כאבי ברכיים בעליה במדרגות

זה פוגש אותנו לעיתים בגיל צעיר, לרוב בגיל מבוגר יותר – כאבי ברכיים בעליה במדרגות. אחת השאלות הראשונות שישאל אתכם האורתופד או הפזיותרפיסט כאשר תתלוננו על כאבי ברכיים הוא מיקום הכאב ובאילו מצבים מתרחש הכאב. כאב ברכיים בעליה במדרגות וכאב ברכיים בירידת מדרגות שונים מכאב בהליכה במישור, אם כי כאבי אלו יכולים להתקיים במקביל.

 

כאב ברכיים בעליה או בירידה במדרגות יהיה ממוקם לרב בקדמת הברך – סביב פיקת הברך, או באחורי הברך. הסיבה העיקרית לכאב הינה התכווצות חזקה של שרירי הירך היוצאים מאגן הירכיים אל הברך. לרב, מדובר בשריר הארבע-ראשי שבו ממוקמת פיקת הברך. תפקיד פיקת הברך הינו ליצור מנוף המאפשר לשריר הארבע ראשי לעבוד ביותר יעילות.

 

כאבי ברכיים בעליה במדרגות

 

כאשר שרירים אלו נחלשים כתוצאה מסיבות שונות – שחיקת סחוסים,חולשה אגנית, כאב, דלקת, גמישות יתר ועוד קשה לגוף להפעיל כח מספק באופן יעיל ונשלט על מנת לעלות או לרדת מדרגות. אי לכך, מכווץ הגוף ביתר את השריר הארבע ראשי בעלית המדרגות, דבר המפעיל על פיקת הברך עומסים הגדולים פי שישה ולעיתים אף פי שמונה (!) ממשקל הגוף. בחישוב פשוט – אנשים השוקלים בין 60 ל 90 ק”ג יפעילו בעליית מדרגות עומסים על הפיקה של 360 עד 720 ק”ג וייתכן שאף למעלה מזה.

 

עומסים אלו גורמים לכאב ולרב גם לדלקת. כלי הדם ברקמת המפרק מתרחבים וגורמים ליציאת נוזלים לרקמה, תאי דם לבנים וחומרים הגורמים לגודש ולכאב. מצב זה נקרא דלקת ומתאפיין באודם, חום, נפיחות וכאב סביב המפרק.

 

חשוב ביותר לדעת שתחושת כאבי ברכיים בעליה במדרגות מחייבת התייחסות רפואית. איכות חיינו הפעילים תלויה מאד במפרקי גופנו ובתפקודם. פגיעה במפרק הברך עלולה להוביל עם הזמן להחמרה, לשחיקת סחוסים, לשינוי דפוסי הליכה, לתופעות של שחיקה וכאב במפרקים אחרים בגוף. בדיקה רפואית וטיפול בהחלט יכולים לאתר את הגורמים לכאב הברכיים, לשיקום מפרק הברך ולחזרה לשגרת חיים פעילה יותר ובריאה יותר.

 

חשוב גם לדעת שאם מפרק הברך שחוק אך עיקר ההסתמנות הינו כאב ברכיים בעליית מדרגות או בירידת מדרגות ההתייחסות הטיפולית הינה אחרת ויש לחשוב על חיזוק השליטה האגנית, הורדת הדלקת, קומפרסים קרים ועוד.

מהם הגורמים שעלולים להוביל לתחושת כאב בברך בעלייה במדרגות?

  1. דלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארתריטיס) הינה אחת התופעות השכיחות לכאב ברכיים. מחלה זו מובילה לשחיקת סחוסי מפרק הברך. התחושה המלווה את העלייה במדרגות היא של נוקשות וקושי בתנועה המלווה בכאב.
  2. חולשה אגנית – הן אצל נשים והן אצל גברים ישנן סיבות רבות לירידה בשליטה השרירית האגנית – בעיית ירך, גמישות גבוהה, שינויים הורמונליים, שחיקת מפרק בירך ועוד. כל אלו גורמים לחולשה וירידה בשליטה באגן ובשרירים היוצאים ממנו ואי לכך – להעברת עומסים אל הברך, בעיקר בעליה וירידת מדרגות
  3. פציעה. פציעות עבר יכולות לגרום לכאבי ברכיים. פציעות ספורט, קרעים במיניסקוס, פגיעה ברצועות, כל אלה שכיחות בקרב הסובלים מכאבי ברכיים. לרב, כאשר קיים קרע במניסקוס הדבר יתבטא בכאבים ראשוניים בצד הפנימי או החיצוני של הברך, אך לאחר חדשיים או שלושה גורם הדבר לכיווץ חזק ולא נשלט של שרירי הירך והכאבים נודדים לקדמת הברך ומתרחשים בעיקר עליה ובירידת מדרגות
  4. דלקות גידים. דלקת בגיד הפיקה הינה מהנפוצות וגורמת לכאב בקדמת הברך. דלקת זו בדרך כלל מאובחנת באחוזים גבוהים יותר בקרב ספורטאים או העוסקים בספורט כמו ריצה.
  5. מחלות ראומטיות. במקרים אלו מערכת החיסון של הגוף תוקפת את ריקמת המפרק דבר המביא לירידה בשליטת שרירי הירך וכתוצאה להתכווצות ולכאב סביב פיקת הברך.

