כאבי ברכיים בגיל ההתבגרות

מתברר שכאבי ברכיים אינם מנת חלקם של מבוגרים בלבד. גם בגיל ההתבגרות סובלים ילדים ונוער מתופעות כאב בברך. אל חשש, לרוב מדובר בתהליכים ביולוגיים ופיזיולוגים טבעיים העוברים על כולנו בשלב הילדות והבגרות. לרוב, כאבי ברכיים בגיל ההתבגרות יופיעו בקרב ילדים ונוער בגלאי שמונה עד חמש עשרה שנים. רבים מהסובלים מכאב עוסקים בספורט ואתלטיקה כחלק בלתי נפרד משגרת חייהם. תופעות כמו כאבי ברכיים אחרי ריצה ותופעות של כאבי ברכיים אחרי אימון שכיחות בגלאים אלה.

מדוע בגיל צעיר כל כך כואבות הברכיים?

ישנם גורמים וסיבות רבות לתופעה של כאבי ברכיים בגיל ההתבגרות. אך לרוב הסיבות מתחלקות לשלוש קבוצות ראשיות. כאבי ברכיים בגיל ההתבגרות בשל פציעה וכאבי ברכיים הנגרמים בשל הליך ההתבגרות. הצמיחה הטבעית של הגוף. כאב ברכיים בשל פגיעה התפתחותית. 

  • כאבי ברכיים בשל פציעה. בעשור האחרון חלה עלייה תלולה במספר פציעות הברך בקרב ילדים ונוער. השימוש באופניים חשמליים, בקורקינטים, ובטכנולוגיות אחרות וממונעות עליהם רוכבים בני ובנות הנוער חשפה את ילדנו לסכנות חדשות של פציעות ואף לצערנו למקרי מוות. מעבר לפציעות הנגרמות בתאונות כגון שברי פיקה הפגיעות האחרות נובעות לרב מ Sprains -מתיחה\קריעה של הרצועות המייצבות את הברך ו Strains – מתיחה או קריעה (נדיר למדי בגיל צעיר) של שריר או גיד . בנוסף, ישנם מקרים בהם נקרע המניסקוס – בולם הזעזועים הביולוגי של מפרק הברך או שהתרחש אירוע של הסטת הפיקה ממקומה , לרב עם חזרה למקום (סאבלוקסציה – Subluxation ). 
  • כאבי ברך קדמיים (Anterior Knee Pain ) מכונים גם כאבי פטלו-פמורליים .  אלו הינם הכאבים השכיחים ביותר בגיל ההתבגרות  – כאבים הנובעים מלחץ בין עצם הירך (Femur ) לפיקת הברך (Patella ). הכאבים יכולים לקבל ביטוי ככאבי ברכיים במנוחה, כאבי ברכיים בריצה או אימון וכאבי ברכיים אחרי אימון. ונובעים לרב מעומס חזרתי ולא מאוזן על הברך כתוצאה מסוגי ספורט מסויימים, זוית גבוהה בין עצם הירך לבין עצם השוקה (Q angle ) הגורמת לסטיה במסלול הפיקה, גמישות גבוהה מהממוצע ועוד.
  • מצבים רפואיים שונים הפוגעים בברך. ישנן מחלות ובעיות התפתחותיות בקרב ילדים ונוער העשויות להוביל לכאבי ברכיים בגיל צעיר. האחת נקראת “אוסגוד שלאטר” המאופיינת בכאב ונפיחות סביב אזור האחיזה של גיד הפיקה והשוק. השניה נקראת “אוסטאוכונריטיס דיסקנס” שהיא למעשה פגיעה התפתחותית בסחוס באזורים שונים במפרק הברך. השלישית מוגדרת כתסמונת סינדינג לארסן ג’והנסן והאחרונה מוכרת כדלקת מפרקים אידיופטית.

