חולשה ברגליים אצל מבוגרים

חולשה ברגליים אצל מבוגרים בעיקר יכולה להופיע בכל גיל, אך שכיחותה עולה משמעותית עם הגיל, בדרך כלל שכיחות זו עולה החל משנות ה-60 וה-70 לחייהם. הסיבות לכך מגוונות וקשורות לשינויים פיזיולוגיים טבעיים המתרחשים בגוף עם ההזדקנות, כמו גם למחלות רקע שונות. חולשה ברגליים אצל מבוגרים יכול לנבוע ממספר מקורות שונים: 1. שרירים 2: עצבים – הצרות תעלת השדרה (ספיינל סטנוזיס או פגיעה עצבית פריפרית 3. כלי דם .

חולשה ברגליים אצל מבוגרים

האם אתם או הקרובים אליכם נתקפים חולשה וכאב בשרירי הרגליים , עייפות קשה וצורך לשבת לאחר הליכה או עמידה של מספר דקות? לתחושה זו יש שם – קלאודיקציה והיא  גורם מוביל לתחושת חולשה ברגליים אצל מבוגרים.  במרבית המקרים תחושת הקלאודיקציה נגרמת כתוצאה מלחץ על העצבים היוצאים מחוט השדרה, תופעה הנקראת היצרות תעלת השדרה או בלעז ספינל סטנוזיס (Spinal Stenosis ), במקרים אחרים המקור של תחושת הקלאודיקציה הינו פגיעה בכלי הדם ברגליים – הסתיידות והיצרות של כלי הדם ברגליים ופגיעה באספקת הדם לשרירי הרגליים .

חולשה ברגליים אצל מבוגרים עקב פגיעה בכלי דם:

כמו כלי הדם בלב, במח ובצוואר , גם כלי הדם ברגליים חשופים לתופעת ההסתיידות – אתרוסקלרוזיס. ישנם סיבות רבות לכך – נטיה גנטית, כולסטרול, סכרת , יתר לחץ דם . במקרים בהם ההסתיידות גורמת להיצרות משמעותית אספקת הדם לשרירים נפגעת והדבר יורגש בעיקר בהליכה – שם צריכת החמצן של השרירים עולה. על מנת לשלול או לאשש בעיה זו יש לבצע בדיקת אולטרה-סאונד דופלר המאבחנת את מצב כלי הדם והזרימה בהם.

חולשה ברגליים אצל מבוגרים ממקור עצבי:

אחוז גבוה ממקרי תחושת החולשה ברגליים אצל מבוגרים נובעת מלחץ על העצבים היוצאים מעמוד השדרה המתני, תופעה הנקראת Lubmar Spinal Stenosis, תופעה זו נפוצה מאוד בגיל השלישי – עמידה או הליכה גורמת ללחץ על העצבים היוצאים מעמוד השדרה המתני ולאחר מספר דקות הלחץ על העצבים גורם לתחושת עייפות וכאב בשרירי הרגל המחייבת עצירה לישיבה של דקה או דקותיים על מנת שהתחושה תעבור.  כ 21% בני ה 60 ומעלה סובלים היצרות תעלת השדרה המסתמנת כחולשת שרירים ברגליים . בבדיקות MRI אצל בני 70 ומעלה קיימת הצרות כלשהי אצל כ 80% מהנבדקים (!) אך תחושת החולשה והכאב תתבטא אצל 30% ומעלה.

הסיבה העקרית להווצרות חולשה ברגליים על רקע עצבי הינה ירידה בחוזק השרירים המייצבים את עמוד השדרה – שרירי האגן הגב, הבטן והסרעפת. כאשר שרירים אלו נחלשים השליטה בהם פוחתת  ייצוב עמוד השדרה הולך ונחלש, הדבר גורם ללחץ על העצבים היוצאים מעמוד השדרה – זו הסיבה מדוע אנשים בגיל השלישי הולכים כפופים – על מנת לשחרר את הלחץ על העצבים ולמנוע תחושת כאב וחולשה ברגליים.

גורמים נוספים לחולשה ברגליים ממקור עצבי הינם נוירופתיה – פגיעה בעצבים הפריפריים ברגליים על רקע סכרת , חסר B12 וסיבות אחרות.

חולשה ברגליים בקרב מבוגרים

חולשה ברגליים אצל מבוגרים ממקור שרירי:

יש לזכור שתחושת חולשה בכלל קשורה ישירות למסת השרירים התומכים במפרקי הרגל. החל באגן, הירך, הברך הקרסול וכף הרגל. בגלאי 50 ומעלה, מסת השריר כולה משתנה. איכות השרירים יורדת, ירידה בפעילות גופנית מובילה לירידה אוטומטית במסת השריר, צריכה מוקטנת של חלבונים מובילה גם היא לפגיעה במסת השריר. עוד תופעה שכיחה בקרב האוכלוסייה הבוגרת מערבת אשפוזים וניתוחים בשל בעיות בריאות שונות. יש לזכור נתון חשוב, כל 10 ימים של אשפוז לאדם בגיל 70 ומעלה במצב שכיבה יובילו לירידה של קילוגרם וחצי במסת השריר בגופו. למסת השריר קל לאבד מחוסנה ומחיוניותה אך קשה מאד להחזירה למצב הקודם בגלאים אלה.