סיבות לכאבי ברכיים

האבחון הנדרש

במצב בו תחושת הכאב בברכיים מופיעה, יש לגשת לרופא המשפחה. הרופא יפנה לבטח לבדיקת רופא מומחה. בדיקת המומחה תעבור על ההיסטוריה הרפואית, ותבחן באמצעים שונים את הסימפטומים כדי לנסות ולאתר את הגורמים לכאב.

  • בדיקה גופנית מקיפה ואיתור האזורים הכאובים.
  • לרוב יתבצעו בדיקות הדמיה כמו בדיקות רנטגן, MRI או CT, כדי לקבל תמונה טובה יותר של המפרקים והעצמות.
  • בדיקת מעבדת הליכה ובדיקת הדמיה מסוג דירס Diers 4D Motion  – בדיקות תפקודיות המראות את תפקוד השרירים והאגן באופן פונקציונאלי, תוך כדי תנועה, כמו בחיים עצמם. בדיקות אלו מסייעות להבין את הגורמים לכאב ולטפל בגורמים עצמם ולא רק בסימפטומים.

הטיפול בכאבי ברכיים

אפשרויות הטיפול תלויות בממצאי הבדיקות. להלן האפשרויות לטיפול:

  1. מנוחה. המלצה על מנוחה על מנת להקל על הברך הכואבת.
  2. קומרפסים קרים – שימוש בקרח והנחתו על האזור הכואב.
  3. תרופות. תרופות נוגדות דלקת כאב ללא מרשם או תרופות מרשם שנתן הרופא.
  4. פיזיותרפיה. תרגול חיזוק השרירים התומכים במפרק.
  5. אפוסתרפיה. טיפול ייחודי המסייע בשיקום מהיר של מערכת השרירים התומכת במפרקי הברכיים.
  6. הידרותרפיה. תרגול במים המקל על התנועה ומסייע בחיזוק השרירים.
  7. דיקור. דיקור ממוקד לאזור הכואב לשחרור הכאב.
  8. זריקות לברך. זריקה שתפקידה להקל על הכאב ולסכך את המפרקים.
  9. מדרסים. במקרים בהם אותרה בעיה הקשורה בעיוות כלשהו בכף הרגל המוביל לכאב בברך.
  10. ניתוח. ניתוח מפרק הברך הינו מוצא נוסף המתאים לאנשים אשר הכאב הפך להיות משמעותי, כאב שלא פוסק ולא מאפשר כל תנועה לברך.

שאלות ותשובות: כאבי ברכיים בעליה במדרגות

בדיקות הדמיה: רנטגן, MRI או CT להדמיה של המפרקים והעצמות ובדיקת הליכה ו Diers 4D Motion על מנת להבין את הגורמים הביומכניים לכאב ולדלקת המפרקית.

אבחון מקיף מחוייב כדי לבחון את הגורמים לכאב. האפשרויות לטיפול ביתי הינן מנוחה, קירור האזור הכואב, תרופות נוגדות כאב ודלקת.  גורמים אלו מטפלים בסימפטומים של הדלקת. על מנת לטפל בגורמים חשוב לתרגל את השרירים המייצבים את המפרק לשלוט טוב יותר במפרק ולהוריד עומסים. ישנם מספר טיפולים המאפשרים לעשות זאת בבית המטופל כגון תרגילים הניתנים על ידי הפזיותרפיסט, תרגול פילאטיס ביתי , אפוסתרפיה.