 

כאבי ברכיים בגיל ההתבגרות

 

הגדרת המחלות הקשורות בכאבי ברכיים בקרב ילדים ונוער

  • מחלת אוסגוד – שלטר. מחלה זו פוגעת כסנטימטר מתחת לפיקת הברך באזור בליטת העצם. מחלה הנפוצה בעיקר בקרב נוער מתבגר הפעיל מבחינה גופנית. פעילות מאומצת זו מובילה לשימוש יתר בשרירי הירך. במרבית המקרים המחלה נעלמת עד גיל 16. היא יכולה לפקוד ברך אחת או את שתי הברכיים במקביל.
  • תסמונת סינדינג לארסן ג’והנסן. מדובר במחלה אשר פוקדת את חלקה התחתון של עצם הפיקה. דלקת נוצרת באזור בשל עומס חזרתי על לוחית הצמיחה של פיקת הברך. סוג של תופעה הנקרא גם פציעה בשל “שימוש יתר” ) Over Use Injury )
  • דלקת מפרקים אידיופטית. מדובר על דלקת מפרקים שגרונית המובילה לתחושת כאב, למצבים של אבדן יכולת תנועה ונוקשות במפרקים שונים בגוף. בחלק מהמקרים הדלקת פוקדת גם את מפרק הברך.
  • אוסטאוכודריטיס דיסקנס. מחלה המאופיינת בהתשחררות של חלקי עצם וסחוס אל חלל המפרק עצמו. במקרים רבים הגורם למחלה זו נובע מפעילות גופנית מאומצת.

הגורם שכיח הקשור בכאבי גדילה בברך בקרב ילדים ונוער

בברכיים של ילדנו ישנה לוחית צמיחה. לוחית זו רגישה למתחים ולמאמץ ולכן בגילאי הילדים שלנו מתפתחת בה דלקת. לרוב תופעה זו שכיחה  בקרב בנות בגלאי 8-12, ובקרב בנים בגלאי 12-15. מרבית התלונות על הכאב יתרכזו בקדמת הברך מתחת לפיקת הברך. לשמחתנו, תהליך הגדילה של לוחית הצמיחה מסתיימת בגלאי 16 כך שתופעת הכאב נעלמת במרבית המקרים בשלב זה.

הליך האבחון לכאב גדילה בלוחית הצמיחה:

  • תלונה על כאב מצד הילד/הנערה.
  • בדיקה גופנית ע”י רופא.
  • צילום רנטגן.

           ההליך הטיפולי הנדרש:

  • הפחתת פעילות גופנית מאומצת הינה קו טיפולי ראשון. יש לזכור מרבית התופעות בכאבי גדילה נובעות ממאמץ יתר על מפרקי הברכיים.
  • ביצוע פעילות חימום ומתיחות באופן מוקפד ומקצועי לפני ביצוע פעילות גופנית.
  • קירור המקום הכואב להפחתת דלקת כמה פעמים ביום.
  • כדורים נוגדי דלקת וכאב.

מה עלינו לדעת כהורים?

ראשית עלינו להבין שמפרק הברך בקרב ילדנו עשוי להוות מקור לכאב. במרבית המקרים מדובר בכאב שיחלוף. היה וילדנו עוסק בפעילות ספורטיבית עלינו להכיר בעובדה שעשוי להיות מצב בו תופעת הכאב תפקוד אותו/ה. אל לנו להיבהל מכיוון שכאבי גדילה בברך הינם טבעיים, מוכרים ולרוב מפסיקים בגיל 16. היה וילדנו מתלונן על כאבי ברכיים אחרי ריצה, כאבי ברכיים בריצה, על כאבי ברכיים אחרי אימון, או אפילו על כאבי ברכיים במנוחה עלינו לעקוב. במדיה והכאב אינו חולף או מחריף, מומלץ לגשת לרופא לבדיקה. הליך הגדילה של מפרק הברך מסתיים לרוב בתוך כמה שנים ואיתו גם חולפות תופעות הכאב המוגדרות ככאב גדילה בברך.

חשוב לציין: במידה וכאב הברך הינו כאב אקוטי, כאב חריף שהחל זה עתה והוא מלווה בהופעת חום סיסטמי (חום בכלל הגוף) אזי יש לפנות לרופא מיידית

