ודלקת. במקרים מסוימים, הרופא עשוי לרשום תרופות חזקות יותר, כגון משככי כאבים אופיואידים או תרופות להרפיית שרירים.
- פיזיותרפיה: פיזיותרפיסט יכול ללמד אותך תרגילים לחיזוק שרירי האגן והליכה נכונה, מה שעשוי להקל על הכאב ולשפר את התפקוד. במקרים מסויימים נכון לקחת פזיותרפיסטית המתמחה בריצפת אגן.
- אפוסתרפיה –במקרה זה על האפוסתרפיה להיות מכויילת להורדת ואיזון העומסים באגן ולתרגול שרירי האגן
- טיפולים משלימים: טיפולים משלימים, כגון דיקור סיני, עיסוי, או יוגה, עשויים להקל על הכאב ולשפר את הגמישות.
טיפולים רפואיים ספציפיים:
- כאבים הקשורים למערכת הרבייה: במקרים אלו, הטיפול תלוי בגורם הספציפי לכאב. אפשרויות הטיפול עשויות לכלול תרופות הורמונליות, ניתוח, או טיפולי פוריות.
- כאבים הקשורים למערכת העיכול: במקרים אלו, הטיפול תלוי בגורם הספציפי לכאב. אפשרויות הטיפול עשויות לכלול תרופות, שינויים בתזונה, או ניתוח.
- כאבים הקשורים למערכת התנועה: במקרים אלו, הטיפול תלוי בחומרת הפגיעה. אפשרויות הטיפול עשויות לכלול מנוחה, קרח, פיזיותרפיה, אפוסתרפיה, תרופות, או ניתוח.
- כאבים הקשורים למערכת השתן: במקרים אלו, הטיפול תלוי בסוג הזיהום או באבן. אפשרויות הטיפול עשויות לכלול אנטיביוטיקה, תרופות להמסת אבנים, או ניתוח.
טיפים לשימור אגן בריא:
- למשקל השפעה ישירה על תפקוד הגוף כולו והאגן בפרט. שמירה על משקל תקין תמנע לחץ מיותר על שרירי האגן.
- פעילות גופנית. פעילות גופנית בהחלט יכולה לעזור בחיזוק שרירי האגן ולשפר את גמישותם.
- אכילת תזונה בריאה ומאוזנת יכולה לסייע בשמירה על משקל תקין ולספק לגוף את החומרים המזינים הדרושים לו לתיקון רקמות פגועות.
- עישון פוגע בזרימת הדם ועלול להאט את תהליך ההחלמה. הימנעות מעישון חשובה גם במצב זה.
- לחץ נפשי יכול להחמיר את הכאב. טכניקות לניהול לחץ, כגון יוגה, מדיטציה, או נשימות עמוקות, עשויות לסייע בהפחתת הכאב.
שאלות ותשובות
האם כאבים באגן יחלפו מעצמם?
ישנם מקרים בהם כאבים באגן בהחלט יכולים להיעלם מעצמם. אך לא היינו ממליצים לתת לזמן לעשות את שלו. כאבים באגן דורשים התייחסות רפואית שכן חלק מהגורמים לכאב שכזה קשורים למערכות אחרות בגופנו ועדיף לזהות את מקורות הכאב ולטפל בהם מאשר להמתין ולהחריף את המצב. גשו לרופא.
האם פעילות גופנית מאומצת יכולה לגרום לכאבים באגן?
בהחלט. פעילות מאומצת מדיי, כמו תרגילי "סקוואט" או הנפת משקלים בכפיפת ברכיים בהחלט יכולה לגרום לעומס על שרירי האגן, לקרע לפגיעה ולכאב.
כתבות נוספות באפוסתרפיה: כאבים בירך ובמפשעה | כאבים בחיבור בין הירך לאגן