כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת

התופעה של כאב ברכיים אחרי ישיבה ממושכת ידועה מזה עשורים רבים. בעבר, בעידן שבו פופולריות הקולנוע היתה בשיאה, אנשים רבים דיווחו על כאב לאחר ישיבה ממושכת בקולנוע והתופעה אף הוגדרה בתור סינדרום רפואי – Movie Goers Syndrome.

 

כיום, אנו חיים בעידן בו הישיבה הינה מנח הגוף העיקרי בו אנו נמצאים במרבית שעות היום. אנו קמים בבוקר ונכנסים לשעה נסיעה ברכב. משם אנו עוברים לשולחן העבודה, מתיישבים, קמים לישיבה דחופה וחוזרים לשבת. יוצאים לארוחת צהרים ומתיישבים. משם שוב לרכב או למשרד – ושוב לישיבה. ובערב, אנו מול המחשב בבית או על כורסת הטלויזיה.

 

בעולם המערבי בו אנו חיים, אנו נמצאים במצב ישיבה כ70% מהזמן במהלך יממה. לדבר השלכות רבות על גופנו, על איכות תפקוד השרירים ועל מפרקי הגוף שלנו. החל בגב, באגן, בברכיים בירך ובקרסול. את תוצאות ההשפעה ניתן לראות בעלייה התלולה באחוזי הסובלים בעשורים האחרונים מכאבי צוואר, מכאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת ומכאבי גב.

כאבי ברכיים מישיבה ממושכת

עד כמה משפיעה הישיבה על כאבי ברכיים?

לישיבה ישנה השפעה משמעותית בכל הקשור לתופעות של כאבי ברכיים. להלן חלק מהגורמים לכך:

  1. אי תנועה. חוסר בתנועה מוביל להפחתת תנועה במפרקי הברכיים ומפרקי הגוף בכלל. חוסר בתנועה עשוי להוביל לנוקשות בשרירים ובגידים, ללחץ על סחוסים ולדלקת.
  2. ירידה באיכות שרירית. ישיבה ממושכת תוביל לירידה באיכות השריר. ירידה בתקינות זרימת הדם למערכות השרירים ומערכות העצב תוביל לירידה בכמות הזנת המערכות בחמצן, ויטמינים ומינרלים.
  3. תנוחה לקויה. ישיבה ארוכה וממושכת בתנוחה לא נכונה תוביל למנח גוף לקוי, לפגיעה במערכות השרירים התומכות, ללחץ מוגבר על המפרקים בכלל ומפרקי הברכיים בפרט.
  4. לחץ מכני על הפיקה. זוית הברך בישיבה יוצרת לחץ מכני על פיקת הברך, לחץ זה גורם להרחבת כלי דם, יציאה של נוזלים, תאי דם לבנים וחומרים המכונים ציטוקינים לרקמה, או במילים אחרות – דלקת.
  5. ישיבה ממושכת תוביל לרוב לעלייה במשקל. עלייה במשקל תוביל ללחץ הולך וגובר על מפרקי הברכיים, על עומס שילך ויגבר, על שחיקת הסחוסים.

מהם הסימנים המקדימים של כאבי ברכיים כתוצאה מישיבה ממושכת?

  1. כאבים בברכיים, בעיקר בחלק הקידמי או האחורי של הברך.
  2. קושי בקימה וב”התנעה” של ההליכה לאחר בקימה עקב נוקשות במפרקי הברך
  3. נפיחות בברכיים.
  4. רעשי “קליק” בברכיים בתנועה.
  5. קושי בכריעה או בקימה. קושי בעלייה או ירידה במדרגות.

כיצד ניתן לאבחן קשר בין ישיבה ממושכת לכאבי ברכיים?

לכאבי ברכיים יכולים להיות גורמים רבים ומגוונים. את הקשר הישיר בין ישיבה ממושכת לכאב יהיה לקבוע לאחר בדיקה מקיפה של רופא מומחה, אשר יעבור אתכם על כל ההיסטוריה הרפואית והרגלי החיים. אך גם זה לא יספק, את התשאול המלא ילוו סדרה של בדיקות שתפקידן למצוא את הגורמים המלאים לכאבי הברכיים.

