החלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק

אם שאלת את עצמך מהו הליך ההחלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק להלן סקירה מקיפה של תהליך ההחלמה המורכב והרב-שלבי לאחר הניתוח. למרות שישראל ורופאיה מובילים בתחום זה עדיין מדובר בהליך כירורגי משמעותי שמטרתו להקל על כאב כרוני ולשפר את איכות חייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם. החל משלבי הניתוח עצמו, דרך תקופת האשפוז המוקדמת והאתגרים הייחודיים לה, ועד לתהליך השיקום הממושך והחיוני להשגת תפקוד מיטבי, הסקירה במאמר תקיף את המרכיבים השונים המשפיעים על מסע ההחלמה.

 

בנוסף, תתמקד בטיפול “אפוסתרפיה” כגישה מוכחת מחקרית ובעלת פוטנציאל משמעותי בשיפור תוצאות השיקום. כמו כן יוצגו הסימנים הקריטיים המחייבים תשומת לב רפואית מחודשת. מטרתנו היא להעניק ידע מעמיק וכלים מעשיים למטופלים עצמם, לבני משפחתם התומכים, לרופאי משפחה, ואנשי מקצוע בתחום השיקום, על מנת לייעל את תהליך ההחלמה ולהבטיח חזרה בטוחה ויעילה לשגרה.

החלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק

האופציות הכירורגיות האפשריות והשפעתן על הליך החלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק

כיום, קיימות מספר אופציות כירורגיות להחלפת מפרק הברך, המותאמות באופן ספציפי לחומרת ולמיקום הנזק במפרק של כל מטופל. לרוב, ישנו קשר בין סוג הניתוח להחלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק. בין הסוגים העיקריים ניתן למנות:

  • החלפת מפרק ברך מלאה (Total Knee Replacement – TKR). זהו ההליך השכיח ביותר, בו המנתח מסיר את משטחי הסחוס והעצם הפגועים משלושת חלקי הברך (המדורים הפנימי, החיצוני והפטלו-פמורלי, הממוקם בין הפיקה לעצם הירך) ומחליף אותם בשתלים מלאכותיים. שתלים אלה עשויים בדרך כלל משילוב של מתכת עמידה ופלסטיק מיוחד. ניתוח זה מומלץ בדרך כלל לאנשים הסובלים משחיקה נרחבת של המפרק המערבת את כל חלקיו.

הליך השיקום להחלפת ברך מלאה:

  1. שהות בבית החולים – בעבר נהוג היה לאשפז את המנותחים כשלושה עד שבעה ימים לאחר הניתוח, בחמש עשרה השנים האחרונות קיימת הבנה כי שהות ממושכת בבית החולים לאחר הניתוח מעמידה את המנותחים בסיכון גדול יותר לזיהומים ולכן, ככל שניתן – נהוג לקצר את האשפוז לאחר הניתוח ללילה אחד לצורך פיקוח או יותר – על פי צרכי המטופל.
  2. שיקום מוקדם (בבית החולים) מתחיל מיד לאחר הניתוח וכולל ניהול כאב, תרגילים איזומטריים, תנועות קרסול, ניסיונות קימה מהמיטה והתחלת הליכה קצרה עם עזר הליכה.
  3. שיקום לאחר השחרור (עד 6 שבועות). ישנם מקרים בהם יופני המטופלים לשהיה של מספר ימים במרכז משקם, בייחוד בהיעדר יכולת שיקום בבית. גם כאן, התפיסה כיום היא כי חשוב לשוב לבית מקודם ככל שניתן על מנת להימנע מזיהומים. בשיקום לאחר השחרור עוסקים בהמשך ניהול כאב, פיזיותרפיה אמבולטורית אינטנסיבית (2-3 פעמים בשבוע) המתמקדת בהשגת טווח תנועה, חיזוק שרירים, שיפור שיווי משקל ודפוסי הליכה. ביצוע תרגילים בבית באופן קבוע ושימוש בעזרי הליכה לפי הצורך.
  4. שיקום מתקדם (6 שבועות עד 3-6 חודשים). טיפול אפוסתרפיה לחיזוק מערכת השרירים התומכים במפרק, להגדלת טווחי תנועה ולשיקום המפרק. המשך פיזיותרפיה בתדירות פוחתת, דגש על תרגילים פונקציונליים וחיזוק מתקדם. חזרה הדרגתית לפעילויות יומיומיות קלות.
  5. שיקום מאוחר (3-6 חודשים עד שנה ויותר). המשך טיפול ביתי באפוסתרפיה תוך התמקדות בשמירה על טווח תנועה וכוח, חזרה הדרגתית לפעילויות פנאי קלות. שיפור מתמשך בתפקוד ובהפחתת כאב.
  6. משך ההחלמה הכולל.  שיפור משמעותי יורגש תוך מספר שבועות עד 3 חודשים, אך החלמה מלאה וחזרה לפעילות מלאה יכולות להימשך עד שנה ואף יותר.
  • החלפת מפרק ברך חלקית (Unicompartmental Knee Replacement – UKR) החלפת מדור בודד. בהליך זה, מוחלף רק האזור הפגוע בברך (ברוב המקרים המדור הפנימי). יתרונו של ניתוח זה טמון בפולשנות המינימלית יחסית להחלפה מלאה, בכך שהוא מאפשר שימור רקמה טבעית רבה יותר של הברך (כולל הרצועות), ובמשך החלמה קצר יותר בדרך כלל. ניתוח זה מתאים למטופלים שאצלם דלקת מפרקים ניוונית מוגבלת לאזור אחד בלבד בברך. בגיל מאוחר – לא תמיד נכון לבצע ניתוח מסוג זה ובכל מקרה – אם מתקבלת החלטה לבצע ניתוח מסוג זה חשוב כי יעשה על ידי מנתח בעל נסיון רב בניתוח הספציפי על מנת למנוע כשל. 

