טיפול בשחיקת סחוס בברך – המידע המקיף לשמירה על המפרק
חיפוש טיפול בשחיקת סחוס בברך הינה מנת חלקם של רבים. הסיבה לכך ברורה. האפשרות להתחמק משחיקת סחוס בברך או בברכיים בעולם המתקדם בו אנו חיים קלוש. פיזיולוגית ואבולוציונית, מבנה הסחוסים ומערכות השרירים התומכות במפרק הברך לא תוכננו או נבנו לאורח ומשך החיים כפי שמשתקף בעולם המערבי כיום. כשממוצע הגילאים בישראל לנשים וגברים יחד הינו סביב 80 השנים לערך (ושנהיה בריאים) הרי שמפרקי הברכיים נושאים בעומס הרב ביותר, בשחיקה הגדולה ביותר ובמעמס החיים בכל צעד שאנו עושים.
אם נוסיף לזה מאמץ גופני, עשיית כושר גופני, עלייה במשקל ופרמטרים נוספים הרי שמדובר על מערכת שבאופן אובייקטיבי קשה לה לשאת אותנו שנים כה רבות. שחיקת סחוס, או שחיקת סחוסים, היא מנת חלקם של צעירים ושל מבוגרים כאחד. לרוב, מגלאי 45 ומעלה נתחיל להרגיש את השחיקה. אך יש בנינו הסובלים משחיקת סחוס בברך בגיל צעיר. אז כיצד עלינו לפעול כדי להגן על הסחוס בברכיים? כיצד נבלום שחיקת סחוס? מדוע אנו סובלים מכאבים בברך?
מהו הסחוס? למה נועד? האם הוא מתחדש?
על מנת שנוכל לנוע, שהעצמות שלנו לא יפגשו האחת בשניה, שטווח התנועה שלנו יהיה חלק וגמיש, באה רקמת החיבור – הסחוס כדי להגן עלינו. למעשה, בזכות הסחוס אנו יכולים לנוע. הוא המפריד בין עצם הירך לעצם השוק בברכיים שלנו. האם הסחוס מתחדש? לצערנו לא. ופגיעה ברקמה זו בהחלט גורמת לכאב, ללחץ על העצמות, לשינוי טווחי התנועה שלנו. לעיתים פגיעה זו, והשלכתה על יכולתנו לנוע תוביל אותנו לחדר הניתוח.
מהם הסימפטומים הקשורים בשחיקת סחוס?
- כאבים בברך.
- הגבלה של טווח התנועה של המפרק.
- צלילים של חריקה בברך.
- דלקת בברך.
- נפיחות באזור הברך.
- הרגשת נוקשות בברך.
- קושי במעבר מישיבה לעמידה.
- קושי בהליכה ממושכת, בעמידה בתור, בעלייה וירידה במדרגות.
מהם הגורמים העיקריים לשחיקת סחוס?
- אוסטיאוארתריטיס – “מחלה” המשקפת הדרדרות ושינוי בסחוס ובעצם.
- נזק למיניסקוס.
- זיהום במפרק.
- מחלות אוטואימוניות.
- חוסר באספקת דם לפרקים הגורם לנמק בסחוסים (sonic, avn)
- חולשה במערכות השריר והעצב התומכות במפרק הברך.
- פציעה, חבלה שהובילה לשינוי תפקוד ולירידה באיכות התפקוד השרירי.
טיפול בשחיקת סחוס בברך
רבים שואלים מהן האפשרויות לטיפול בשחיקת סחוס. האם ישנו טיפול שחיקת סחוס בברך ללא ניתוחים? האם ישנה אפשרות לטיפול מונע? כדי להבין את מכלול האפשרויות חשוב להבין מה מצב הסחוס לאשורו ועד כמה הנזק מחייב טיפול כזה או אחר.
היה ומצבכם כיום, מאפשר לכם הליכה, עם רמת כאב נמוכה או גבוהה מאד, הרי שמצבכם כנראה מאפשר טיפול בשחיקת סחוס ללא ניתוח. מדוע? כי במצבים שכאלה עליכם להבין שטיפול נכון בחיזוק מערכות השריר התומכות במפרק הכואב יובילו אוטומטית לירידה בלחץ על המפרק הכואב, בשחרור העומס על המפרק ובירידת הכאב.
האפשרויות העומדות בפניכם רבות ומגוונות. אך חשוב מאד להקפיד ביצוען לאורך כל החיים:
- ירידה במשקל – קריטית להורדת לחץ ועומס מהמפרק הכואב.
- שימוש במגן ברך, מקל. עוזר במקצת לתנועה.
- רפואה משלימה – בחלק מהמקרים עוזרת יותר, בחלק פחות.
- תרגול מערכות השרירים התומכות במפרק קריטית לשחרור העומסים.
- פיזיותרפיה, הידרותרפיה טובות כטיפול לשחרור לחצים מהמפרק.
- כדורים נוגדי כאב יעילים לטיפול בסימפטום אך לא בגורם. לכן, יש לבחון תמיד שיקום לצד טיפול תרופתי.
- הזרקת חומר מאלחש לברך. טיפול יעיל הדורש חזרה קבועה על הפעולה בכל מספר חודשים. יש לשים לב שההזרקות מטפלות בכאב אך לא מובילות לשיקום האזור הכואב.
הטיפול הקל ביותר, האפקטיבי ביותר ובאישור כל קופות החולים.
בקו הראשון למחפשים טיפול שחיקת סחוסים בברכיים ללא ניתוח עומדת אפוסתרפיה כפתרון שלם ומלא. מדובר על מערכת הליכה ביומכנית. נעליים המותאמות אישית לכל הסובלים משחיקת סחוס. אבחון מעמיק לכל מקרה והתאמת מערכת הליכה מעניקה לסובלים מכאבים בברך את האפשרות להחלים מהכאב ובו בזמן לגרום לשיקום משמעותי של מפרק הברך הכואב. כל שצריך לעשות הוא לנעול אותן לכמה שעות ביום (על פי הממצאים שייתן לכם הפיזיותרפיסט במעבדת האבחון של אפוס), ללכת איתן בבית, או במשרד וזה הכל.
מה עושה המערכת? בונה לכם מחדש את מערכות השרירים והעצבים בסיס האזור הכואב. למעשה המערכת מחנכת את הגוף מחדש לחלוקת משקל, לאיזון נכון יותר של עומסים ובכך משחררת את הלחצים על הסחוס, מורידה את הכאב ומחזירה את הגוף לתפקוד מלא.
האבחון כולו חינם ומתבצע במעבדות ההליכה של אפוסתרפיה ברחבי הארץ. הטיפול בהשתתפות כל קופות החולים והביטוחים הפרטיים. חשוב מאד להדגיש: שחיקת סחוס בברך תחייב אתכם לטפל בעצמכם לאורך כל חייכם. הפסקת טיפול לבטח תגרום להתדרדרות נוספת. זו גם הסיבה להצלחת הטיפול באמצעות הנעליים הביומכניות המאפשרות לכם בנוחות ובשגרת היום לשקם את מפרקי הברך מבלי לפגוע באורחות החיים שתמיד אהבתם.
מאמרים נוספים באותו נושא: