הקלה על כאבי גב

כאבי גב, ללא ספק, זו “מכת” המאה ה-21. מי מאיתנו לא חווה לפחות פעם אחת בחיים כאבי גב מתישים? הכאב פוגע באיכות חייהם של מליוני בני אדם ברחבי העולם. כאב שקשה להתעלם ממנו, קשה להתגבר עליו ומאד קשה לחיות איתו. זה לא פלא שמדובר בתופעה מהותית במאה הנוכחית, ושרבים מחפשים דרכים להקלה על כאבי גב. אורח חיינו ומשך חיינו מעמיד בפני חוליות הגב ומערכות העצב והשריר אתגרים רבים.

ישיבה מרובה, חוסר בפעילות גופנית, הלחץ בעבודה, היעדר השנה וסוג המזון אותו אנו אוכלים – לכל אלה ועוד השפעה ישירה על כל מערכות המפרקים בגופנו וכמובן על חוליות הגב והשרירים התומכים.

התורן הנושא את פלג גופנו העליון

אם נעצום עיניים ונדמיין אוניית מפרש, הרי אגן הירכים הינו הסירה והתורן הינו עמוד השדרה. נסו לדמיין אוניית מפרש בה התורן עשוי חוליות חוליות ובראש התורן במקום דגל מתנפנף ישנו כדור גדול וכבד – ראש שמשקלו כחמישה קילוגרם. כל משב רוח, כל סטיה, כל מעמס על האונייה עצמה יעמיד את התורן בלחצים עצומים. הגב שלנו בנוי בדיוק כמו אונייה ולה תורן העובר מהגולגולת ועד לאגן הירכיים.

טיפול והקלה על כאבי גב

מערכות שרירים, גידים, רצועות ומערכות עצב מגינות על על עמוד השדרה ומייצבות אותו באופן דינמי ומתמיד. וכשאחת ממערכות תומכות אלה מפסיקה לעבוד ביעילות מיטבית, אם בשל פציעה, גיל, יציבה לא נכונה או כל סיבה אחרת – הרי שעמוד השדרה, החוליות, ומערכות ההגנה שבינהן יעמדו בסיכון של שחיקה, של פציעה ושל רמות כאב שקשה לתאר.

מה גורם לכאבי גב?

הסיבות לכאבי גב רבות ומגוונות, להלן הסיבות השכיחות יותר לכאבי גב.

  • כאבי גב לא ספציפיים – זו דרכה של הרפואה לא שהיא אינה מוצאת סיבה עליה ניתן לשים את האצבע. בפועל מדובר לרב בעבודה לא מסונכרנת של שרירים וכאב הנגרם בשל כך.
  • כאבי שרירים: פעילות גופנית מאומצת, הרמת משאות כבדים או תנועות פתאומיות עלולות לגרום להתכווצות הגנתית של שרירים סביב איזור המרגיש חלש או לא יציב. התכווצות זו יכולה להביא לכאב משתק
  • פריצת דיסק או בלט דיסק: כאשר החומר הג’לטיני בתוך הדיסק הבין-חולייתי יוצא מחוצה לו, הוא עלול ללחוץ על עצבים ולגרום לכאב, דלקת מקומית ועבודה שרירית ספסמוטית וכואבת סביב האיזור שנפגע.
  • היצרות תעלת השדרה או מוצא העצבים מעמוד השדרה (Lumbar Spinal Stenosis) מדובר במצב הנפוץ מאוד מעל גיל 60 ואשר שכיחותו הולכת ועולה עם הגיל – הגוף המבקש לשחרר את הלחץ על העצבים מביא להליכה כאשר פלג הגוף העליון כפוף קדימה (כפי שהולכים רבים בגיל השלישי) נשיאת הגו במצב כזה גורמת לעייפות ניכרת בשרירי הגב התחתון ולכאב.
  • דלקת מפרקים: דלקת בחוליות עמוד השדרה עלולה לגרום לכאבים נוקשות ותחושת חום באזור.
  • ישיבה ממושכת: ישיבה ממושכת ללא תנועה ובתנוחה לא נכונה מעמיסה על עמוד השדרה ומגבירה את הסיכון לכאבי גב.
  • הריון: משקל העובר הגדל והשינויים ההורמונליים עלולים לגרום לכאבי גב אצל נשים בהריון.
  • עקמת: עקמת בעמוד השדרה עלולה לגרום לחלוקת משקל לא אחידה ולהוביל לכאבים.
  • תאונות וחבלות. מכה ישירה, תאונת דרכים, נפילה מגובה, התרסקות ברכיבה על סוסים או, נפוץ יותר, תאונת קורקינט.

