איך מזהים שבר בקרסול

שבר בקרסול הינו תופעה מוכרת הפוקדת ילדים, נוער, בוגרים ומבוגרים כאחד. תופעה שכיחה שלרוב נגרמת בשל חבלה או תאונה.

 

הקרסול הינו מפרק המחבר בין השוק לכף הרגל. בספורט למשל, מוכרת תופעת שבר בקרסול במצבים בהם נתקלים בעצם זר תוך כדי תנועה מהירה, בנחיתה מגובה רב, בתאונות סקי, גלגליות, ובנפילה מרכיבה על אופניים או סוסים. אז איך מזהים שבר בקרסול? מכיוון ששבר בקרסול הינו מונח כללי מדיי, עלינו להבין את מבנה הקרסול כדי לדעת שישנם סוגי שברים שונים באזור זה.

 

איך מזהים שבר בקרסול

 

ממה מורכב מפרק הקרסל?

מדובר על מפרק מורכב מאד בעל תפקיד חשוב מאוד בתנועה ובהליכה. הקרסול עצמו נושא את כל משקל גופנו ומתרגם למעשה לכפות הרגליים את זווית התנועה והאחיזה. בפועל, המפרק עצמו קטן בהשוואה למפרק הברך, אך בשל העומסים העצומים המופעלים עליו הוא חייב במערכות רבות התומכות במאמציו לשאת את כל תנועת הגוף שלנו כל עוד זה במצב מאונך. מפרק הקרסול מורכב משלוש עצמות ראשיות. הTibia שהיא עצם השוק, ה Fibula שהיא העצם השוקית ועצם הTalus בחלקו התחתון של המפרק. את מפרק הקרסול מכסים גידים, שרירים ורצועות שתפקידם לייצב את הקרסול, לשמור על גמישותו, ולהגן על מפרק זה.

עכשיו, כשמבנה הקרסול ברור יותר הרי ששבר בקרסול יכול להיות בכל אחת מהעצמות הבאות:

  • ה Fibula
  • הTibia
  • הTalus

וכן, ישנם מצבים בהם יותר מעצם אחת סובלת משבר. ישנם מצבים שהשבר מלווה בטראומה או בקרע באחת הרצועות המגנות על המפרק. ישנם מצבים מורכבים בהם החבלה כה קשה שמעבר לשבר ישנם גם קרעים במערכות השריר, הגידים והרצועות.

שבר בקרסול: איזו בדיקה מובילה לזיהוי?

איך מזהים שבר בקרסול? לרוב, רק צילום רנטגן בבית חולים יכול להעניק תמונה מדוייקת באם אכן מדובר בשבר באחת או בכמה מעצמות הקרסול. במקרים מסויימים בהם היה קושי באבחנה על פי צילום הרנטגן אך התמונה הקלינית מצביעה כי קיים שבר בדיקת CT תאשש או תפריך את הממצא. מומלץ מאד לבצע בדיקות נוספות במצב בו נגרם נזק לקרסול. בדיקות שיבחנו את מצב הרצועות, הגידים והשרירים כמו MRI , גם בדיקת אולטרה סאונד יכולה לתרום לאבחנה. תמונת מצב מלאה תאפשר טיפול נכון יותר ויצירת מעגל טיפולי נכון לשיקום המפרק שנפגע.

איך יטופל שבר בקרסול?

צילום המפרק וחוות הדעת הרפואית בעקבות מצב בו זוהה שבר בקרסול יקבעו באם יש לקבע את הקרסול לתקופה או לבצע ניתוח.

היה ונתקלתם במקרה בו ילדכם או אדם כלשהו חווה טראומה לקרסול מומלץ לקבע את הקרסול בשטח באמצעים הקיימים כך שלא תהיה תזוזה של הקרסול. היה ובנמצא אמצעי קירור כמו קרח או בקבוק מים קפואים מומלץ להניח בעדינות באזור שנפגע. יש להעביר את הפצוע/ה לטיפול במוקד או למיון בבית החולים להמשך טיפול רפואי.

