איך להקל על כאבי ברכיים
כאבי ברכיים לצערנו הם מנת חלקם של אחוזים גבוהים באוכלוסייה. תופעת הכאב יכולה לפקוד אנשים צעירים ובהחלט פוקדת ושכיחה בקרב האוכלוסייה הבוגרת. בקרב צעירים תופעה זו נובעת ממספר גורמים: תאונה או פציעה, ספורט מאומץ. לעומתם, בקרב האוכלוסייה הבוגרת, תופעת כאב הברכיים שכיחה מאד בגלאי 50 ומעלה. לרוב, הגורמים לכאב הינם מחלות מפרקים, שחיקה, ירידה באיכות מערכות השרירים התומכות במפרקים, עלייה במשקל, שימוש בתרופות ועוד.
איך ניתן להקל על כאב לפני שפוגשים ברופא?
ישנן שיטות שונות ומגוונות להקלה על כאב ברכיים. נתחיל בשיטות הקשורות במנוחה:
- מנוחה. תחושת כאב בגוף הינה איתות הגוף שמשהו אינו כשורה. לכן, באופן טבעי אנו נוטים לנוח, כדי לתת לגוף אפשרות להירגע. כשמדובר בכאב ברכיים, מנוחה מפעילות גופנית ומנוחה בכלל עשויה להטיב. אך לכל מטבע ישנם שני צדדים. מנוחה ארוכה מאד עלולה לפגוע עוד יותר במפרק באם לא נמצא הגורם לכאב. מנוחת יתר עשויה להוביל לירידה באיכות השרירים התומכים במפרק, לשחיקה עתידית מוגברת ולהחמרת המצב. לכן, בכל מצב בו חשים בכאב ברכיים מומלץ ללכת ולהיבדק.
- קומפרסים קרים. הנחת קרח או כריות ג’ל מקוררות על המפרק הכואב הינה אפשרות נוספת לטיפול ביתי. יש להניח את הקרח עטוף במגבת למשך 10-15 דקות על האזור הכואב. פעולה זו גורמת לכיווץ כלי הדם ברקמה העוטפת את ריקמת הברך ובכך מפחיתה את הדלקת, קירור גם מוריד את ביטוי חיישני הכאב במפרק ולכן מוריד כאב גם בדרך זו.
- חבישה. תחבושת אלסטית מעניקה לברך תפיסה מרחבית טובה יותר – המגע של התחבושת עם העור מפעיל את חיישני הפרורפריוספציה (תפיסת המרחב) בעור ומסייעת בכך להורדת הכאב והורדת הכיווץ הכואב של השרירים סביב המפרק.
- הגבהה. היה והכאב מלווה בנפיחות בברך מומלץ להגביה את הרגל הכואבת ולתת מנוחה תוך כדי הגבהה.
- ירידה במשקל. הורדה במשקל הגוף תתרום לירידה בלחצים על מפרקי הברכיים. לעיתים ירידה קטנה במשקל מחוללת שינוי משמעותי בעוצמת הכאב.
- נוגדי כאב ודלקת – ניתן לקחת אקמול או ו\או תרופות נוגדות דלקת אשר ניתנות ללא מרשם, אך להקפיד שהתרופות אותן אתם נוטלים אינן מנוגדות למצבכם הרפואי
נמשיך בשיטות להקלה על כאב ברכיים הקשורות דווקא בעשייה בפעילות ובאמצעים רפואיים:
- פעילות גופנית. לעיתים, דווקא פעילות גופנית תטיב ותקל על כאב הברכיים. הגורם לכך הינו חיזוק מערכת השרירים התומכים המפרק. ככל שמערכת זו חזקה יותר כך יורדת השחיקה. לכן, פעילות גופנית סדירה בעצימות נמוכה יכולה להקל על כאב ולסייע בהורדת משקל.
- מתיחות. ביצוע תרגילי מתיחה באופן סדיר וקבוע עשוי לשפר את גמישות השרירים סביב הברכיים ולהפחית את הסיכון לפגיעה או לפציעה.
- מדרסים. לעיתים כאב הברכיים קשור למבנה כף הרגל. לכן, במקרים מסוימים מדרס מותאם אישית עשוי לסייע בהפחתת הלחץ והעומס מהמפרק הכואב.
- אפוסתרפיה. אחת השיטות הידועות שהוכחו כיעילות ביותר לשיקום כאב מפרקי הברכיים הינה אפוסתרפיה. מדובר על מערכת ביומכנית המוטמעת בנעלי הליכה מיוחדות. מערכת זו גורמת לחיזוק השרירים התומכים במפרקי הברכיים, להורדת העומסים מהמפרקים הכואבים, לחלוקת עומסים נכונה ולהקלה משמעותית על כאב. יתרון השיטה הוא בכך שלא מתבצע כל מאמץ בדרך לתוצאה. כל שנדרש הוא לנעול את נעלי אפוסתרפיה וזהו.
- פיזיותרפיה. תפקיד הפיזיותרפיה הינו ללמוד תרגילים לחיזוק השרירים, שיפור הגמישות והפחתת הכאב. הטיפול מחייב עשייה מלאה וחזרה יומיומית בתרגול ביתי של שרירי המפרקים.
- זריקות לברכיים. זריקות לברך ניתנות רק לאחר אבחון רפואי מקיף ומתבצעות על ידיי רופא. כיום קיימות מספר אפשרויות לזריקות לברך ביניהן סטרואידים, חומצה היאלרונית, PRP או אורטוקין. תרופות אלה נועדו להפחית דלקת או כאב. ההקלה לרוב לטווחי זמן של חדשיים עד שישה חודשים לכן נדרשת חזרה על פעולה זו כמה פעמים בשנה.
- ניתוח. במקרים קשים, בהם הכאב בלתי נסבל ומתמשך, ייתכן שיהיה צורך בניתוח לתיקון הנזק במפרק הפגוע. מקרים שכאלה כוללים ניתוח קרע במיניסקוס, כאשר הכאב לא חלף בטיפולים שמרניים יותר, או ניתוח החלפת מפרק במקרים בהם המפרק פגוע והסחוס נשחק באופן כמעט מוחלט.
שאלות ותשובות
אילו טיפולים הוכחו כיעילים ביותר לטיפול בכאבי ברכיים
פיזיותרפיה הוכחה כיעילה אך דורשת מכם תרגול יומי של כמה שעות ביום. אפוסתרפיה הוכחה כיעילה מאד לשיקום כאב ברכיים. כל שנדרש הוא ללכת עם נעלי אפוסתרפיה והטיפול מתבצע בעצמו. זריקות לברך הוכחו כיעילות בחלק מהמקרים. החלפת מפרק הברך, כאשר טיפולים שמרניים לא סייעו, הוכחה כיעילה.
מתי כאב ברכיים מחייב פנייה לרופא?
כאב חד וחזק בברך, כאב חזק בעת השינה בלילה, נפיחות ואודם סביב הברך – כל אלו הינם סיבה ללת ולהיוועץ ברופא. גם תחושה של חוסר יציבות של הברך וכאב שאינו חולף הינם סיבה לפנות לבדיקה רפואית מקיפה.