הליך השיקום להחלפת מדור בודד:

  1. שהות בבית החולים. ויכולה לנוע בין יום אחד למספר ימים.
  2. שיקום מוקדם. דומה לניתוח החלפה מלא אך לרוב פחות אינטנסיבי בשל הניתוח הפחות פולשני. דגש על השגת ניידות מוקדמת ושליטה בכאב.
  3. שיקום לאחר השחרור (עד 4-6 שבועות). טיפול אפוסתרפיה לחיזוק מערך השרירים, לאיזון וחלוקת משקלים, להגדלת טווח התנועה ושיקום המפרק. פיזיותרפיה אמבולטורית המתמקדת בהשגת טווח תנועה, חיזוק השרירים סביב הברך, ושיפור ההליכה. חזרה לשגרה לרוב מהירה יותר ותלויה בעיקר בתרגול היומי לשיקום.
  4. שיקום מתקדם (עד 3 חודשים). המשך חיזוק המפרק ושיפור תפקוד באמצעות טיפול אפוסתרפיה. חזרה הדרגתית לפעילויות בעצימות נמוכה.
  5. משך ההחלמה הכולל. ההחלמה לרוב מהירה יותר מניתוח החלפה מלא, כאשר רבים מהמטופלים חוזרים לתפקוד טוב תוך 3-8 שבועות.

 

  • החלפת פיקה (Patellofemoral Arthroplasty). ניתוח מסוג זה, על אף ההגיון המכני, מהווה אתגר שיקומי. הפיקה הינה עצם ססמואידית – “אורחת” במפרק הברך ה”צפה” בתוך השריר הארבע ראשי היורד מהאגן אל הברך. דבר המקשה על השיקום. סוג ניתוח זה מתמקד בהחלפת משטחי המפרק שבין הפיקה (פטלה) לעצם הירך (פמור). הוא מיועד לאנשים הסובלים מכאב מבודד .            

הליך השיקום להחלפת פיקה:

  1. שיקום מוקדם. דגש על שליטה בכאב ושיקום טווח התנועה של הברך, במיוחד יישור וכיפוף. תחילת תרגילי חיזוק לשרירי הירך הקדמי. 
  2. שיקום לאחר השחרור (עד 6-8 שבועות). טיפול אפוסתרפיה ביתי לשיקום המפרק, חיזוק השרירים, איזון הגוף וחלוקת משקלים ועומסים. פיזיותרפיה המתמקדת בחיזוק שרירי הירך הקדמי (קוודריצפס), שיפור השליטה בפיקה במהלך תנועה, והחזרה לפעילויות יומיומיות.
  3. שיקום מתקדם (עד 3-6 חודשים). המשך חיזוק ושיפור תפקוד הברך בפעילויות ספציפיות.
  4. משך החלמה כולל. החזרה לתפקוד בסיסי יומיומי אפשרית תוך זמן קצר יחסית, כאשר חזרה לפעילות מלאה עשויה להימשך 6-12 שבועות.

