פריצת דיסק חמורה

פריצת דיסק ופריצת דיסק חמורה הינן בעיות הנפוצות ביותר בתחום האורתופדיה והנוירוכירורגיה, המשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. במקרים קלים, ניתן לטפל בפריצת דיסק באמצעים שמרניים, אך כאשר מדובר בפריצת דיסק חמורה, הסימפטומים עשויים להיות קשים, ובמקרים מסוימים אף מחייבים התערבות כירורגית. פריצת דיסק חמורה עלולה להוביל גם למצבי נכות זמנית. אם קיימת פגיעה עצבית קשה – ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית. אבחון מוקדם ושיקום מותאם יכולים לסייע בשיפור איכות החיים ולמנוע את הצורך בניתוח.

מהי פריצת דיסק ומה הופך אותה לפריצת דיסק חמורה?

הדיסקים הבין-חולייתיים הם מבנים סחוסיים הנמצאים בין חוליות עמוד השדרה, ומשמשים כבולמי זעזועים, המספקים גמישות ויכולת תנועה. פריצת דיסק מתרחשת כאשר הטבעת הסיבית (Annulus Fibrosus) המקיפה את ליבת הדיסק נקרעת, והתוכן הג’לטיני הפנימי (Nucleus Pulposus) חודר דרכה ויוצא החוצה. מצב זה עלול לגרום ללחץ על שורשי העצבים או על חוט השדרה, מה שמוביל לכאב, חולשה ותחושות נימול. כאשר פריצת הדיסק גורמת לפגיעה חמורה במערכת העצבית ההשלכות עשויות לחייב בהתערבות כירורגית מיידית.

פריצת דיסק חמורה

גורמים וסיבות לפריצת דיסק

פריצת דיסק מתרחשת בדרך כלל בשל שילוב של גורמים גנטיים, מכניים, ושחיקה טבעית. בין הגורמים המרכזיים:

  1. בלאי ושחיקה טבעית. עם השנים, מבנה הדיסק נשחק ונחלש, דבר שמגביר את הסיכון לקרעים בטבעת הסיבית.
  2. מאמץ פיזי ועומס מוגבר. הרמת משאות כבדים, תנועות לא נכונות ושימוש יתר בגב עלולים להוביל ללחץ מוגבר על הדיסקים.
  3. יציבה לקויה. ישיבה ממושכת, עמידה ממושכת, או שינה בתנוחה לא מתאימה מגבירים את העומס על עמוד השדרה.
  4. עודף משקל והשמנת יתר. העומס על עמוד השדרה התחתון (L4-L5, L5-S1) עולה, מה שמגביר את הסיכון לפריצה.
  5. חוסר פעילות גופנית. חולשה בשרירי הליבה והגב יוצרים עומס על הדיסקים.
  6. עישון. מפחית את אספקת הדם לדיסקים הבין-חולייתיים, מזרז את תהליך הניוון שלהם, ומחליש את יכולת הריפוי של הגוף.
  7. פציעות טראומטיות. תאונות דרכים, נפילות או מכות ישירות לגב יכולות לגרום לפריצת דיסק פתאומית.

מה ההבדל בין פריצת דיסק לפריצת דיסק חמורה?

לא כל פריצת דיסק היא חמורה. רמות חומרת הפגיעה משתנות בהתאם לגודל הפריצה, מידת הלחץ על העצבים, והמיקום המדויק שלה בעמוד השדרה.

מתי מדובר במקרה חרום ?

מקרה של חסר נוירולוגי המופיע באופן פתאומי כגון – צניחת כף רגל , אבדן שליטה על סוגרים מצריך פניה דחופה לחדר המיון על מנת למנוע נזק לא הפיך.

מהם הגורמים לפריצת דיסק חמורה?

  • התעלמות מכאבים והמשך מאמץ פיזי. עומסים חוזרים על דיסק שכבר פגוע עלולים להוביל לפריצה מלאה ולחץ חמור על העצבים.
  • פריצה מרכזית (Central Disc Herniation). כאשר התוכן הפנימי של הדיסק לוחץ ישירות על חוט השדרה עצמו, עלולה להיגרם סכנת נזק עצבי חמור.
  • סינדרום קאודה אקווינה (Cauda Equina Syndrome) – תסמונת “זנב הסוס”. חוט השדרה מסתיים בגובה חוליות L1-2 בצורה קונית הנקראת קונוס מדולריס. מנקודה זו ממשיכים העצבים כמו חוטי ספגטי לגבהים הנמוכים יותר בעמוד השדרה. צורה זו מזכירה זנב סוס. כאשר הדיסק הפרוץ לוחץ על איזורים אלו באופן חמור הדבר מוגדר כמצב חירום רפואי בו הדיסק המאופיין בשיתוק חלקי, חולשה ניכרת בגפיים התחתונות ובעיות בשליטה על שלפוחית השתן ועל היציאות. במצב זה יש לפנות בדחיפות לבית החולים.

כיצד מאבחנים פריצת דיסק חמורה?

בדיקה קלינית ונוירולוגית . הערכת כוח שרירים, רפלקסים ורגישות עצבית.

MRI (תהודה מגנטית). הבדיקה המהימנה ביותר להדמיית עמוד השדרה והערכת חומרת הפריצה.

CT (טומוגרפיה ממוחשבת). משמשת להדמיה מדויקת יותר של מבנה העצם והדיסק.

EMG (אלקטרומיוגרפיה).  בדיקת פגיעה במוליכות העצבית.

אילו טיפולים קיימים לפריצת דיסק?

