כאב בברך אחרי אימון
פעילות גופנית ואימונים בהחלט תורמים לבריאותנו. תופעה של כאב בברך אחרי אימון נפוצה ומוכרת. הכאב יכול להופיע מייד בתום אימון, לעיתים דווקא בזמן המנוחה שאחרי האימון ויש הסובלים מכאבים בברך בימים שאחרי האימון. יש החשים כאב בכיפוף הברך, יש החדשים כאב עמום, לעומתם כאלה הסובלים מכאב חד יותר. לרוב, לאחר אימון חשים כאבים בברך בהליכה ובתנועה אך יש הסובלים מהכאב דווקא בשכיבה או בישיבה ממושכת. התחושה סובייקטיבית ומיקום הכאב גם הוא. לעיתים נדמה שהכאבים בברך ימין בצד הפנימי שלה, לעיתים בברך שמאל בצידה החיצוני. אז מדוע חשים כאבים בברך אחרי אימון דווקא? מה קורה בזמן האימון לכך שהברכיים יכאבו?
הגורמים לכאב בברך אחרי אימון
אם “נצלול” לרגע לברכיים שלנו ונביט עליהן מבפנים נוכל להבין מדוע יש הסובלים מכאבים בברך לאחר אימון. הסיבות מגוונות ורבות אך מעקב שלכם אחר הנתונים עשוי לעזור לכם להבין כיצד למנוע כאבים בברכיים, כיצד להימנע מהחמרת הכאב וצורך בטיפול בכאבים בברך, כיצד לפעול ולשמור על בריאותכם.
- עצימות גבוהה באימון. פעילות גופנית הקשורה בפעילות הגורמת לעומס על מפרק הברכיים עשויה בהחלט לגרום לנזק למפרק ולסביבתו. פעילויות כמו קפיצה, “סקווטים”, רכיבה מאומצת על אופני כושר, אירובי מדרגה, ידועות בנזק המצטבר שהן גורמות למערכות השרירים, הגידים ומערכות העצב במפרק הברך. לכן, עליכם להיות קשובים לכאב, להבין שיש להתייחס אליו ברצינות ולמזער פעילות המכבידה על הברכיים.
- אימון לא מבוקר. לעיתים, ללא בקרה ופיקוח על האימון בו אתם עוסקים, אתם למעשה גורמים נזק לברכיים שלכם. הדבר עלול לגרום לכאבים בברך ואף לנזק. עליכם לוודא מול גורם מקצועי, בכפוף לגלכם ולמצבכם הבריאותי, שהאימון שאתם מבצעים מתאים לפרמטרים המתאימים לכם ולמצבכם הגופני.
- מערכת שרירית חלשה. עליכם להבין, מערכת השריר העוטפת את מפרק הברך עומדת בעומסים כבדים מאז שנולדתם. עם השנים, כמו כל שריר אחר, גם מערכת זו מאבדת מאיזונה. חוסר איזון שרירי יגרום לעומס יתר, לחץ ושחיקה במפרק הברך.
- אי הכנת הברכיים לאימון. לרוב, לפני אימון אנו מחממים את השרירים. משום מה, רובנו לא מתייחסים בחימום לשרירי מפרקי הברך. עצימות גבוהה של פעילות ללא חימום מערכות אלה תוביל לשחיקתן, לפגיעה בהם ולעיתים לקרע במערכות הגידים והשרירים.
- פציעה. ישנם מצבים בהם אין אנו מתייחסים ברצינות לפציעה. יש לשים לב לכך, שכן פציעה ברגל ימין עשויה ליצור לחץ דווקא על מפרק ברך שמאל. זכרו, הגוף שלנו תמיד ינסה לפצות על פגיעה. הוא יטה את העומס על הרגל הבריאה מבלי שנשים לב ובכך יעזור לנו לשמור על הרגל שנפצעה. אך לתגובה הטבעית יש חיסרון – הרגל הבריאה תישא את רוב המעמסה ועלולה להיפגע בעצמה מכך. מעבר לזה, כל פציעה (מתיחת שריר, קרע במיניסקוס ועוד) תוביל לכאב בשלב כזה או אחר של חיינו, לאחר אימון או בזמן אימון.
איך תמנעו כאב בברך אחרי אימון?
בעיקרון, עליכם להיות מודעים לכאב כך שהאימון בו אתם עוסקים יוריד מהלחץ על מפרק הברך הכואבת.
- בצעו חימום מוקפד המתאים למפרקי הברכיים לפני האימון.
- הורידו מעצימות האימון.
- מצאו פעילות גופנית המשלבת כוח וגמישות.
- הקפידו על טכניקת אימון נכונה.
- בדקו שמערכות הנעליים אותם אתם לובשים לאימון מתאימה לאופי האימון.
- אל תאתגרו את מפרקי הברכיים בעומס ובתנועתיות קיצונית.
- בצעו מתיחות נכונות בתום אימון.
הכאבים בברך עדיין קיימים? להלן אפשרויות להקלה על הכאב
- פיזיותרפיה. תרגול פזיותרפי מבוקר למזעור הלחצים על מפרק הברך.
- אפוסתרפיה. טיפול ביתי מוכח מחקרית ומאושר ע”י כל קופות החולים. בונה מערכת שרירית ומוריד לחצים מהמפרק הכואב.
- קירור האזור הכואב. שימוש בקרח או אמצעי קירור אחר.
- חבישת הברך הכואבת.
- משככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת.
- זריקות לברך. ניתן במקרים בהם הכאב קשה ובלתי נסבל.
- דיקור ורפואה אלטרנטיבית.
- הידרותרפיה.
- עיסוי הברכיים להזרמת דם ושחרור לחצים.
המלצות חמות לעוסקים בפעילות גופנית ומרגישים כאבים בברך
המשיכו בפעילות הגופנית מכיוון שהיא בהחלט טובה לבריאותכם. שימו לב למכלול האפשרויות העומדות בפניכם בכל הקשור לזיהוי ולטיפול בכאבי ברכיים. זכרו שעם השנים, מערכות השריר שלכם נחלשות. מערכות אלה מגנות על מפרקי הברך וחיזוקן ימנע שחיקה ועומס על המפרק. מצאו לכם את הפתרון האחד אשר תוכלו להתמיד בו בחיזוק שרירי הברכיים. את הפתרון הנגיש, הנוח והמאפשר לכם להקפיד ולהשתמש בו לשיקום הברכיים. הרי אם תעשו כך – תדעו שמפרקי הברכיים שלכם מוגנים מפני פגיעה או החמרה בכאב.