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבי ברכיים: המדריך המלא והמקיף לשנת 2024
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
קרע במיניסקוס
קרע במיניסקוס יכול להיווצר מכמה סיבות וחשוב להבין כיצד ניתן למנוע אותו, כיוון שהוא יכול להשפיע לרעה על איכות חיינו. במאמר זה מידע מורחב על המיניסקוס, סיבות לקרע במיניסקוס ודרכי טיפול אופציונליות.
לקריאת המאמר
מים בברך
הצטברות מים בברך נובעת מכמה סיבות ויש לה כמה תסמינים מאפיינים. במאמר זה תוכלו לקרוא על מים בברך ועל דרכי טיפול שונות.
לקריאת המאמר
שחיקת סחוס בברך
שחיקת סחוס, או בשמה אוסטיאוארתריטיס של הברך, היא אחת מבעיות הברכיים הנפוצות ביותר. החדשות הטובות הן, שניתן לשקם את הברך בדרכים מגוונות, ועל כך ועוד במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים אחרי אימון
מאות אלפי ישראלים מתאמנים בענפי ספורט שונים ולא תמיד מודעים לפציעות האפשריות, ולכן הם גם אינם נזהרים. לחצו וקבלו כמה כללים שיסייעו לכם להוריד את הסיכויים לפציעות ספורט, כדי שתוכלו להתאמן בכיף.
לקריאת המאמר
ניתוח בברך
אם אתם מועמדים לניתוח בברך דעו כי ניתן לבצע שיקום לפני או אחרי הניתוח על מנת להביא את השפעת הניתוח למקסימום, ולאפשר חזרה לשגרה במהירות. על אפשרויות השיקום - במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים, מה הן הסיבות הנפוצות ומה הן דרכי הטיפול
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
איך להעביר כאבי ברכיים?
כאבי ברכיים באופן כללי הינם איתות אפשרי של הגוף לתפקוד לקוי או לפגיעה תפקודית של מפרק הברך, השרירים העוטפים אותו והמערכת העצבית הקשורה לאזור זה בגופנו. השאלה הקשורה באיך להעביר כאבי ברכיים חייבת להתחיל בהבנת הסיבה לכאב.
לקריאת המאמר
כאבים בברך לאחר מאמץ
תופעה של כאבים בברך לאחר מאמץ עלולה להופיע במצבים שונים ולהתבטא באופן שונה בין אדם לאדם. ישנם מצבים בהם הכאב יפקוד אותנו בשלב המאמץ עצמו, כמו בריצה, בהליכה, בהרמת משקל כבד, לעומתם ישנם מצבים בהם הכאב מופיע דווקא בזמני המנוחה. ישנם הסובלים מכאבים בברך שמאל- בצידה החיצוני, לעומתם אחרים החשים כאב בכיפוף הברך או כאב בצד הפנימי של הברך. לכל סימפטום של כאב ישנה סיבה וגורם אשר מוביל לסוג הכאב הספיציפי. כמובן, שעל מנת לגלות מהו הגורם לכאב כדאי ומומלץ לגשת לרופא מומחה על מנת שיבחן באמצעים שונים את סוג הכאב במטרה לאתר את מקורו ולטפל בו ביעילות.
לקריאת המאמר
טיפול בשחיקת סחוס בברך: כל מה שצריך וחייב לדעת
חיפוש טיפול בשחיקת סחוס בברך הינה מנת חלקם של רבים. הסיבה לכך ברורה. האפשרות להתחמק משחיקת סחוס בברך או בברכיים בעולם המתקדם בו אנו חיים קלוש. פיזיולוגית ואבולוציונית, מבנה הסחוסים ומערכות השרירים התומכות במפרק הברך לא תוכננו או נבנו לאורח ומשך החיים כפי שמשתקף בעולם המערבי כיום.
לקריאת המאמר
דלקת בגיד מאחורי הברך
לעיתים, כאבים בברכיים או תופעה של כאב חזק בברך מתרכזים בחלקה האחורי של הברך. האם מדובר בהתפתחות דלקת או דלקת בגיד ברגל? האם מדובר בסימפטום אחר לתופעת הכאב?
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בהליכה - כל מה שצריך לדעת
לעיתים נרגיש כאבי ברכיים בהליכה. תופעה שתופיע תוך כדי הליכה, לעיתים בתחילת ההליכה, לפעמים בסופה בשלב המנוחה. תחושות כאבים בברך לאחר מאמץ או תוך כדי תנועה אינן נדירות, אך חשוב מאד להתייחס אליהן
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בכיפוף
כאבי ברכיים בכיפוף הינם סימפטום בדרך כלל לבעיה מבנית בברכיים. תופעה זו מוכרת ונפוצה בעיקר בגלאי 50 ומעלה.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתכאבי ברכיים - המדריך המלאכאבי גב - מאמריםהסדרי נגישות