ניתוח בברך
לקראת ניתוח מתוכנן, מומלץ לבצע שיקום טרום ניתוחי במטרה להקל את ההחלמה לאחר הניתוח ולהביא את השפעת הניתוח למקסימום. גם כאן, הטיפול יתמקד בשיפור התנועה במפרק על ידי שיפור עבודת השרירים המניעים ומייצבים אותו.
שיקום לפני או לאחר ניתוח יכול להתבצע על ידי הטיפול באפוסתרפיה. הטיפול באפוסתרפיה מאפשר בו זמנית הפחתת כאב על ידי שינוי והפחתה של העומסים בברך במקביל לשיפור השליטה של השרירים על המפרק. השיקום קל לביצוע והוכח כמפחית כאב ומשפר תפקוד.
סוגים של ניתוחים אלקטיביים:
- ארתרוסקופיה: ארתרוסקופיה במפרק הברך היא פרוצדורה פולשנית שנועדה לטיפול כירורגי בתוך מפרק הברך. משמעות המילה ארטרוסקופיה היא ביצוע של בין שניים לשלושה חתכים קטנים בברך שדרכם יכול המנתח להסתכל לתוך הברך בעזרת מצלמה מיוחדת. במקביל ניתן לבצע פעולות כירורגיות שונות בתוך המפרק. הפעולה הנפוצה ביותר היא כריתה של מניסקוס קרוע וניקוי של המפרק עצמו. יש להדגיש כי ביצוע פעולות אלו לא משפר את השליטה השרירית במפרק ויש צורך בשיקום, כדגומת אפוסתרפיה לאחר ארתרוסקופיה.
- ניתוח לשחזור רצועות: מטרת הניתוח להחזיר יציבות פסיבית למפרק כאשר השתל במקום הרצועה הצולבת תמיד יהיה גיד של אחד השרירים המקיפים את הברך. 6 חודשים לאחר הניתוח השתל הופך להיות צלקתי. הטיפול השמרני לאחר קרע ברצועה הצולבת או לאחר ניתוח לשיחזור הרצועה הצולבת חשוב ביותר משום שהמערכת העצבית-שרירית חייבת ללמוד לקחת את תפקיד הרצועה הקרועה או המשוקמת. לבדה הרצועה אינה יכולה ליצב את המפרק וחייבת להיות שליטה של השרירים בתנועה וביציבות המפרקית. השיקום אורך מספר חודשים (ממוצע של כ-6 חודשים) וכולל: הפחתת כאב ונפיחות, החזרת טווחי תנועה של הברך, חיזוק שרירים סביב הברך ושיפור שליטה עצבית שרירית על ידי אפוסתרפיה ופיזיותרפיה.
- ניתוח להחלפת מפרק ברך או ירך, נחשב ניתוח גדול אשר מטרתו העיקרית לאפשר איכות חיים. הזמן הנכון לביצוע הניתוח נקבע לפי מידת שחיקת הסחוס במפרק, רמת הכאב, רמת התפקוד היום יומי, מצב רפואי כללי וגיל. כתוצאה משחיקת המפרק והכאב, יש שינוי בעבודת השרירים שנחלשים ואינם מייצבים את המפרק.
- כאשר מחליטים על ניתוח להחלפת מפרק, חשוב ביותר להתייחס לשיקום המטופל ולהתחיל את השיקום לפני הכניסה לניתוח ובהתאם ליכולתו של המטופל. שרירים חזקים העובדים בתזמון ושליטה טובים יותר, יקלו על השיקום לאחר הניתוח ויביאו לתוצאות טובות יותר מבחינה תפקודית.
אפוסתרפיה למניעת ניתוח או לתקופת השיקום
- טיפול באפוסתרפיה משפר תפקוד שרירים סביב הברך
- שימוש במערכת אפוסתרפיה מקל על עבודת השרירים בשלב הראשון לאחר ניתוח ובונה את יכולתם בהדרגה
- טיפול אפוסתרפיה מתרחש בבית תוך כדי תפקוד רגיל ומאוד קל לביצוע
- השיקום באפוסתרפיה מלווה את המטופל לאחר הניתוח על מנת לשפר את תפקוד הברך
- המעקב באפוסתרפיה נעשה על ידי פיזיותרפיסט מומחה אפוסתרפיה תוך מעקב אחר השיפור המושג על ידי מדידת הליכה במעבדת הליכה ממוחשבת
עומדים לעבור ניתוח בברך?
אפוסתרפיה יכולה לעזור גם במניעת ניתוח וגם בשיקום!
יתרונות הטיפול:
- הפחתת כאב והעלאת תפקוד ואיכות חיים
- החזרת טווחי התנועה של הברך
- הפחתת עומסים מהמפרקים והקניית תבנית תנועה נכונה
- חיזוק שרירים המייצבים סביב הברך ושיפור שליטה עצבית
- מומלץ ע”י אורטופדים ופיזיוטרפיסטים
- הוכח מחקרית
- מותאם לך אישית
למי מתאים הטיפול?
- אם כבר ניסית הכל – משככי כאבים, תרגילים, זריקות ושום דבר לא ממש עזר
- אם קשה לך לבצע פעילויות יומיומיות – לעלות במדרגות, ללכת, להתיישב
- אם אתה רוצה טיפול טבעי, בטיחותי, ללא תופעות לוואי
- אם המליצו לך על ניתוח ברך, ואתה מעוניין להאיץ את קצב ואיכות השיקום שאחרי
- אם אתה רוצה לחזור לעשות את הדברים שאתה אוהב, בוא לאפוסתרפיה
שאלות ותשובות
מה חשיבות השיקום לפני ואחרי ניתוח ברך?
שיקום לפני ואחרי ניתוח ברך הוא בעל חשיבות עליונה להצלחת הניתוח ולשיפור איכות החיים לאחר הניתוח. השיקום לפני הניתוח משפר את חוזק השרירים, טווח התנועה ומסייע להכין את הגוף לניתוח. שיקום מקדים מקצר את משך ההחלמה ומקטין את הסיכון לסיבוכים.
שיקום לאחר הניתוח מטרתו להחזיר את תפקוד המפרק, לחזק את השרירים, לשפר את טווח התנועה ולהפחית כאבים. שיקום נכון חיוני לשיקום מלא והחזרה לשגרת חיים פעילה.
מהם היתרונות של טיפול באפוסתרפיה בשיקום לאחר ניתוח ברך?
טיפול באפוסתרפיה מציע מספר יתרונות משמעותיים בשיקום לאחר ניתוח ברך.
הפחתת כאב: אפוסתרפיה מפחיתה את העומס על המפרק ומאפשרת תנועה נוחה יותר, ובכך מקטינה את הכאב. שיפור שליטה שרירית: הטיפול מעודד את השרירים לעבוד בצורה יעילה ומאוזנת, מה שמוביל לשיפור היציבות והתפקוד של המפרק. הגברת טווח התנועה: אפוסתרפיה מסייעת להחזיר את טווח התנועה המלא של המפרק. שיקום מהיר יותר: הטיפול מאפשר שיקום מהיר יותר וחזרה לפעילות יומיומית. שיפור איכות החיים: שיפור התפקוד וההפחתה בכאב משפרים משמעותית את איכות החיים של המטופלים. טיפול נוח: הטיפול מתבצע תוך כדי ביצוע פעילויות יומיומיות, מה שהופך אותו לנוח וקל לשילוב בשגרת החיים.