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבי ברכיים
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
קרע במיניסקוס
קרע במיניסקוס יכול להיווצר מכמה סיבות וחשוב להבין כיצד ניתן למנוע אותו, כיוון שהוא יכול להשפיע לרעה על איכות חיינו. במאמר זה מידע מורחב על המיניסקוס, סיבות לקרע במיניסקוס ודרכי טיפול אופציונליות.
לקריאת המאמר
מים בברך
הצטברות מים בברך נובעת מכמה סיבות ויש לה כמה תסמינים מאפיינים. במאמר זה תוכלו לקרוא על מים בברך ועל דרכי טיפול שונות.
לקריאת המאמר
שחיקת סחוס בברך
שחיקת סחוס, או בשמה אוסטיאוארתריטיס של הברך, היא אחת מבעיות הברכיים הנפוצות ביותר. החדשות הטובות הן, שניתן לשקם את הברך בדרכים מגוונות, ועל כך ועוד במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים אחרי אימון
מאות אלפי ישראלים מתאמנים בענפי ספורט שונים ולא תמיד מודעים לפציעות האפשריות, ולכן הם גם אינם נזהרים. לחצו וקבלו כמה כללים שיסייעו לכם להוריד את הסיכויים לפציעות ספורט, כדי שתוכלו להתאמן בכיף.
לקריאת המאמר
ניתוח בברך
אם אתם מועמדים לניתוח בברך דעו כי ניתן לבצע שיקום לפני או אחרי הניתוח על מנת להביא את השפעת הניתוח למקסימום, ולאפשר חזרה לשגרה במהירות. על אפשרויות השיקום - במאמר זה.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים, מה הן הסיבות הנפוצות ומה הן דרכי הטיפול
מפרק הברך הינו המפרק הגדול ביותר בגוף. על אף שתנועת המפרק נראית פשוטה, מדובר למעשה במפרק מורכב הנע במספר כיוונים ומישורים. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל ונתון בשל כך לעומסים משמעותיים. בזמן הליכה, עלייה וירידת מדרגות העומסים על המפרק יכולים להגיע עד לכדי פי חמישה ואף שישה ממשקל הגוף.
לקריאת המאמר
איך להעביר כאבי ברכיים?
כאבי ברכיים באופן כללי הינם איתות אפשרי של הגוף לתפקוד לקוי או לפגיעה תפקודית של מפרק הברך, השרירים העוטפים אותו והמערכת העצבית הקשורה לאזור זה בגופנו. השאלה הקשורה באיך להעביר כאבי ברכיים חייבת להתחיל בהבנת הסיבה לכאב.
לקריאת המאמר
כאבים בברך לאחר מאמץ
תופעה של כאבים בברך לאחר מאמץ עלולה להופיע במצבים שונים ולהתבטא באופן שונה בין אדם לאדם. ישנם מצבים בהם הכאב יפקוד אותנו בשלב המאמץ עצמו, כמו בריצה, בהליכה, בהרמת משקל כבד, לעומתם ישנם מצבים בהם הכאב מופיע דווקא בזמני המנוחה. ישנם הסובלים מכאבים בברך שמאל- בצידה החיצוני, לעומתם אחרים החשים כאב בכיפוף הברך או כאב בצד הפנימי של הברך. לכל סימפטום של כאב ישנה סיבה וגורם אשר מוביל לסוג הכאב הספיציפי. כמובן, שעל מנת לגלות מהו הגורם לכאב כדאי ומומלץ לגשת לרופא מומחה על מנת שיבחן באמצעים שונים את סוג הכאב במטרה לאתר את מקורו ולטפל בו ביעילות.
לקריאת המאמר
טיפול בשחיקת סחוס בברך - המידע המקיף לשמירה על המפרק
חיפוש טיפול בשחיקת סחוס בברך הינה מנת חלקם של רבים. הסיבה לכך ברורה. האפשרות להתחמק משחיקת סחוס בברך או בברכיים בעולם המתקדם בו אנו חיים קלוש. פיזיולוגית ואבולוציונית, מבנה הסחוסים ומערכות השרירים התומכות במפרק הברך לא תוכננו או נבנו לאורח ומשך החיים כפי שמשתקף בעולם המערבי כיום.
לקריאת המאמר
דלקת בגיד מאחורי הברך
לעיתים, כאבים בברכיים או תופעה של כאב חזק בברך מתרכזים בחלקה האחורי של הברך. האם מדובר בהתפתחות דלקת או דלקת בגיד ברגל? האם מדובר בסימפטום אחר לתופעת הכאב?
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בהליכה - כל מה שצריך לדעת
לעיתים נרגיש כאבי ברכיים בהליכה. תופעה שתופיע תוך כדי הליכה, לעיתים בתחילת ההליכה, לפעמים בסופה בשלב המנוחה. תחושות כאבים בברך לאחר מאמץ או תוך כדי תנועה אינן נדירות, אך חשוב מאד להתייחס אליהן
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בכיפוף
כאבי ברכיים בכיפוף הינם סימפטום בדרך כלל לבעיה מבנית בברכיים. תופעה זו מוכרת ונפוצה בעיקר בגלאי 50 ומעלה.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתהסדרי נגישותכאבי ברכייםכאבים בירךכאבים בקרסולכאבי רגליים