כאבים בברך שמאל בצד החיצוני
ישנם מצבים בהם כאב הברכיים מתחיל בכאבים בברך שמאל בצד החיצוני, או בצידה החיצוני של ברך ימין. הכאב יכול להופיע לאחר מאמץ כלשהו כמו כאב ברך בריצה, כאב בברך בקימה או בתנועה, ולעיתים הכאב יכול לצוץ לפתע מבלי שהיה גורם או מגע כלשהו עם הברך. מה ההבדל בין כאבים בברך שמאל בצד החיצוני לכאב בחלק האחורי של הברך, מהו ההבדל בין כאב זה לכאב בחלק הפנימי של הברך? מדוע חלק סובלים מכאב חד בברך בעוד אחרים מרגישים בכאב עמום.
סימפטומים של כאב מחייבים בדיקה. כדי לדעת מהו הגורם – עלינו לאתר אותו. לרוב, בדיקה של רופא מומחה שתלווה בחלק מהמקרים גם בצילום הברך באמצעים שונים, תאתר את מקור הכאב על מנת שהטיפול בכאב יהיה נכון ומדויק.
מה יכולות להיות הסיבות לכאבים בברך שמאל בצד החיצוני?
- תסמונת ITBS – תסמונת ברצועה האליוטיביאלית.
- קרע ברצועה הצידית של הברך – LCL.
- קרע רוחבי במיניסקוס.
מהם הגורמים שיכולים להוביל לכל אחת מהסיבות לכאבים בצד הברך החיצוני?
- פגיעה או תאונה. פגיעה בברך, אם בשל תנועה חדה וסיבובית, נפילה, מכה או מפגש פתאומי של הברך עם גורם מוצק תוך כדי תנועה, עשויים להוביל לקרע ברצועת הברך – LCL.
- דלקת ברצועה החיצונית של הברך עשויה להסביר מצבים כמו תסמונת ITBS.
- פציעה בשל תאונה, ספורט אתגרי שלווה בפציעה, נפילה מאופניים ברכיבה, תאונת סקי ועוד לרוב הם הסיבה לקרע במיניסקוס. הקרע יכול להופיע במקומות שונים במיניסקוס ולעיתים מתבטא כקרע רוחבי במיניסקוס.
טיפול בכאב בצידה החיצוני של הברך
כאב בצד החיצוני של הברך מחייב התייחסות מיידית. ישנם רבים המקווים לטוב, החושבים שהכאב יחלוף מעצמו. ישנם המנסים קומפרסים קרים או חמים על האזור הכאוב. נכון, לא תמיד מדובר בתופעה המחייבת הליכה לבדיקה, אך שימו לב למספר איתותים המחייבים אתכם באבחון רפואי על מנת לוודא שהמצב אינו מתדרדר.
- הכאב אינו פוסק. היה וניסיתם באמצעים ביתיים לטפל בכאב והדבר לא עזר אנא גשו לבדיקה.
- הכאב מתגבר. מצב זה מחייב בדיקה מקיפה ומהירה.
- הכאב חלף אך כאב “חדש” צץ במפרק אחר או בחלק אחר של אותה ברך. מצב זה מראה על פיצוי שמנסה הגוף לעשות בחלוקה שונה של משקל ועומס. אינכם חשים בפיצוי, אך הוא מתרחש כי זו דרכו של הגוף לנסות ולטפל בבעיה. מצב זה מאותת על כך שהעומסים בכל צעד ותנועה עברו ממקום אחד למקום אחר. תופעת הכאב באזור אחר של הברך או במפרק אחר בגוף מוכיחה שעליכם ללכת לבדוק באופן מקצועי וודאי את הנושא.
הבדיקה למקור כאב הברכיים מתחילה לרוב בפנייה שלכם לרופא המשפחה. לאחר בדיקה ראשונית, ובמקרים רבים, יפנה אתכם רופא המשפחה להמשך בירור מול רופא מומחה.
בביקורכם הראשון אצל הרופא המומחה יעבור המומחה על הנתונים, יערוך בדיקה פיזית ללרוב יפנה אתכם לבדיקות נוספות על מנת לוודא באופן מוחלט מהו הגורם לכאב ומיקומו של מקור הכאב.
בדיקות CT’ , אולטרסאונד ובדיקות MRI יכולות בהחלט לעזור למומחה להבין ולאתר את מקור הבעיה ולהציע לכם טיפול מתאים.
הטיפול בכאב יתבסס על תוצאות האבחון המקיף שתבצעו. אופן הטיפול המוצע לכם יכיל את האפשרויות הבאות:
- תרופות משככות כאב.
- תרופות נוגדות דלקת.
- פיזיותרפיה.
- דיקור.
- הידרותרפיה.
- אפוסתרפיה.
האם כל כאב בברך מחייב בדיקה מקיפה ומיידית?
לא ולא. ישנם מצבים בהם אתם יודעים מהו הגורם לכאב. למשל תנועה לא נכונה של הגוף שהובילה לכאב. במצבים בהם ברור לכם באופן מוחלט מדוע כואב לכם, נסו לטפל בנושא בעצמכם. כל עוד הכאב אינו מחריף, כל עוד אינכם מרגישים שהעור באזור הכואב מתחמם (סימן לדלקת), כל עוד אתם יכולים לתפקד הרי שניתן לתת לזמן לעשות את שלו. אך היה והכאב מחמיר, הכאב אינו חדל, הכאב משפיע על איכות חייכם, איכות השינה, איכות התפקוד – לכו מייד להיבדק. למצוא את מקור הכאב ולטפל בו.
החשוב מכל הוא לזכור שבכאב ברכיים, בכאב בברך שמאל בצד החיצוני, בכאב בחלק הפנימי או האחורי של הברך – ניתן לטפל. חשוב לטפל כי חיים לצד כאב משנים את איכותם.
אולי יעניין אתכם גם: שחיקת סחוס בברך | דלקת ברכיים | כאבים בפיקת הברך