הליך חדשני מבטיח לזרז את השיקום שלאחר ניתוח החלפת מפרק

פרופסור רונן דבי, מנהל המערך האורטופדי במרכז הרפואי ברזילי מספר בתכנית הבוקר “פותחים יום” ששודרה ברשת 13 על השינוי העצום שחל בעשור האחרון בכל הקשור בניתוחי החלפת מפרק, הפרוצדורות החדשניות, הגישה הטיפולית והשיקומית שהובילה לכך שאלפי מנותחים חוזרים לתפקוד בתוך זמן קצר.

מה הסיבה לכך שניתוחי החלפת מפרק הפכו נפוצים כל כך לאחרונה?

“אכן מדובר על תופעה שכיחה מאד. הסיבה העיקרית לכך היא שחיקת המפרק. בעידן הנוכחי, בו אורח החיים פעיל, אנשים בתחילת הגיל השלישי נחשבים ומרגישים צעירים ומלאי מרץ. במקביל, תהליכים ביולוגיים כמו שחיקת מפרקים הינם חלק בלתי נפרד מהליך ההתבגרות של הגוף. תופעות כמו משקל עודף, לחץ דם, ירידה בתפקוד הפיזי, מחלות ושימוש בתרופות רק מעלה את האחוזים באוכלוסייה הסובלים משחיקה מוגברת במפרקי הברך או הירך. העידן בו אנו חיים מציע פתרון פשוט יחסית בדמות פרוצדורה רפואית להחלפת מפרק. רבים בוחרים, ובצדק, לנתח את המפרק ולחזור לחיות חיים מלאים עם מפרק חלופי חדש.”

זה אומר שכולנו נצטרך להחליף מפרק בשלב כזה או אחר של חיינו?

“לא. יש מאתנו כאלה שלא יחוו תופעה של שחיקה שתוביל לכאב בלתי נסבל או לדלקות. יש מאתנו לצערי כאלה שלא יגיעו לגלאי ה- 50 ומעלה. ויש שיחוו כאב ושחיקת מפרק ויחליטו שלא לנתח. היום אנחנו יכולים להגיע לגיל מופלג עם איכות חיים טובה, ואם צריך, שוב אני לא תמיד ממליץ להחליף מפרק, אבל אם הגענו למצב שאיכות החיים ממש ירודה אז החלפת מפרק היא בהחלט ניתוח בטוח ונכון לעשות. חשוב לדעת – היום ניתוחים שמבוצעים בהרדמה אזורית, בדרך כלל רוב המטופלים כבר צועדים הביתה ביום שלאחר הניתוח. ”

פרופסור רונן דבי

כמה שנים יחזיק מפרק שהוחלף במפרק חדש?

” היום, יצרניי המפרקים החלופיים מדווחים על משך זמן שנע בין 20-25 שנה. מבחינתי מדובר על בשורה טובה מאד למטופלים. יש לזכור שרובם מגיעים לניתוח בגיל 50 ומעלה כך שיש להם שנים רבות של רוגע ותפקוד לפניהם.”

עד כמה חשוב הליך השיקום למנותחי החלפת מפרק?

” יש להבין – ברגע שמפרק נשחק, הגוף ומערכת העצבים המרכזית משנים את כל האקו-סיסטם. הגוף מנסה לפצות על השחיקה באמצעות הפעלת שרירים, הלחץ על מפרקי הגב, הירך, הברך הקרסול – גדל. במהלך השנים בהם נשחק המפרק כל הגוף למעשה משנה את האיזון ואת חלוקת העומסים דבר שמוביל במרבית המקרים ללחץ ושחיקה במפרקים נוספים. כשאני ככירורג מחליף מפרק למטופל הצלחת הטיפול אינה קשורה רק במיומנות שלי, בדיוק הניתוח ובשימוש ברובוטיקה ובטכנולוגיה המדהימה כיום. אני מחליף את המפרק שיעבוד באופן מושלם. אבל – ופה חשוב מאד להבין – השרירים סביב המפרק מדוללים, מערכת העצבים פגועה, מפרקים אחרים שניסו לפצות על השחיקה במפרק – גם הם פגועים. השיקום המיטבי הוא בהחזרת האיזון לכל מערכת המפרקים – כולל המפרק שהוחלף. למזלנו היום, ישנה גישה טכנולוגית ייחודית לשיקום מהיר יעיל ומלא של מנותחי החלפת מפרק. טכנולוגיה הנקראת “אפוסתרפיה” אשר הוכיחה את יעילותה ואת תרומתה הקרדינאלית להצלחת השיקום והחזרת המנותח לחיים תפקודיים מלאים – וללא כאב. ”

ניתוח החלפת מפרק ירך

איך פועלת מערכת אפוסתרפיה לשיקום יעיל ומיטבי לאחר ניתוח?

