אפוסתרפיה מפחיתה את הכוחות הפועלים על המפרק
המחקר מצא כי אצל מטופלים באמצעות אפוסתרפיה הופחתו הכוחות הפועלים על מפרק הברך בעשרים אחוזים ( 20% ). תוצאות המחקר עוזרות להבין את הקשר בין מרכז הלחץ על המפרק לבין עליית עומסים על המפרק (מומנט אדקטורי) המהווה גורם מרכזי בהתפתחות לדלקת מפרקים ניוונית (“שחיקת סחוסים”)
במחלות כמו דלקת מפרקים ניוונית של הברך מתפתח דפוס פתולוגי שבו השרירים בחלק הפנימי של מפרק הברך מתכווצים ועובדים ביתר ומעלים בכך את העומסים השוחקים את הברך.
עומס על הברך הינו אחד הגורמים העיקריים להתקדמות המחלה בדלקת מפרקים ניוונית של הברך. תנוחת “רגלי O” (וארוס) הינה תוצאה של חוסר סחוס במדור הפנימי של מפרק הברך . בזמן הליכה ישנו שלב בו עולים הכוחות והעומסים הפועלים על מפרק הברך ומביאים ללחץ על התא הפנימי (המדור המדיאלי) של מפרק הברך. מחקרים הראו כי תרגילים טיפוליים יכולים לעזור להפחית את עליית הכוחות הפועלים על מפרק הברך .מחקרים הראו גם כי שילוב שינויים מכניים במבנה נעליים (דוגמת הכנסת סוליות בצורת טריז) יכול להפחית את הכוחות הפועלים על הברך. התיאוריה הינה כי שינויים מכניים אלו מזיזים את מרכז הלחץ לצד החיצוני ומפחיתים את המרחק בין כף הרגל הנוגעת בקרקע למרכז מפרק הברך . עם זאת, אף טיפול עדיין לא שילב את שני עקרונות אלו לפתרון דינמי יחיד.
ניסוי קליני זה נערך במעבדת הביו-מכניקה הממוחשבת בטכניון בחיפה, ישראל. בזמן השתתפותם באפוסתרפיה, עברו המטופלים במחקר בדיקות ניתוח הליכה ברצף בסביבה מבוקרת ודפוסי ההליכה שלהם נותחו.
המערכת הביו-מכנית הייחודית של אפוסתרפיה נבדקה בשלוש תצורות שונו בזמן הליכה. המחקר הראה שהזזת ה”פרטפודים” (יחידות קמורות) לצד החיצוני של כף הרגל במערכת הביו-מכנית של אפוסתרפיה מפחיתה את העומסים המועלים על הברך בכעשרים אחוזים (20%) בזמן הליכה. התוצאה עוזרת להבין את התהליך הביו-מכני המאפשר למטופלי אפוסתרפיה לחוות הפחתה בכאב, על ידי פיזור הלחץ על המפרק הפגוע ושיפור התבנית היציבתית של הגוף בזמן תנועה.
החוקרים: ד”ר אמיר חיים, פרופ’ נמרוד רוזן, פרופ’ נמרוד רוזן, פרופ’ נחום הלפרין, פרופ’ אלון וולף . שליטה בעומסים הפועלים במישור הקורונלי של הברך באמצעות שינוי מרכז הלחץ: מחקר פרוספקטיבי של ניתוח הליכה.
Haim A et al. Journal of Biomechanics. 2008
מוזמנים לקרוא גם על: כאבים במפרק הירך | שיקום מפרק ברך וירך