 

 

בידיי הרופאים יכולת להחליט איך לטפל בקרסול פגוע. במצבים מסויימים ניתן להחליט על קיבוע הקרסול בגבס ללא ניתוח. מצבים אלה מאופיינים לרוב בשבר בצד אחד של הקרסול. הקיבוע בגבס ימנע תזוזה של הקרסול כך שעמדת השבר לא תשתנה. במצב זה יהיה עליכם להגיע למעקב שבועי ולהימנע מפעילות. מצב מנוחה מלא עד לאישור הרופא להסרת הגבס.

 

במצבים בהם זוהו שברים עם תזוזה בצד אחד או יותר ובשברים עם פריקה יהיה צורך כנראה בניתוח. מטרת הניתוח תהיה להחזיר את העצמות למקומן ולקיבוען באמצעות ברגים, מסמרים ופלטות. ניתוח שכזה מתבצע לרוב בהרדמה מלאה ובמקרים אחרים בהרדמה חלקית.

הליך השיקום

ניתוח שבר בקרסול מחייב הליך שיקום מורכב ומשמעותי. שבועיים לאחר הניתוח יוסר הגבס. מדובר על שלב חשוב בו אסור לדרוך על הרגל למשך זמן שיוגדר ע”י הרופא מחשש לתזוזה במפרק. את מקומו של הגבס יתפוס מקבע פלסטי הניתן ללבישה ולהסרה בקלות. המטופלים יקבלו קביים איתם יוכלו לנוע.

 

בשלב הבא יופנה המנותח/ת לטיפול פזיותרפיה על מנת לקבל כלים לתחילת ההליך השיקומי של המפרק עצמו ושל כל מערכות השרירים התומכות בו. מאד מומלץ להישמע להוראות הפיזיותרפיסט ולתרגל פעילות בדיוק כפי שתוגדר. עם הזמן, לאחר כמה חודשים, ובהקפדה על הוראות הרופא והפיזיותרפסיט ניתן לחזור לפעילות באופן מבוקר.

שאלות ותשובות

לא. ישנם מצבים שקיבוע בגבס מספק. ההחלטה תלויה בממצאים. רק צילום רנטגן, וחוות דעת רפואית מעמיקה ובמקרים מסויים בדיקת CT יוכלו לקבוע באם המצב מאפשר קיבוע בלבד או ניתוח.

לרוב, תאונה או טראומה. מרבית שברי הקרסול מתרחשים במצבים בהם תנועת הקרסול פתאומית וקיצונית. נחיתה מקפיצה מגובה. נפילה פתאומית מאופניים. קפיצה מסוכנת מקורקינט. תאונת סקי וכו.

אולי יעניין אתכם גם: נקעים חוזרים בקרסול

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבים בקרסול ובכף הרגל
תפקידיה של מערכת כף הרגל והקרסול ומיקומה כחלק הגוף שפוגש את הקרקע, סופג את עצמת המגע ומפצה על בעיות במעלה הגוף הינם גם הסיבה לכך שחלק ניכר מהכאבים בכף הרגל והקרסול נובעים פעמים רבות מאיזורים קרובים יותר למרכז הגוף – ברך, ירך, אגן וגב
לקריאת המאמר
פגיעות קרסול
למפרק הקרסול יש נטייה להיפגע יותר כאשר מדובר בפציעות ספורט. אם אתם סובלים מפגיעות בקרסול, כדאי שתדעו כיצד לטפל בפגיעה באופן מיידי וגם על טיפול לחיזוק הקרסול למנית נקעים עתידיים.
לקריאת המאמר
שברים בקרסול
שברי קרסול פוגעים לרוב בספורטאים ובאוכלוסיה המבוגרת, אך לא רק. אם החלמתם משברים בקרסול ואתם מעוניינים בשיקום איכותי ויעיל - לחצו לקריאה.
לקריאת המאמר
נקעים חוזרים בקרסול
תופעה נפוצה מאוד היא נקעים חוזרים, בהם יש לטפל באופן מיידי על מנת לצמצם את הנזק העתידי. במאמר זה נדבר על התסמינים, דרכי טיפול בנקעים חוזרים ועוד.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתכאבי ברכיים - המדריך המלאכאבי גב - מאמריםהסדרי נגישות