  • בדיקה גופנית. בדיקה שתתבצע ע”י הרופא לבחינת אזור הכאב, רמת תחושת הכאב, טווחי התנועה של המפרקים ורגישויות. כמו כן יבחן הרופא אפשרות להמצאות דלקת במפרקי הברכיים.
  • בדיקות נוספות. כדי לאושש ממצאים, קרוב לוודאי שישלח אתכם הרופא לסדרת בדיקות נוספות על מנת להעמיד תמונה אמינה ונאמנה לגורמים לכאב הברכיים. לרוב, הבדיקות הינן רנטגן או MRI.
  • כיום מומלץ לבצע גם בדיקת מעבדת הליכה ובדיקת הדמיה מסוג דירס Diers 4D Motion  – בדיקות תפקודיות המראות את תפקוד השרירים והאגן באופן פונקציונאלי, תוך כדי תנועה, כמו בחיים עצמם. בדיקות אלו מסייעות להבין את הגורמים לכאב, אילו עומסים מופעלים על הברך ומדוע, האם מקור הבעיה בברך או שמא מקורה במפרקי הירך או באגן. תובנות אלו מסייעות לטפל בגורמים עצמם ולא רק בסימפטומים.

כאב חד בברך

הטיפולים עליהם ימליץ הרופא

בכפוף לממצאי כל הבדיקות, ימליץ לכם הרופא על הטיפול הנכון ביותר למצבכם.

  • טיפול פיזיותרפיה. מטרת הפיזיותרפיה היא לחזק את מערכות השרירים התומכות במפרק הברך. הטיפול מתבצע במספר פגישות עם פיזיותרפיסט מוסמך אשר ילמד אתכם לתרגל בבית מספר תרגילים הקשורים לחיזוק מערכות השרירים. יש להקפיד על תרגול של כמה שעות ביום על מנת להגיע לתוצאות של הקלה על כאב.
  • מדרסים. לעיתים הסיבה לכאב הברכיים קשורה למצב כף הרגל. מדרסים מותאמים אישית יכולים לשפר את חלוקת הלחצים ולהפחית את העומס ממפרקי הברכיים.
  • אפוסתרפיה. טיפול שהוכח בעשרות מחקרים בעולם כמשפר ומסייע לחיזוק כל מערכות השרירים התומכים במפרקי הברכיים, הגב, האגן, הירך והקרסול. למעשה, מערכת ביומכנית המוטמעת בנעלי הליכה מיוחדות ומבצעת אלפי פעולות פיזיותרפיה בכל צעד וצעד. בכך, מלמדת המערכת את שרירי הברכיים ושרירי הגוף לחלוקה מאוזנת של עומסים, משחררת את העומס מהמפרק הכואב ותורמת משמעותית לשיקום המפרק הכואב.
  • זריקות לברך. במקרים מסוימים, ימליץ הרופא על זריקות סטרואידים, חומצה היאלרונית, PRP או אורטוקין לברך הכואבת. פעולה זו נועדה בעיקרה להפחתת כאב. יש לחזור על הזריקות כל כמה חודשים.

שאלות ותשובות

כאבים בברכיים בעיקר בחלק הקדמי או האחורי של הברך. נפיחות באזור הברך. נוקשות במפרק וקושי בקימה מהכיסא ו"התנעה".

בדיקה רפואית שתכלול בדיקת היסטוריה רפואית, הרגלי חיים, בדיקה פיזית ובדיקות הדמיה תוכל לבחון את הקשר בין ישיבה ממושכת לכאב ברכיים.

