כאבי רגליים אצל מבוגרים
כאבי רגליים בקרב מבוגרים היא אחת מהתופעות השכיחות ביותר בקרב נשים וגברים החוצים את גלאי ה60. ראשית חשוב לדעת שכמעט ואין כאב בגופנו שאינו מהווה איתות לבעיה. מנגנון הכאב נועד בדיוק לשם כך – להגיד לנו שעלינו לבדוק ולטפל במקום הכואב. נכון, ישנם סוגי כאבים אשר מיקומם הפיזי אינו קשור דווקא למקור הכאב. בגופנו מערכות עצבים מורכבות ותופעות של “הקרנת כאב” לאזורים אחרים הינן תופעות מוכרות.
מיקום הכאב.
כאבי רגליים אצל מבוגרים יכולים להופיע ככאבים חדים או עמומים. הם יכולים להיות כאבים קבועים או להופיע לסירוגין. מיקום הכאב גם הוא משתנה מאדם לאדם – כאבי שוקיים, כאבי ירכיים או כאבי כפות רגליים.
מתי מופיע הכאב? ומתי הכאב פוחת? כמה זמן לוקח לכאב לחלוף?
האם כאב רגליים מופיע בהליכה ועמידה וחולף בישיבה של דקותיים? דבר שירמז לנו על היצרות או לחץ על עצבים המגיעים מעמוד השדרה או על בעיית כלי דם. או שמא הכאב חולף לאחר זמן ממושך יותר של כעשר דקות.
האם הכאב מופיע בישיבה או שכיבה ? בזמן השינה בלילה? האם הכאב מעיר מהשינה?
הגורמים הנפוצים ביותר לכאבי רגליים בקרב מבוגרים:
- בעיית גב – היצרות תעלת השדרה או לחץ על העצבים היוצאים מעמוד השדרה – Spinal Stenosis . כאבים אלו יתבטאו בהליכה ועמידה ויחלפו תוך דקה – דקותיים בישיבה.
- בעיית כלי דם – כשם שקיימת הסתיידות והיצרות (טרשת עורקים) של כלי הדם בלב, כך קיימת בעייה דומה ברגליים. בעיה זו פוגעת בזרימת הדם ותגרום לכאבי איסכמי – כאב הנובע מחוסר הגעת חמצן לשרירים.
- ארתריטיס – דלקת במפרקים, לרב על רקע של שחיקת סחוס (אוסטיאוארתריטיס) אך ייתכן גם על רקע מחלות דלקתיות אחרות הפוגעות במפרקים – ראומטואיד ארתריטיס, פסוריאזיס ועוד
- מחלות כרוניות. למחלות כרוניות בכלל ישנה השפעה על תופעות כאב ובניהן גם כאבי רגליים. במקביל, שימוש בתרופות שונות יכולה גם היא לגרום לתופעות של כאבי רגליים. להלן רשימת מחלות כרוניות הידועות בשכיחותן כגורמות בין היתר גם לכאבים ברגליים בקרב האוכלוסיה המבוגרת.
- סוכרת. לסוכרת ישנה השפעה על מערכות השריר, העצב ומערכות הדם. כאבי רגליים בהחלט מוכרים בקרב חולי סכרת.
- מחלות כלי דם היקפיות.
- מחלות דלקתיות – מחלות הנגרמות לרב על רקע אוטו-אימוני . יציאה של מנגנון הדלקת מכלל שליטה, כך שבמקום האפקט המרפא והמגן של הדלקת גורמת המערכת החיסונית נזק למפרקים.
- נוירופתיה. פגיעה בעצבים הפריפריים הגורמת לכאב שאינו תלוי תנוחה בדרל כלל, בפיזור של “גרביים, . במרבית המקרים הפגיעה נגרמת על רקע סכרת, גורמים נוספים הינם חסר כרוני בויטמין B12 , כימותרפיה וישנם מקרים בהם הסיבה לא ידועה.
- פציעות ספורט. לפציעה יכולה להיות השפעה ישירה על תופעה של כאבים ברגליים בקרב מבוגרים וצעירים כאחד. להלן רשימת פציעות הידועות בהשלכתן על תופעות כאב רגליים:
- שבר בעצמות השוק או הירך
- נקעים.
- מתיחת גידים או רצועות באזור הרגל.
- מתיחת שרירים.
- קרע במיניסקוס.
- שחיקת סחוסים.
- בעיות בכף הרגל. לכף הרגל השלכה ישירה על תפקוד השרירים והמפרקים בכלל ומפרקי הרגל בפרט. לפיכך, בעיה בכף הרגל יכולה להוות מקור לכאב באזור הרגל. בין הגורמים השכיחים לכך:
- מטטרסלגיה – כאבים תחת כריות כפות הרגליים
- דורבן.
- פלטפוס.
- הלוקס ולגוס.
- תרופות הידועות בתופעות לוואי של כאב. ידוע שתרופות להורדת לחץ דם ותרופות כימותרפיות יכולות לגרום לתופעות של כאבים ברגליים.
- גורמים נוספים לכאבי רגליים. בגיל המבוגר, הגורמים לכאב רגליים יכולים להיות קשורים גם בירידה זמנית בתפקוד, אם בשל מחלה, חוסר בתנועה, או גורמים סביבתיים אשר הובילו לירידה משמעותית בתנועה – לדוגמה סגרי הקורונה שמנעו מאנשים לצאת מהבית.
