כאבי ברכיים בישיבה
תחושה של כאבי ברכיים בישיבה נפוצה ומוכרת. ישנם גורמים שונים המובילים לתופעה זו. יש החשים כאבי ברכיים גם בשינה, ויש החשים כאבי ברכיים בהליכה או במאמץ. הסיבות לכל סוגי הכאב שונות במעט אך באופן כללי מדובר בתופעות הדורשות התייחסות רפואית על מנת לשלול או לאושש מצבים רפואיים ובריאותיים.
מהם הגורמים שעלולים להוביל לכאבי ברכיים בישיבה.
- דלקת פרקים ניוונית. אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לתופעת כאבי הברכיים בישיבה היא דלקת פרקים ניוונית. מדובר במחלה כרונית שגורמת לשחיקת הסחוסים במפרקים ומכאן גם נובע הכאב.
- גמישות יתר – במקרים רבים גמישות גבוהה גורמת לזוית Q (Q Angle ) – זוית בין הירך לברך שהינה גבוהה במקרים רבים של גמישות יתר ו”רגלי X ” . מבנה מהביא ללחץ של הפיקה כנגד הצד החיצוני של הגלגלת (טרוכליאה) בין הפיקה לעצם הירך (פמור)
- חולשה אגנית –שינויים הורמונליים, ירידה בפעילות , גיל, הריונות ולידות, כל אלו יובילו לחולשה של השרירים המקיפים את האגן, כולל השריר הארבע-ראשי בו נמצאת הפיקה. הדבר יביא לעבודה לא מאוזנת של שרירים אלו שיתכווצו בכח אקססיבי ויעבירו עומס מהאגן לפיקה.
- דלקת מפרקים שגרונית. מחלה זו הינה ממשפחת המחלות האוטואימוניות בהן הגוף תוקף את עצמו. לרוב, הפגיעה מתבטאת ברקמות, בגידים וברצועות ובמפרק עצמו.
- גיל. כאבי ברכיים בישיבה קשורים גם לגיל. ככל שגילנו עולה, מערכות השרירים התומכות במפרק הברך, הגידים והרצועות, הולכות ונחלשות. תופעה זו מובילה ללחץ גובר על המפרקים עצמם, לשחיקה מוגברת ולתופעות של כאב גם בזמן מנוחה.
- השמנת יתר. משקל גופנו יוצר לחץ על מפרקי הברכיים. ככל שאנו מוסיפים לעלות במשקל הלחץ גובר, העומס על השרירים, על הרצועות התומכות ועל המפרק עצמו גובר. עם התעצמות הלחץ נרגיש בכאב גם במצב ישיבה.
- יציבה שאינה נכונה. בעיית יציבה עשוייה להוביל גם היא לתחושות כאב בברך אחת או בשתי הברכיים במצב ישיבה. למעשה, חוסר באיזון בחלוקת העומסים על הברכיים יוביל לעומס גובר ומתעצם על אחת מהן. הכאב במצבים אלה יהיה ביטוי לעומס על השרירים ועל שחיקת המפרק.
- תאונה או פציעה וטראומה. במקרים של פציעה תחושת כאב הברך יכולה לפקוד גם בזמן ישיבה. לעיתים, התאונה או הפציעה התרחשה שבועות או חודשים לפני תחושת הכאב ותופעת הכאב תיתן אותותיה מאוחר יותר ולא בסמיכות לתאונה.
הסיפטומים שיכולים להתלוות לכאב בזמן ישיבה.
לא כל כאב ילווה בסיפטומים כלשהם, אך ישנם סיפטומים מוכרים המלווים את כאב הברכיים במרבית המקרים. כל סימפמפטום יהווה מקור מידע לרופא שיבדוק את מצבכם.
- נפיחות בברך. הנפיחות יכולה להתלוות באדמומיות באזור העור ובתחושת חום באזור.
- קשיון. תחושת “קשיחות בברך”.
- “קליק בברך” או חריקה. תחושת מפרק רופף המובילה לצלילים שאינם מוכרים לכם מתוך הברך עצמה.
דרכי הטיפול בכאבי ברכיים במצב זה.
ראשית אבחון רפואי מקצועי שבחלק מהמקרים יחייב גם בבדיקות הדמיה כמו צילום רנטגן, MRI או CT. הטיפול שיקבע הרופא ישען על האבחון.