טיפולים שמרניים (ללא ניתוח)

  1. מנוחה והפחתת מאמץ – לזמן קצר בלבד, על מנת למנוע ניוון שרירים.
  2. אפוסתרפיה. טיפול מוכח מחקרית לחיזוק מערכות השריר ולהפחתת הלחץ מהדיסק.
  3. פיזיותרפיה – חיזוק שרירי הליבה, שיפור יציבה והפחתת לחץ על הדיסקים.
  4. תרופות נוגדות דלקת (NSAIDs) – להקלת כאבים ודלקת.
  5. זריקות סטרואידים (Epidural Injections) – להורדת דלקת ולחץ עצבי.

טיפולים פולשניים (כאשר שמרני לא עוזר)

  1. ניתוח מיקרו דיסקקטומיה – הסרת חלק מהדיסק הלוחץ על העצב, ניתוח זעיר פולשני עם זמן החלמה קצר.
  2. למינקטומיה או למינוטומיה – הלמינה הינה חלק מהחוליה המחובר לגוף החוליה המכסה על תעלת עמוד השדרה. הסרת הלמינה או חלקה משחררת במקרים רבים לחץ מעמוד השדרה. במקרים רבים ניתוח זה גורם לחוסר יציבות של עמוד השדרה ודרוש לבצע ניתוח של קיבוע בין החוליות על רקע אי היציבות.
  3. קיבוע חוליות (Spinal Fusion) – מבוצע כאמור לאחר ניתוח למינוטומיה או למינקטומיה וכרוך בחיבור חוליה אחת לשניה באמצעות ברגים.
  4. השתלת דיסק מלאכותי – במקרים שבהם דיסק אחד פגוע קשה אך שאר עמוד השדרה במצב טוב.

חשוב לזכור

במקרים רבים בהם בוצע ניתוח דיסק במיקום אחד עוברים העומסים מהאיזור המנותח לחוליות מעל ומתחת לאיזור זה ולאחר מספר שנים יביא הדבר לפריצת דיסק או בלט דיסק וכאבים חדשים מאיזורים אלו

האם ניתן למנוע ניתוח?

בהחלט כן! למעט מקרי חרום מחקרים הראו כי לאורך זמן התוצאה באנשים שטופלו בניתוח אינה שונה מהאנשים שטופלו שמרנית, באופן שאינו ניתוחי. במקרים רבים, ניתן למנוע ניתוח באמצעות: שילוב פיזיותרפיה ממוקדת ופעילות גופנית מותאמת או שימוש בטכנולוגיות טיפוליות כמו אפוסתרפיה להורדת עומסים מעמוד השדרה. שינוי אורח חיים, כולל ירידה במשקל, תרגול מתיחות ויוגה ושמירה על ישיבה ותנוחת עבודה נכונה.

דוגמא מרתקת מהספרות הרפואית

בשנת 2016 פרסם העיתון הרפואי הנחשב ניו אינגלנד ג’ורנל אוף מדיסין שתי תמונות של בדיקת MRI של מטופלת בת 29 שסבלה מפריצת דיסק משמעותית עם היצרות תעלת השידרה ולחץ על שורש העצב אשר התבטאה בכאב ונימול לאורך הרגל (ללא אבדן שליטה על סוגרים או חולשה). המטופלת טופלה באופן לא ניתוחי. בדיקת ה MRI הראשונה בוצעה לאחר חצי שנה של הקרנות כאב לאורך רגל ימין והראתה פריצה גדולה של הדיסק לתעלת השדרה בין חוליות L4 ל L5  . בדיקת ה MRI השניה בוצעה לאחר חמישה חדשים נוספים ובה לא נראית כל פריצה, כי הדיסק חזר למקומו. כמה מדהים הוא גוף האדם.

פריצת דיסק חמורה ניתנת לטיפול ואף ניתן להימנע מניתוח.

שאלות ותשובות נפוצות

ההבדל בין פריצת דיסק "רגילה" לחמורה טמון בחומרת הפגיעה. פריצת דיסק חמורה גורמת לפגיעה משמעותית במערכת העצבית, עם השלכות קשות כמו כאבים עזים, חולשה, נימול, ובמקרים מסוימים אף מצבי חירום רפואיים כמו תסמונת "זנב הסוס". פריצת דיסק חמורה עשויה לדרוש התערבות כירורגית.

הטיפולים לפריצת דיסק נעים בין טיפולים שמרניים (מנוחה, פיזיותרפיה, אפוסתרפיה, תרופות, זריקות סטרואידים) לטיפולים פולשניים (ניתוח). מניעת פריצת דיסק אפשרית על ידי שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה, יציבה נכונה, הימנעות מעישון והרמה נכונה של חפצים.

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבי גב תחתון - המדריך המלא
זהו המדריך המלא לכל הקשור לכאבי גב תחתון. קראו על הגורמים לכאבי גב תחתון, האנטומיה באזור הגב התחתון, זיהוי סימפטומים וכמובן טיפולים אופציונליים.
לקריאת המאמר
פריצת דיסק, התסמינים והטיפול
קראו אודות תפקוד הגב והדיסקים, כיצד ניתן לטפל בבעיות הקשורות בדיסק ולנסות למנוע את הישנותן ועד כמה חשובה השליטה השרירית לטיפול במקרים אלו ובמניעתם
לקריאת המאמר
כאבי גב חזקים
כאבי גב, קלים או חזקים, נובעים מסיבות מגוונות, ולכן גם הטיפולים הקיימים באים לתת מענה לסימפטומים השונים. קראו על סוגי הכאבים ועל הטיפולים.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתהסדרי נגישותכאבי ברכייםכאבים בירךכאבים בקרסולכאבי רגליים