כאבים בחיבור בין הירך לאגן
אם גם אתם סובלים מכאבים בחיבור בין הירך לאגן, אתם לא לבד. מדובר על תופעה נפוצה למדיי הפוגעת באוכלוסיות בגלאים שונים, צעירים ומבוגרים כאחד.
מיקום הירך הינו במפגש שבין עצמות האגן לגפה התחתונה בגופנו. צורת המפרק כדורית במבנה מכתש ועלי. מפרק זה נושא את גופנו, את מרבית משקלנו, מקנה לנו תנועתיות ויציבות ומאפשר טווחי תנועה רחבים של הגפיים התחתונות שלנו. מפרק הירך מוקף במערכות שרירים, גידים ורצועות אשר תומכות במפרק ומאפשרות לו תנועתיות חופשית ויציבה.
הכאבים הקשורים בחיבור בין הירך לאגן
התלונות הקשורות בכאבים יכולות להיות מגוונות ורבות:
- כאב המופיע לאחר ישיבה ממושכת.
- כאב המתפתח במאמץ כמו בעלייה תלולה, עלייה בגרם מדרגות, עלייה על סולם.
- כאב המופיע כאשר נדרש להרים את הירך גבוה.
- כאב וקושי בקימה ממצב ישיבה נמוך לעמידה – כמו ביציאה מהרכב.
- כאב וקושי בקימה מישיבה לעמידה.
כאבים המתחילים בגיל צעיר
כאב בחיבור בין הירך לאגן יכול להתחיל בגלאים צעירים. לרוב, הכאב נובע מדלקת סביב מפרק הירך. במצבים רבים הכאב למעשה מוקרן מהגב ובמצבים אחרים הוא נובע מתוצאה של חוסר איזון ועומסים בין האגן לבין הירך.
כאבים המתחילים בגיל המבוגר יותר
כאבים בחיבור בין הירך לאגן המופיעים בגלאים מבוגרים יותר (40 ומעלה) עשויים לנבוע ממספר סיבות:
- שחיקת סחוס במפרק הירך (אוסטיאוארטריטיס).
- ניוון ושחיקה במפרק.
- קרע בלברום.
- בוריטיס טרומכנטרי.
- צביטה בין ראש או צוואר הירך לאצטבולום.
- דיסלוקציה של מפרק הירך.
- נמק של ראש הירך.
מהם הטיפולים האפשריים בכאב?
ראשית, טיפול מחייב אבחון מקיף. עלינו להבין ולהפנים שכאבי מפרקים לעיתים מופיעים בשל הקרנת כאב מאזור אחר בגוף ומסיבות שאינן דווקא האזור הכאוב. לכן, אבחון מקיף ומקצועי מחוייב על מנת להגיע לטיפול האפקטיבי ביותר.
- הקו הטיפול הראשוני המומלץ הינו ירידה במשקל ופעילות גופנית. רבים שואלים “מה הקשר”, “כואב לי…זה לא הזמן לדיאטות וכושר”. עלינו להבין שכאבי ברכיים, שחיקה בברך או שחיקת סחוסים בכלל, דלקות בגיד כמו כאבים בחיבור בין הירך לאגן נובעים לרוב מעומסים המופעלים בכל תנועה על המפרק הכואב ומחוסר איזון בחלוקת העומסים.לכן, ירידה במשקל תוביל לירידה בעומס על המפרק הכואב. מאידך, פעילות גופנית קבועה תזרים חמצן, דם וחומרים מזינים גם לאזור המפרקים ותעזור לגוף לשקם עצמו מכאב. במקביל, כל פעילות גופנית גם תגרום במקביל לירידה במשקל.
- במקרים בהם הכאב בחיבור בין הירך לאגן משמעותי ימליץ הרופא על קביים. משמעות המהלך הינו הקלה על העומס, ומתן מנוחה לאזור הכואב לתקופה אותה יקבע הרופא.
- פיזיותרפיה. טיפולי פיזיותרפיה יוכלו לעזור בחיזוק מערכות השריר התומכות במפרק הכואב.
- טיפול תרופתי. כדורים נוגדי כאב וכדורים נוגדי דלקת עשויים לשמש כחלק מהליך הטיפול.
- זריקות נוגדות כאב. במצבים מסויימים, שימוש בזריקות לאזור הכואב עשויות להקל על הכאב לזמן מה.
- ניתוח החלפת מפרק. במצבים בהם הכאב בלתי נסבל, נוסו מכלול טיפולים שלא צלחו, ישקל גם ניתוח החלפת מפרק כאמצעי טיפולי.
פתרון שאינו ניתוחי המוכח מחקרית לטיפול בכאב ולשיקום המפרק
כפי שהבנתם וודאי, הורדת עומסים מהמפרק הכואב ואיזון חלוקת העומסים במפרקי הגוף הינם הנדבך החשוב ביותר בתהליך ההחלמה מכאבים בחיבור בין הירך לאגן ושיקום המפרק עצמו. במקביל פיזיותרפיה מוצעת כקו טיפולי אפקטיבי בבעיה. זהו בדיוק הפתרון הכולל שמעניקה “אפוסתרפיה” לסובלים מכאבי ברכיים, גב וכאבים בחיבור בין הירך לאגן. למעשה, הפתרון של אפוסתרפיה מאפשר לכל אדם, ללא מאמץ, לבצע בעצמו אלפי פעולות פיזיותרפיות ביום, בלי להרגיש, ללא תופעות לוואי ומבלי לשנות את שיגרת החיים.
נעלי אפוסתרפיה עושות את השינוי. בכל צעד, בבית או במשרד, הנעליים של אפוסתרפיה דואגות לכך שחלוקת העומסים תהיה נכונה, שתבנית ההליכה תוריד מהעומס על המפרק הכואב, שהאיזון הנכון בלחצים והעומסים יוחזר ויחולק באופן תקין בין מפרקי הגוף. בכך, בכל צעד, הליך השיקום למפרק הכואב מהיר יותר, איכותי יותר, ואפקטיבי עד מאד.
לא בכדי, זכתה אפוסתרפיה השנה להכרה בינלאומית של ארגון NICE העולמי כטיפול העומד בחזית הטיפולים המשמעותיים ביותר בתחום. זכרו, הטיפול מוכר ע”י כל קופות החולים בישראל והביטוחים הפרטיים למניהם.
מוזמנים לקרוא גם על: דלקת בבורסה של הירך | ניתוח החלפת מפרק ירך