 

  • ניתוח חוזר (Revision Knee Replacement) של החלפת מפרק ברך.

ניתוח זה נדרש כאשר החלפת מפרק ברך קודמת נכשלה מסיבות שונות, כגון שחיקה או רפיון של השתלים, זיהום, חוסר יציבות או שברים סביב השתלים. בניתוח חוזר, המנתח מסיר את השתלים הישנים ומשתיל חדשים. הליך זה לרוב מורכב יותר מהחלפה ראשונית ועשוי לדרוש שימוש בשתלים מיוחדים ובטכניקות ניתוחיות מתקדמות.

הליך השיקום לאחר ניתוח חוזר:

  1. מדובר על הליך שיקומי ארוך המחייב מעקב צמוד של הרופא המנתח.
  2. ההליך השיקומי עצמו תלוי בגורמים רבים ומשתנה בין אדם לאדם, גילו, מצב בריאותו ועוד.
  3. משך ההחלמה הכולל נע בין שנה וחצי לשלוש שנים ויותר.

גישות ניתוחיות

מלבד סוגי הניתוחים שהוזכרו, קיימות גישות ניתוחיות שונות (כמו גישה זעירה פולשנית) וטכנולוגיות מתקדמות (כגון ניתוח בסיוע רובוטי) שיכולות להיות מיושמות בסוגי הניתוחים השונים. ההחלטה על סוג הניתוח המתאים ביותר תלויה במגוון גורמים, לרבות היקף ומיקום הנזק במפרק, גיל המטופל, רמת הפעילות שלו ומצבו הבריאותי הכללי. מומלץ ביותר להתייעץ עם אורתופד מומחה כדי לקבוע את האפשרות הטיפולית המיטבית עבור כל מקרה באופן פרטני.

מדוע טיפול אפוסתרפיה נחשב כמוביל בשיקום לאחר ניתוח?

אפוסתרפיה היא שיטת טיפול ייחודית המתמקדת בשיפור תפקוד המערכת הנוירו-שרירית באמצעות מערכת ביו-מכאנית חדשנית. 

מחקר מבוקר כפול סמיות שבוצע בטכניון בשיתוף מנתחים מבתי החולים כרמל, רמב”ם ואיכילוב והתפרסם בעיתון הרפואי Journal of Arthroplasy הראה כי טיפול אפוסתרפיה מאיץ ומשפר את ההחלמה מניתוח החלפת המפרק ומביא לירידה בכאב ושיפור בהליכה, בנוקשות המפרקית לאחר הניתוח ובתפקוד.

מערכת ההליכה הביומכנית של אפוסתרפיה כוללת מערכת מנעלים פונקציונאלית שתחתיה מחוברות יחידות ביומכניות המותאמות באופן אישי לתבנית ההליכה של המטופל. יחידות אלו, הממוקמות בנקודות אסטרטגיות  לאחר ביצוע בדיקה במעבדת הליכה ממוחשבת מאזנות את העומסים בשלד, באגן ובמפרק המנותח ובמקביל יוצרות מיקרו-אי יציבות בזמן הליכה ועמידה. אי יציבות מבוקרת זו מגרה את מערכת העצבים והשרירים להגיב באופן פעיל כדי לשמור על שיווי משקל ויציבות. בכל צעד למעשה מתבצעות אלפי פעולות פיזיותרפיה עצמאיות, ללא כל מאמץ מצד המטופל/ת.

המטרה העיקרית של האפוסתרפיה היא “לאמן מחדש” את השרירים התומכים במפרק הברך ובמפרקים נוספים בגוף, לשפר את דפוסי התנועה, להפחית את העומסים הלא רצויים על המפרק הפגוע ובכך להקל על הכאב ולשפר את התפקוד.