- גם חוסר בוויטמינים ומינרלים בהחלט יכול להיות גורם לכאבים באזור הרגליים.
- לעישון, להשמנת יתר, לחוסר פעילות גופנית ישנה השלכה שעלולה להוביל לכאבים ברגליים.
הליך האבחון לכאבי רגליים.
הליך האבחון לתופעות של כאבי רגליים מתחיל באבחון ראשוני של רופא המשפחה. במרבית המקרים יפנה הרופא לרופא מומחה להמשך אבחון, מציאת הגורמים לכאב ולטיפול הנכון ביותר בבעיה. עלול להיות שבדיקת רופא מומחה אחד לא תספיק שכן סימפטומים של כאב ברגליים עשויים לחייב בדיקה מקיפה של מספר רופאים כמו רופא מתמחה ברפואת שלד שריר, אורתופד, רופא מומחה בתחום מערכת העצבים ועוד. ישנם מקרים בהם הבירור ידרוש גם צילום, בדיקת CT, MRI או אולטרסאונד.
בדיקה נוספת הקיימת כיום הינה בדיקה המאפשרת הדמיה של האגן , הגב, מפרקי הגפיים התחתונות ותבנית העצבית-שרירית המניעה ומייצבת אותם – תוך כדי תנועה, כמו בחיים (בניגוד ל CT ו MRI , בדיקות הנעשות בשכיבה לא תנועה) . בדיקה זו נקראת Diers 4D Motion והיא נעשית ללא קרינה מסוכנת אלא באמצעות קרינת אינפרא אדום בטוחה, אור נראה וחיישנים נוספים. כאשר הבדיקה מנותחת על ידי רופא המומחה בבדיקה הדבר מאפשר תובנות טיפוליות משמעותיות.
בכל אחד מהביקורים יבדוק הרופא את מכלול הנתונים הרפואיים, יעבור על ההיסטוריה הרפואית, יבחן את התרופות אותן נוטל המטופל, יבצע בדיקה פיזית הקשורה בתיאור הכאב.
הטיפול בכאבי רגליים.
היה ולא פגשתם רופא ולא ביצעתם בדיקות למציאת הגורמים לכאבי הרגליים דעו שיש מספר טיפולים עצמאיים שאתם יכולים לאמץ כדי לבחון מי מהם עוזר. כשתפגשו ברופא, היה ואחד מהם הקל על הכאב, חשוב שתספרו לו על כך.
טיפולים עצמאיים:
- תנו מנוחה לרגל הכואבת. נסו שלא לאמץ אותה ובדקו לאחר כמה ימים אם חל שיפור ברמת הכאב.
- במידה והכאב הינו מפרקי קררו את האזור. שימו קרח או שקית ירקות קפואים בתוך מגבת והניחו על האזור הכואב. כשרמת הקירור מציקה לכם, הרימו את המגבת והניחו שוב לאחר זמן מה.
- כדורים נוגדי כאב ללא מרשם. נסו לבחון באם כדורים נוגדי כאב מקלים על הכאב או פותרים את הכאב.
טיפולים הדורשים אבחון מקצועי:
- פיזיותרפיה. אבחון רופא עשוי להפנות אתכם לטיפולי פיזיותרפיה. מטרת הטיפול היא חיזוק השרירים ושיפור טווחי התנועה, הפחתת הכאב ושיפור התפקוד.
- אפוסתרפיה. שיטת טיפול שהוכחה כיעילה מאד לשיפור תפקוד השרירים בכלל ומערכת המפרקים בפרט. הטיפול מוכר ע”י כל קופות החולים והביטוחים הפרטיים.
- מדרסים. לעיתים מדרס המותאם אישית יכול לסייע בשיפור התמיכה בכף הרגל ובהפחתת לחץ על הרגליים.
- במקרים של כאב חמור ייתכן ותידרש התערבות משמעותית יותר כמו טיפול תרופתי כרוני, טיפול ניתוחי או זריקות.
שאלות ותשובות
באילו מקרים של כאב רגליים יפנה רופא המשפחה את המטופל/ת לרופא מומחה?
רופא משפחה אשר בחן את המידע ומצא ששיטות טיפול ביתיות ועצמאיות לא עזרו, יפנה את המטופל/ת לרופא ממוחה להמשך בירור ולמציאת הגורמים לכאב. רופא מומחה עשוי גם הוא לבקש מספר בדיקות נוספות על מנת לאתר את הגורמים לכאב ובמטרה להציע למטופל/ת את הטיפול הנדרש.
האם ישנם טיפול אלטרנטיביים או משלימים נוספים שניתן לנסות כדי להקל על כאב ברגליים בקרב מבוגרים?
ישנם טיפולים רבים ומגוונים. החשיבות העליונה היא לוודא שאתם יודעים מה גורם לכאב. שהרי אם לא נמצאו הגורמים טיפול לא יעזור ועלול אף לגרוע. בין הטיפולים שאנשים מנסים ישנו דיקור לשחרור כאב, הידרותרפיה לשחרור לחץ מהשרירים, ישנן משחות המקלות על כאב.
כתבות נוספות באפוסתרפיה: כאבי רגליים בלילה | כאבים בכף הרגל בצד החיצוני