התסמינים לכאבי גב

כאבי גב יכולים להתבטא במגוון רחב של תסמינים, כולל:

  1. כאב חד או עמום: הכאב יכול להיות חריף, כמו דקירה, או עמום וכרוני.
  2. נוקשות: קושי בתנועה והרגשה של “חלודה” בגב.
  3. הקרנה: הכאב יכול להקרין לרגליים, לישבן או לירך.
  4. נימול חולשה או חסר נוירולגי: במקרים מסוימים, הכאב יכול להיות מלווה בחולשה של הרגליים או באבדן שליטה על סוגרים. מקרים אלו הינם מקרי חרום ויש ללהגיע בדחיפות לבית חולים הכולל יחידת גב טובה וזמינה למקרה שיידרש ניתוח מיידי כדי למנוע נזק עתידי

טיפול בכאבי גב

השפעת כאב הגב על התפקוד

לכאבי גב ישנה השפעה מכרעת על תפקודנו היומיומי. העובדה שכמעט כל תנועה שאנו מבצעים קשורה מפעילה גם את שרירי הגב שלנו מובילה לתחושות כאב במנוחה, בקימה, בישיבה, בהליכה ובכלל.

להלן כמה מהסמפטומים הקשורים בכאבי גב:

 

  • קושי בתנועה: כאבי גב מקשים על ביצוע פעולות פשוטות כמו הליכה, עמידה והרמת חפצים.
  • הפרעות שינה: כאבי גב עלולים לגרום לקשיי שינה ולהוביל לעייפות במהלך היום.
  • ירידה באיכות החיים: כאבי גב כרוניים יכולים להוביל לדיכאון, חרדה וירידה באיכות החיים הכללית.
  • פגיעה בתפקוד בעבודה: כאבי גב עלולים להקשות על ביצוע משימות בעבודה ולהוביל להיעדרויות חוזרות ונשנות.

דגלים אדומים

לעיתים רחוקות כאבי גב יכולים להעיד על תהליך גידולי ולכן חשוב לשאול האם כאב הגב התלווה לירידה ניכרת ולא מתוכננת במשקל, הזעות או גרד לילה. כל הנ”ל הינם סימנים לא ספציפיים לכך שייתכן וקיים גידול כלשהו.

אילו בדיקות קיימות לאיתור מקור כאב הגב

לרוב, הבדיקה הראשונית תהיה בדיקת רופא. הרופא יתשאל אתכם בכל הקשור לכאב. היכן ממוקד הכאב, מתי הופיע הכאב לראשונה, האם חוויתם טראומה או תאונה קודם לכן, יבדוק את טווח התנועה של עמוד השדרה, את הכוח השרירי, את הרפלקסים ועוד. לאחר בדיקה זו ישלח אתכם הרופא לאחת או לכמה מהבדיקות הבאות:

 

  1. בדיקות דם. לרוב ישמשו בדיקות אלה לשלילת מחלות אוטואמיוניות ודלקות.
  2. צילום רנטגן. הצילום ינסה לאתר שברים,  עקמת ושינויים ניווניים או התפתחותיים בעמוד השדרה.
  3. בדיקת MRI . בדיקה שנועדה לספק תמונה מפורטת על רקמות רכות בעמוד השדרה כולל סחוסים, עצבים ושרירים. לרוב בדיקה זו תאתר בלט דיסק, פריצת דיסק דלקות וגידולים.
  4. בדיקת CT. בדיקה שנועדה לספק תמונה מפורטת של עצמות, איתור שברים וסדקים, גידולים או היצרויות בתעלת השדרה.
  5. בדיקת מעבדת הליכה ובדיקת הדמיה מסוג דירס Diers 4D Motion  – בדיקות תפקודיות המראות את תפקוד השרירים המייצבים, הגב והאגן באופן פונקציונאלי, תוך כדי תנועה. בדיקה ייחודית המעניקה תמונה מלאה להבנת הגורמים לכאב ומאפשרת הכוונה לטיפול ייעודי מדוייק.