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבי ברכיים
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
קרע במיניסקוס
קרע במיניסקוס יכול להיווצר מכמה סיבות וחשוב להבין כיצד ניתן למנוע אותו, כיוון שהוא יכול להשפיע לרעה על איכות חיינו. במאמר זה מידע מורחב על המיניסקוס, סיבות לקרע במיניסקוס ודרכי טיפול אופציונליות.
לקריאת המאמר
מים בברך
הצטברות מים בברך נובעת מכמה סיבות ויש לה כמה תסמינים מאפיינים. במאמר זה תוכלו לקרוא על מים בברך ועל דרכי טיפול שונות.
לקריאת המאמר
שחיקת סחוס בברך
שחיקת סחוס, או בשמה אוסטיאוארתריטיס של הברך, היא אחת מבעיות הברכיים הנפוצות ביותר. החדשות הטובות הן, שניתן לשקם את הברך בדרכים מגוונות, ועל כך ועוד במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים אחרי אימון
מאות אלפי ישראלים מתאמנים בענפי ספורט שונים ולא תמיד מודעים לפציעות האפשריות, ולכן הם גם אינם נזהרים. לחצו וקבלו כמה כללים שיסייעו לכם להוריד את הסיכויים לפציעות ספורט, כדי שתוכלו להתאמן בכיף.
לקריאת המאמר
ניתוח בברך
אם אתם מועמדים לניתוח בברך דעו כי ניתן לבצע שיקום לפני או אחרי הניתוח על מנת להביא את השפעת הניתוח למקסימום, ולאפשר חזרה לשגרה במהירות. על אפשרויות השיקום - במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים, מה הן הסיבות הנפוצות ומה הן דרכי הטיפול
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
איך להעביר כאבי ברכיים?
כאבי ברכיים באופן כללי הינם איתות אפשרי של הגוף לתפקוד לקוי או לפגיעה תפקודית של מפרק הברך, השרירים העוטפים אותו והמערכת העצבית הקשורה לאזור זה בגופנו. השאלה הקשורה באיך להעביר כאבי ברכיים חייבת להתחיל בהבנת הסיבה לכאב.
לקריאת המאמר
כאבים בברך לאחר מאמץ
תופעה של כאבים בברך לאחר מאמץ עלולה להופיע במצבים שונים ולהתבטא באופן שונה בין אדם לאדם. ישנם מצבים בהם הכאב יפקוד אותנו בשלב המאמץ עצמו, כמו בריצה, בהליכה, בהרמת משקל כבד, לעומתם ישנם מצבים בהם הכאב מופיע דווקא בזמני המנוחה. ישנם הסובלים מכאבים בברך שמאל- בצידה החיצוני, לעומתם אחרים החשים כאב בכיפוף הברך או כאב בצד הפנימי של הברך. לכל סימפטום של כאב ישנה סיבה וגורם אשר מוביל לסוג הכאב הספיציפי. כמובן, שעל מנת לגלות מהו הגורם לכאב כדאי ומומלץ לגשת לרופא מומחה על מנת שיבחן באמצעים שונים את סוג הכאב במטרה לאתר את מקורו ולטפל בו ביעילות.
לקריאת המאמר
טיפול בשחיקת סחוס בברך - המידע המקיף לשמירה על המפרק
חיפוש טיפול בשחיקת סחוס בברך הינה מנת חלקם של רבים. הסיבה לכך ברורה. האפשרות להתחמק משחיקת סחוס בברך או בברכיים בעולם המתקדם בו אנו חיים קלוש. פיזיולוגית ואבולוציונית, מבנה הסחוסים ומערכות השרירים התומכות במפרק הברך לא תוכננו או נבנו לאורח ומשך החיים כפי שמשתקף בעולם המערבי כיום.
לקריאת המאמר
דלקת בגיד מאחורי הברך
לעיתים, כאבים בברכיים או תופעה של כאב חזק בברך מתרכזים בחלקה האחורי של הברך. האם מדובר בהתפתחות דלקת או דלקת בגיד ברגל? האם מדובר בסימפטום אחר לתופעת הכאב?
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בהליכה - כל מה שצריך לדעת
לעיתים נרגיש כאבי ברכיים בהליכה. תופעה שתופיע תוך כדי הליכה, לעיתים בתחילת ההליכה, לפעמים בסופה בשלב המנוחה. תחושות כאבים בברך לאחר מאמץ או תוך כדי תנועה אינן נדירות, אך חשוב מאד להתייחס אליהן
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בכיפוף
כאבי ברכיים בכיפוף הינם סימפטום בדרך כלל לבעיה מבנית בברכיים. תופעה זו מוכרת ונפוצה בעיקר בגלאי 50 ומעלה.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתהסדרי נגישותכאבי ברכייםכאבים בירךכאבים בקרסולכאבי רגליים