תרומת טיפול אפוסתרפיה לשיקום לאחר החלפת מפרק ברך

  • הפחתת כאב.  על ידי שינוי אופן פיזור העומסים על פני מפרק הברך והגברת הפעילות השרירית התומכת, אפוסתרפיה מסייע בהפחתת כאבים לאחר הניתוח, במיוחד כאבים המופיעים בזמן הליכה, עמידה ממושכת או ביצוע פעילויות יומיומיות.
  • שיפור טווח תנועה. הפעלה דינמית ועדינה של המפרק במהלך הליכה עם מערכת אפוסתרפיה תורמת באופן משמעותי לשיפור טווח התנועה של הברך ולמניעת היווצרות של נוקשות.
  • חיזוק שרירים. המערכת מאתגרת את השרירים סביב הברך והירך באופן פונקציונלי בזמן תנועה, מה שמביא לחיזוקם ולשיפור היכולת שלהם לייצב את המפרק ולתמוך בו.
  • שיפור היציבות והשליטה המוטורית. המדרסים והיחידות הביו-מכאניות מספקים גירוי תחושתי מתמיד לכל מערכות העצבים והשרירים התומכים במפרק הברך מה שמשפר את תחושת המיקום של הגוף במרחב ואת השליטה בתנועות הברך והגוף כולו.
  • חזרה מוקדמת ובטוחה יותר לפעילות.  הפחתת הכאב ושיפור התפקוד והיציבות יכולים לאפשר למטופלים לחזור לפעילויות יומיומיות ולפעילות גופנית קלה מוקדם יותר ובביטחון רב יותר.
  • טיפול לא פולשני ופוטנציאל אמיתי לתלות בתרופות. אפוסתרפיה היא טיפול לא ניתוחי ולא תרופתי, ומסייעת בהפחתת התלות במשככי כאבים.

המחקרים הרבים מוכיחים. אפוסתרפיה לשיקום המפרק.

ארגון  NICE ( National Institute of Health and Care Excellence ) הכריז על הכללתה של אפוסתרפיה ב- NICE Guidelines כטיפול המוריד כאב, משפר תפקוד וחוסך עלות בטיפול בחולים הסובלים מאוסטיאורתריטיס של הברך. הקווים המנחים של ארגון NICE הינם קווים מנחים קליניים של ארגון ה NHS- ארגון הבריאות הלאומי האנגלי, אשר מהווים חותמת הכרה רפואית מהקפדניות הקיימות בעולם.  טיפול “אפוסתרפיה” הוכר כאחד מארבעת הטיפולים בהם מכיר ה- NICE כטיפולים אפקטיביים באוסטיאוארתריטיס של הברך. מלבד אפוסתרפיה, הטיפולים היחידים בהם מכיר ארגון ה- NICE כאפקטיביים ועומדים בפני עצמם הינם – תרגילים ייעודיים (Exercise), הורדת משקל (במטופלים עם משקל יתר) והחלפת מפרק ברך. 

 

ארגון NICE התבסס בגיבוש המלצותיו על 29 פרסומים, מתוכם 14 מאמרי full-text על אפוסתרפיה שכללו 4,559 נבדקים הסובלים מאוסטיאוארתריטיס של הברך. מחקר מרכזי אשר עליו התבססו ההמלצות הינו מחקר מבוקר כפול סמיות אשר התפרסם ב JAMA שנעשה על 220 חולים ונערך ע”י חוקרים מאוניברסיטת ברן בשוויץ, אוניברסיטת בוסטון ואוניברסיטת טורונטו. המחקר מצא כי מטופלים הסובלים מאוסטיאוארתריטיס של הברך הראו ירידה ממוצעת בכאב של 70%. מעבר לכך מצא המחקר כי 92% מהמטופלים הראו ירידה בכאב, כאשר כ- 83% מהמטופלים הראו ירידה בכאב של 50% ומעלה.

שאלות ותשובות נפוצות

הוא פחות פולשני, מאפשר שימור רקמה טבעית רבה יותר וההחלמה ממנו לרוב מהירה יותר. ניתוח מסוג זה דורש מיומנות גבוהה מאוד מצד המנתח.

אפוסתרפיה היא שיטת טיפול מוכחת מחקרית המעניקה למנותחי החלפת מפרק ברך שיקום עצמאי אפקטיבי קל ויעיל. מערכת הליכה ביומכנית מותאמת אישית כדי לשפר את תפקוד השרירים התומכים במפרק, להפחית עומסים ולשפר את היציבות, ובכך להקל על הכאב, להוריד מהנוקשות המפרקית, לשפר את ההליכה ואת התפקוד.

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתהסדרי נגישותכאבי ברכייםכאבים בירךכאבים בקרסולכאבי רגליים