הקלה על כאבי גב: כיצד עושים את זה נכון?

הקלה על כאבי גב דורשת טיפול הנותן מענה לגורמים בגינם הנכם מרגישים בכאב. לפיכך זכרו, כדי לטפל ולשקם כאב עליכם להיות משוכנעים בכך שנמצאו הגורמים לכאב. עמדו על זכותכם הרפואית לקבל את כל המידע והבדיקות על מנת שתוכלו לטפל בכאבי הגב באופן נכון ויסודי. לפניכם אפשרויות שונות לטיפול בכאבי גב.

 

  • פעילות גופנית – במרבית כאבי הגב ההנחיות הינן פעילות גופנית , הפעלה הדרגתית של הגב, הליכה , תנועה, כל אלו עוזרות לשחרר את הכאב ואת השרירים המהודקים ביתר סביב האזורים הכאובים.
  • טיפול תרופתי. משככי כאבים, נוגדי דלקת ומרפי שרירים.
  • אפוסתרפיה. טיפול המעניק יכולת לאיזון העומסים הלא מאוזנים בגב ולהביא לחיזוק כל מערכות השריר התומכות בגב באמצעות מערכת ביומכנית הננעלת על הרגליים כשעה ביום
  • פיזיותרפיה: תרגילים לחיזוק שרירי הגב, שיפור היציבה והגמישות.
  • כירופרקטיקה: מניפולציות עמוד השדרה לשיפור התנועה והפחתת כאבים.
  • הידרוטרפיה: טיפול במים חמים להרפיית השרירים והפחתת כאבים.
  • עיסוי: עיסוי רפואי יכול לסייע בהפחתת כאבים ושיפור זרימת הדם.
  • הזרקות: הזרקות קורטיזון יכולות להפחית דלקת ולסייע בהקלת הכאב.
  • ניתוח: במקרים קיצוניים, כאשר הטיפולים השמרניים אינם יעילים או כאשר ישנו חסר נוירולוגי חריף (כגון חולשה של הרגל או איש שליטה על סוגרים) עשוי להידרש ניתוח.

שאלות ותשובות

הסימפטומים של כאבי גב מגוונים ויכולים לכלול: כאב: חד, עמום, כרוני או חריף. נוקשות: קושי בתנועה. הקרנה: הכאב יכול להקרין לרגליים, לישבן או לירך. נימול וחולשה: במקרים מסוימים.

בדיקה גופנית יסודית: כולל בדיקת טווח תנועה, כוח שרירים ורפלקסים. צילום רנטגן: לאיתור שברים, שינויים במבנה החוליות ועקמת. MRI: לספק תמונה מפורטת של רקמות רכות בעמוד השדרה. CT: לספק תמונה מפורטת של עצמות. בדיקות דם: לשלול מחלות אוטואימוניות ודלקות. בדיקות עצבים: לבדוק את תפקוד העצבים בעמוד השדרה. בדיקות תפקודיות: כמו בדיקת הדמיה מסוג דירס Diers 4D Motion  לאיתור הגורם לכאב ומציאת הטיפול היעיל בכאב.

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבי גב תחתון - המדריך המלא
זהו המדריך המלא לכל הקשור לכאבי גב תחתון. קראו על הגורמים לכאבי גב תחתון, האנטומיה באזור הגב התחתון, זיהוי סימפטומים וכמובן טיפולים אופציונליים.
לקריאת המאמר
פריצת דיסק, התסמינים והטיפול
קראו אודות תפקוד הגב והדיסקים, כיצד ניתן לטפל בבעיות הקשורות בדיסק ולנסות למנוע את הישנותן ועד כמה חשובה השליטה השרירית לטיפול במקרים אלו ובמניעתם
לקריאת המאמר
כאבי גב חזקים
כאבי גב, קלים או חזקים, נובעים מסיבות מגוונות, ולכן גם הטיפולים הקיימים באים לתת מענה לסימפטומים השונים. קראו על סוגי הכאבים ועל הטיפולים.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתכאבי ברכיים - המדריך המלאכאבי גב - מאמריםהסדרי נגישות