תרופות לירידה במשקל – לאחרונה החלה הספרות הרפואית להצביע על סיבה “חדשה” לחולשה שרירית – השימוש בתרופות לירידה במשקל כגון – אוזמפיק, ויגובי , סקסנדה ועוד. יעילותן הגבוהה של תרופות אלו מאפשרת ירידה גבוהה במסת השריר על פני תקופה קצרה. מחקרים רפואיים הראו שכ 30% מירידה זו נובעת מאבדן מסת שריר. היינו – ירידה של 15 ק”ג על פני חצי שנה משמעה אבדן מסת שריר חשובה וחיונית של 15 ק”ג (!)

גורמים נוספים לחולשה ברגליים אצלבקרב מבוגרים:

גורמים נוספים אפשריים לתחושת חולשה ברגליים הינם:

  1. שחיקת סחוסים במפרקי הרגליים
  2. סכרת
  3. טראומה
  4. שברים
  5. פגיעות נוירולוגית
  6. שימוש בסטטינים – תרופות להורדת כולסטרול העלולות לפגוע בשריר ועוד

הסיבה החשובה ביותר לתחושת חולשה ברגליים בקרב מבוגרים:

כפי שניתן לראות ממאמר זה – קיימות מספר סיבות לחולשה ברגליים אצל מבוגרים אך בסופו של דבר הסיבה המרכזית להתפתחות ובעיקר להחמרת חולשה ברגליים אצל מבוגרים הינה הפסקת ההליכה.

כאשר אנו חווים חולשה וכאב ברגליים התגובה במרבית המקרים הינה הפסקת ההליכה. אנשים שנהגו ללכת 1 ק” עד 5 ק”מ הולכים ומבכרים את הישיבה בכורסא הנוחה והנעימה על הליכה. וכך נוצר מעגל מרושע – כאב וחולשה יובילו לירידה בהליכה – ירידה בהליכה תוביל לחולשה ברגליים וכאב – החולשה והכאב יובילו לירידה בהליכה וחוזר חלילה עד להתפתחות מצב בו ההליכה מצטמצת לתחומי הבית והליכה עד לרכב, היציבות נפגעת ואיכות החיים יורדת משמעותית.

אפשרויות הטיפול

אפשרויות הטיפול בחולשה שרירית ברגליים בקרב מבוגרים מגוונות וכוללות:

  1. טיפולים שאינם פולשניים:

א. אפוסתרפיה. שימוש בטכנולוגיה המוטמעת בנעלי הליכה ביומכניות המפעילות את כלל מערכות השרירים התומכים ברגל והשותפים ליציבה ולהליכה. טיפול מוכח מחקרית המעלה באופן אוטונומי וללא מאמץ את תפקוד השרירים, מאזן את חלוקת העומסים על מפרקי הגוף, משפר את טווח התנועה ומשקם את המפרק הכואב.

ב. פיזיותרפיה: תרגילים לחיזוק השרירים, שיפור טווחי תנועה ושיפור שיווי משקל.

ג. שינוי אורח חיים: פעילות גופנית מתונה, תזונה בריאה, הפסקת עישון.

ד. תרופות: תרופות לטיפול במחלות רקע, כגון סוכרת או מחלות נוירולוגיות.

ה. שימוש באביזרים אורתופדיים: מקלות הליכה, הליכונים, סדים.

  1. טיפולים פולשניים:

א. זריקות: זריקות סטרואידים לטיפול בדלקות שרירים או לחץ על עצבים.

ב. ניתוחים: ניתוחים לתיקון נזקים במפרקים, עצבים או שרירים.

ג. טיפולים נוירולוגיים: טיפולים לטיפול במחלות נוירולוגיות, כגון טרשת נפוצה.

 

חולשה ברגליים בקרב מבוגרים נפוצה – וניתנת לאבחון ולשיקום מערכות השריר.

שאלות ותשובות נפוצות

לא. חולשה שרירית המורגשת באזור מסוים עשויה לנבוע מגורמים רבים הקשורים במערכות השלד שריר בגוף האדם, ממחלות שונות, מחוסר איזון בחלוקת העומסים בגוף ועוד. רק בדיקה מקיפה לזיהוי הבעיה תמצא את הגורמים ותשפיע על הטיפול.

אפשרויות הטיפול נעות מטיפולים לא פולשניים כמו טיפול אפוסתרפיה, פיזיותרפיה, שינוי אורח חיים, ושימוש באביזרים אורתופדיים, ועד לטיפולים פולשניים כמו זריקות, ניתוחים, וטיפולים נוירולוגיים.

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתהסדרי נגישותכאבי ברכייםכאבים בירךכאבים בקרסולכאבי רגליים