דלקת ניוונית במפרק הירך
מה זה אוסטיאוארתריטיס ולמה המחלה גורמת?
אוסטיאוארתריטיס (OA) הינה מחלת ניוונית בה הסחוס של המפרקים נשחק וגורם לצמצום של המרווח המפרקי. במרבית המקרים יהיו המפרקים הפגועים מפרקי הירך ומפרקי הברכיים. תהליך שחיקת הסחוס נפוץ ביותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת וכיום סובלים ממנה מעל ל- 700,000 ישראלים. המחלה עלולה לגרום לכאבים וכתוצאה מכך לשינויים באורח החיים ולהקשות על ביצוע הפעילות השגרתית.
מהם סימני המחלה וממה היא נגרמת?
תהליך שחיקת הסחוס הינו תהליך טבעי אשר לרוב מתחיל סביב גיל 40-45 ויכול להחמיר בין היתר בעקבות בעיות מטבוליות, גנטיקה, גמישות יתר במפרקים, חוסר יציבות במפרקים, סכרת, עודף משקל ודלקות פרקים.
בתהליך זה ישנה שחיקה של הסחוס העוטף את קצות העצמות היוצרות ביחד מפרק. שחיקה זו גורמת לשינויים בצורת המפרק ולשינויים בעבודה השרירית סביב המפרק.
מאפייני המחלה הינם: נפיחות של המפרק, הגבלה ביכולת התנועה, נוקשות בתנועה, חריקות בעת הנעת המפרקים, כאבי גב חזקים ובשלבים מתקדמים של השחיקה עלול להיות עיוות של המפרק.
כיצד ניתן לטפל במחלה?
הטיפול באוסטיאוארתריטיס מתחלק לשנים. טיפול סימפטומטי- טיפול אשר מקל על הכאב לרוב באופן זמני כגון תרופות נוגדות דלקת וזריקות למיניהן. הטיפול הנוסף הוא טיפול המתמקד בשינוי ושיפור ההפעלה השרירית סביב המפרק כגון פיזיותרפיה ואפוסתרפיה. תוצאות סוג טיפול זה נמשכות לרוב זמן רב יותר.
אפוסתרפיה לטיפול באוסטאוארתריטיס
כאמור, השרירים סביב המפרק נוטים להיחלש במקביל לתהליך שחיקת הסחוס ולעבוד בצורה לא מתואמת. כתוצאה מכך, נגרם עומס יתר במפרק ונוצר כאב אשר מוחרף בתהליך של “מעגל קסמים” – כאשר תהליך השחיקה משבש את עבודת השרירים ולהפך. שיבוש עבודת השרירים מתבטא לעתים קרובות בצליעה בעת ההליכה. גם צליעה שנראית קטנה כלפי חוץ יכולה ליצור עליה משמעותית בעומס על האזור הפגוע בברך. הטיפול המתאים למצב זה הוא הסטת העומסים מהמקומות הפגועים במפרק במטרה להפחית כאב ולאפשר לגוף להתפנות ללמוד מחדש להפעיל את השרירים בצורה נכונה ומתואמת. אלו בדיוק דרכי הטיפול שאפוסתרפיה מציעה.
אפוסתרפיה הוכחה מחקרית כיעילה בטיפול באנשים הסובלים משחיקת סחוס במפרקי הירך (אוסטיאוארתריטיס) ומכאבי גב. אפוסתרפיה מאפשרת לסובלים משחיקת סחוס לחזור לעצמם.
מוזמנים לקרוא גם על: כאבים בירך ובמפשעה | כאבים בירך אצל ילדים | שיקום מפרק ברך וירך