פגיעה ברצועות הברך
אחת הבעיות שגורמות לכאבי ברכיים אצל אנשים רבים היא פגיעה ברצועות הברך. ישנם מספר סוגים של רצועות בברך המסייעות לה לתפקד. בין השאר – הרצועה הצולבת הקדמית, הרצועה הצולבת האחורית, הרצועה העקיפה הצידית- הנמצאת בצידה הפנימי של הברך והרצועה העקיפה התיכונה הנמצאת בצידה החיצוני. הרצועות הללו מסייעות לייצוב הברך ומונעות "בריחה" שלה לצדדים. כמו כן, הן מסייעות ליציבות הברך בעת תנועה שלהלכיפוף וישור. לרצועות תפקיד חשוב ונוסף והוא נובע מחיישנים עצביים הנמצאים בכל קצועה. חיישנים אלו משדרים למוח מידע על התנועה והמנח של הברך בכל רגע נתון. (אתם יכולים לעשות ניסוי פשוט- לעצום את עיניכם ולהניע את הברך. היכולת שלכם להרגיש בדיוק איזו תנועה עושה הברך נובעת מאותם חיישנים). על המידע הזה נותן המוח פקודות לשרירים המניעים ומייצבים את הברך.
כיצד רצועות הברך יכולות להיפגע?
פגיעה ברצועות הברך מובילה גם לפגיעה במידע שמספקת הרצועה למוח ולכן נפגעת עבודתם המתואמת של השרירים. פגיעה ביצוב שמעניקים השרירים לברך גורמת להחרפת מעגל הכאב, שכן כאשר השרירים אינם פועלים בצורה מדוייקת ומתואמת הדבר מגדיל את העומס המוטל על האזור הכואב – וחוזר חלילה.
טיפול אפוסתרפיה לרצועות ברך פגועות
התרגול במערכת ההליכה מבוצע כחלק משגרת היום-יום ואינו דורש מאמץ מיוחד. הוא מסייע לשרירים בעבודתם המתואמת ובמקביל מאפשראת הסטת העומס מהאיזור הפגוע. הטיפול מחזק ומשפר את פעולת הגוף ויכול בהחלט, והדבר הוכח כבר במחקרים רבים, להפחית בצורה משמעותית את רמת הכאבים ואת תדירותם.
במקרים מסוימים שבהם ישנה פגיעה במספר רצועות או בידה והברך אינה יציבה באופן משמעותי לעתים אין ברירה אלא לבצע ניתוח על מנת לשחזר את הרצועה. טיפול אפוסתרפיה יכול לעזור למטופל להגיע אל הניתוח כאשר גופו במצב טוב יותר וכמו כן לסייע לו בשיקום לאחר הניתוח ובחזרה לתפקוד.