- המלצת רופא על מנוחה. לעיתים, מנוחה לברך או ברכיים חשובה ועשוייה אף לפתור את תחושת הכאב. לרוב, ימליץ הרופא על הרמת הרגל כלפי מעלה בשלב המנוחה. שלב זה רצוי שיהיה קצר ככל שניתן על מנת שלא להחריף חולשה שרירית.
- קומפרסים קרים – כן. כמה פשוט ככה יעיל. כאשר יש עומס על הברך מתפתחת דלקת (הכוונה אינה לאינפקציה – דלקת זיהומית אלא לאינפלמציה – הרחבת כלי דם, הפרשת נוזלים לרקמה, חום וכאב. קומפרסים קרים באמצעות כרית ג’ל או אפונה קפואה על פיסת בד דקה למשך עשר דקות מספר פעמים ביום – מביאה לכיווץ כלי דם, ירידה בכאב ושיפור הדלקת. אזהרה: קומפרסים חמים עושים את התהליך ההפוך – הם אמנם מורידים את הכאב אך מביאים להרחבת כלי הדם ומחמירים את הנפיחות והדלקת.
- תרופות. היה ותזוהה דלקת ימליץ הרופא על תרופות להפחתת דלקת וכאב. היה ולא תזוהה דלקת ימליץ הרופא על תרופות להפגת כאב.
- זריקות לברך. הזרקת סטרואידים , PRP , אורטוקין או חומצה היאלרונית עשויה להפחית כאב.
- פיזיותרפיה. תרגול השרירים העוטפים את מפרק הברך וחיזוקם עשוי להפחית כאב.
- אפוסתרפיה. טיפול אפוסתרפיה מחזק את מערכות השרירים התומכות במפרק, מסית עומסים מהברך הכואבת ומחזיר לגוף את האיזון לתנועה מיטבית ללא כאב.
- ניתוחים. במקרים קיצוניים בהם הכאב הופך בלתי נסבל ומלווה את המטופל בהליכה, בישיבה, בכל תנועה ותנועה הרי שגם ניתוח החלפת מפרק יכול להעניק פתרון לכאב.
*חשוב לדעת: למעט מקרים של פגיעה קשה – שברים או נמק בעצם אין תחליף לחזרה לפעילות. תנועה , הליכה, תרגול מחזקות את השרירים סביב מפרק הברך ובאגן ומאפשרות שיקום, שיפור ושימור של מצב המפרק.
איך נימנע מכאב ברכיים בכלל ומכאב ברכיים בישיבה בפרט.
ראשית זכרו. מפרקי הברכיים נושאים עליהם כל תנועה מתנועות הגוף כשאנו במצב עמידה, הליכה או ריצה. לכן, שמירה על משקל מאוזן, חיזוק השליטה השרירית האגנית, פעילות גופנית נכונה המחזקת את מערכות השרירים התומכות במפרקים, שימוש בנעליים מתאימות המגנות על המפרקים יטיבו עם גופכם מאד ויסייעו במניעת כאב ברכיים בהווה ואולי אף בעתיד.
שאלות ותשובות:
עד כמה יכולות זריקות לברך לשכך כאב ברכיים לצמיתות?
זריקות לברך לא יכולות לשכך כאב לצמיתות! זריקות אלה ניתנות במצבים מרכבים ויש לחזור עליהן בכל מספר חודשים. גם אז, במקרים רבים, לאחר מתן כמה סבבי זריקות הכאב חוזר ואינו מושפע מהן כבעבר. בעיקרון, הטיפול היעיל ביותר בכאבי ברכיים מחייב בחיזוק מערכות השריר התומכות במפרק. רק כך ניתן להגיע לתוצאות הקרובות למילה "לצמיתות".
אם אינני מפעיל את הברך, איך זה שהיא כואבת לי?
ברב המקרים דווקא אי הפעלת הברך היא זו הגורמת לכאב ולהחרפה במצב הברך ! כל מפרק זקוק לתנועה – תנועה שתשמר את גמישותו , שתשפר ותשמר את מצב השרירים והעצבים התומכים בו, שתחזק את האגן ואת ליבת הגוף. כאשר אנו לא פעילים השרירים נחלשים, הריקמה הרכה מתקצרת והעומסים על המפרק הולכים וגדלים. בדיקה רפואית תוכל לסייע למצוא את הגורם, ולכוון לטיפול ושיקום מתאים.