קליקים בברך עם כאב
נכון שישנם מצבים בהם יש קליק בין גבר לאשה או להיפך, אך יש קליקים שאינם קשורים לקשר זוגי כלשהו – כאלה הם קליקים בברך עם כאב. תופעה שכיחה המטרידה נשים וגברים כאחד.
מהם הקליקים הללו? איך זה קורה שפתאום הברך מרעישה, מה קורה שם בפנים בין השרירים, הסחוסים והעצמות ומה גורם לכאב?
הכירו את הקליקים בברך
קליקים בברך מאופיינים במצב בו בתנועת הברך בהליכה, בקימה, בישיבה לפתע נשמע צליל פנימי מתוך הברך. הצליל לרוב נשמע כצליל עמום וקצר. לעיתים הוא מופיע כמה פעמים ונעלם, לעיתים מלווה אותנו במהלך כל שעות היום, בכל פעולה ובכל תנועה. ישנם מצבים בהם הקליק בברך אינו מלווה בכאב וישנם מצבים אחרים בהם קליקים בברך מלווים בכאב.
ה”קליקים” מכונים גם קרפיטציה הם רעשים אופייניים למפרקי הגוף ובעיקר למפרק הברך בזמן תנועה. הרעשים הללו ינועו בין קליק עדין לבין רעש חזק יותר השימה יותר לצליל פיצוח. חשוב להבין שלא כל קליק בברך מעיד על בעיה רפואית. לעיתים קליקים נובעים מגורמים פיזיולוגיים תקינים כגון בועות אוויר הקורסות במפרק.
מהם הגורמים לקליקים בברך?
לתופעה של קליקים בברך עם כאב או בלי כאב יכולות להיות סיבות וגורמים רבים.
- בעיות במניסקוס: מיניסקוסים הם סחוסים בצורת חצי ירח הממוקמים בין עצמות הירך והשוק. קרעים או בלאי במיניסקוס עלול לגרום לקליקים בברך עם כאב חד או כאב מינורי.
- בעיות ברצועות: הרצועות מייצבות את מפרק הברך. קרעים או חולשה ברצועות יכולים לגרום לתנועה לא יציבה של הפיקה ולגרום לקליקים.
- בעיות בפיקה: הפיקה היא עצם קטנה הנעה בתוך מסילה בעצם הירך. חריגות במבנה הפיקה או במסלול התנועה שלה יכולות לגרום לחיכוך ולקליקים.
- דלקת פרקים ניוונית: דלקת פרקים ניוונית גורמת לבלאי של הסחוס במפרק. הבלאי הזה יכול לגרום לחיכוך בין העצמות ולרעשי קליק.
- גופים חופשיים במפרק: לעיתים, חלקיקי סחוס או עצם יכולים להתנתק ולהסתובב בתוך המפרק, וליצור קליקים בעת תנועה.
- גורמים אחרים: סיבות נוספות לקליקים בברך יכולות לכלול פציעות ספורט, מתיחה שרירית, בעיות במפרק הירך או בעמוד השדרה.
מדוע יש רעשי קליק בברך?
הרעשים נוצרים כתוצאה מתנועה לא חלקה של הרקמות במפרק. זה יכול להיות בגלל חיכוך בין עצמות, תנועה לא תקינה של הרצועות , המיניסקוסים, או של רקמות רכות במפרק.
מתי מתחילים לחוש בכאב?
לא כל הקליקים מלווים בכאב. לעיתים, הקליקים הם תופעה שכיחה ולא מטרידה. עם זאת, כאשר הקליקים מלווים בכאב, נפיחות, חוסר יציבות, או הגבלת תנועה, חשוב לפנות לרופא. הכאב עשוי להופיע בהדרגה או פתאום, ותלוי בגורם הבסיסי שהוביל לתופעה ולכאב שנלווה אליה.
הטיפולים האפשריים.
היה והקליקים בברך מלווים בכאב, היה והקליקים בברך אינם פוסקים ומטרידים, המלצה ראשונה היא לגשת לרופא, לבצע בדיקה ראשונית ולהמשיך לבדוק באמצעים מתקדמים יותר על מנת לקבל תמונה מקיפה שתעניק אופציות טיפוליות נכונות לבעיה.
הטיפול השמרני
- מנוחה: מנוחה מהפעילות הגורמת לכאב יכולה להקל על התסמינים.
- קירור האזור: הנחת קרח על הברך יכולה להפחית כאב ולסייע בהורדת נפיחות באם קיימת.
- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות: תרופות אלו יכולות להפחית כאב ודלקת.
- אפוסתרפיה: טיפול יעיל ומוכח מחקרית המסייע בשחרור לחצים ממפרקי הברכיים, באיזון חלוקת עומסים על מפרקי הגוף ובחיזוק משמעותי של מערכות השרירים התומכות במפרק.
- פיזיותרפיה: תרגילי פיזיותרפיה יכולים לחזק את השרירים סביב הברך, לשפר את טווח התנועה ולהפחית כאב.
- הידרותרפיה: טיפול במים עשוי להקל על לחצים במפרק ולסייע בהפחתת כאב במצבים של קליקים בברך עם כאב.
- סדים ותומכים: שימוש בסדים ותומכים יכול לסייע לייצב את הברך ולהפחית את העומס עליה.
הטיפול הפולשני:
- הזרקות: הזרקת חומצה היאלורונית או סטרואידים יכולה להקל על כאב ודלקת באם התפתחה באזור.
- ניתוח ארתרוסקופי: ניתוח זעיר פולשני המאפשר לתקן קרעים במיניסקוסים, רצועות או סחוס.
- ניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך: במקרים קיצוניים של בלאי במפרק, של כאב בלתי נסבל המשפיע על כל איכות החיים ניתן להחליף את המפרק כולו.
עד כמה דחוף לגשת לבדיקה במקרי קליקים בברך?
כפי שנאמר, קליקים בברך ללא כאב הינם תופעה מוכרת. מטרידה – אך לא בהכרח מצביעה על בעיה. היה והמצב התפתח להופעת כאב המלווה את הקליקים הרי שמאד מומלץ ללכת ולהיבדק. למצוא את הגורמים והסיבות לצליל המטריד ולכאב המלווה אותו. לטפל בבעיה כדי לא להוביל למצב החמרה בה תהיה בעיה תפקודית משמעותית לברך.
קליק בברך עם כאב הוא קריאת השכמה לבדוק ולטפל!
שאלות ותשובות
האם כל קליק בברך מצביע על בעיה רפואית?
לא, לא כל קליק בברך מצביע על בעיה רפואית. לעיתים, קליקים נובעים מגורמים פיזיולוגיים תקינים כמו בועות אוויר במפרק. עם זאת, אם הקליקים מלווים בכאב, נפיחות או הגבלת תנועה, חשוב לפנות לרופא.
מהם הטיפולים האפשריים לקליקים בברך עם כאב?
הטיפולים האפשריים כוללים טיפול שמרני כמו מנוחה, קירור, תרופות נוגדות דלקת, אפוסתרפיה, פיזיותרפיה והידרותרפיה, וכן טיפולים פולשניים כמו הזרקות וניתוחים. הבחירה בטיפול תלויה בגורם הבסיסי ובחומרת התסמינים.