“אפוסתרפיה זו בעצם מערכת ביומכנית מאוד יעילה ומקורית להחזיר את מערכת העצבים לאותו מצב, לאותה נקודת שיווי משקל, לחזק את השרירים סביב המפרק, לייצר לנו באמת, אחרי שניתחתי ניתוח מאוד מדויק, את ההליכה מחדש, את שיווי המשקל מחדש ולחזק את השרירים התומכים במפרק. תפקידי הוא להחליף את האזור הסטטי שזה המפרק, אבל כדי שמערכת העצבים תלמד ללכת מחדש אני צריך פתרון נוסף. מערכת אפוסתרפיה מאפשרת למטופל שלי לתרגל הליכה רגילה בביתו, בנוחות. רבע שעה עד חצי שעה של תרגול בהליכה מחזירה למטופל את האיזון השרירי והמפרקי. זו בשורה מצוינת שלנו כרופאים למטופלים שלנו. הליך השיקום מואץ ותבנית ההליכה חוזרת להיות תקינה. המנותח למעשה יכול לחזור ולתפקד בתוך תקופה קצרה.”

מה עוד השתנה בשל השיקום היעיל שלאחר הניתוח?

“בעצם כל התהליך של החלפת מפרק מתחלק ל- 3 שלבים: בתהליך של  לפני הניתוח – יש צורך בהכנה של המפרק לקראת הניתוח, אני לא רוצה להגיע עם מטופל שבקושי יכול ללכת לקראת הניתוח, אז אני אעבוד איתו על חיזוק השרירים, מערכת אפוסתרפיה מאפשרת למטופל שלפני הניתוח לתרגל יום יום את שרירי המפרק ולחזק אותם.  כך, לאחר הניתוח השרירים יהיו מחוזקים ויאפשרו החלמה מהירה ושיקום מהיר יותר. בשלב הניתוח: חשוב מאד שמערכת השריר והעצב יתפקדו. הניתוח כיום, כמעט ללא דימום, ההרדמות ברובן אזוריות והטכנולוגיה המשמשת בניתוח מאפשרת דיוק מיטבי. בשלב השיקום: מערכת אפוסתרפיה, כפי שהסברתי, מאפשרת למטופל לחזור לתפקוד מלא באופן מהיר יחסית ובקלות רבה. כל שנדרש הוא לצעוד רבע שעה עד חצי שעה בכל יום במערכת ההליכה.

 

התמונות בכתבה באדיבות פרופסור רונן דבי, https://www.ronendebi.co.il/

 

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

טיפול בכאבי ברכיים ללא ניתוח
כאבי הברכיים מעיקים עליכם כבר זמן רב? חשוב שהפתרון יהיה כזה שיחזיק לאורך זמן ואם אפשר, אפילו ישתפר עם הזמן.
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים אחרי ריצה
מדוע ריצה מעוררת כאבי ברכיים? האם זה קורה לכולם? ישנם מספר גורמים לכאבי הברכיים מהם הוגרמים ואיך ניתן לטפל
לקריאת המאמר
כאב ברכיים בזמן הליכה
מרבית כאבי הברכיים נובעים מעבודה לא נכונה של השרירים המייצבים של המפרק ושל מערכת העצבים השולטת בהם.
לקריאת המאמר
כאב ברך קדמי
חשוב לברר מהו הגורם לכאב בברך הקידמית ולטפל בו בהקדם הכאב יהיה מורגש לרוב בעת כיפוף הברך בפעולות כגון עליה במדרגות או ישיבה ממושכת.
לקריאת המאמר
טיפול בכאבי ברכיים
כאשר מופיעים כאבי ברכיים, מומלץ לא להזניח אותם ולטפל בהקדם. מהן הסיבות להופעת כאבים בברכיים וכיצד ניתן לטפל בכאבים אלו?
לקריאת המאמר
נזק למיניסקוס
נזק למיניסקוס משפיע באופן מיידי על התפקוד היום-יומי וכדאי מאוד לטפל בו באופן מיידי. הטיפול המותאם אישית, שיסייע לכם לחזור לשגרה.
לקריאת המאמר
שיקום אחרי ארטרוסקופיה של הברך
אם אתם עומדים לפני תהליך ארטרוסקופיה או שאתם כבר אחרי, כדאי ללמוד ולהבין את תהליך השיקום הנדרש
לקריאת המאמר
ניתוח החלפת ברך
סובלים מבעיות ברכיים וצריכים להחליט לגבי ניתוח החלפת ברך?מתי נדרש ניתוח זה ומה כרוך בתהליך? לחצו וקראו על מהלך זה, ועל מה שקורה אחריו.
לקריאת המאמר
טיפול בבעיות ברכיים
מפרק הברך הוא אחד הגדולים והחשובים בגוף האדם, עם הזמן הוא נוטה להישחק מסיבות שונות, מה שגורם לכאבים ולתופעות נוספות.
לקריאת המאמר
לכו על זה
כיצד הליכה ספורטיבית משפיעה על הברכיים, איך נוצרים הכאבים, ומה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב? ד"ר עמית מור, רופא וחוקר בתחום רפואת הספורט, ממפתחי שיטת אפוסתרפיה, מסביר
לקריאת המאמר
כאבים בפיקת הברך
אם אתם מרגישים כאב במפרק שבין פיקת הברך לעצם הירך, אתם כנראה סובלים מכאב פטלו-פמורלי. קראו כיצד אפוסתרפיה תסייע לכם לשפר כאב זה ולמנוע את חזרתו.
לקריאת המאמר
קרע ברצועה הצולבת
קרע ברצועה הצולבת הקדמית בברך נחשב לפציעת ספורט רצינית והוא עלול לקרות בכמה מצבים. הטיפול השמרני לאחר קרע ברצועה הצולבת חשוב ביותר
לקריאת המאמר
כאבים בברך בזמן השינה
אתם סובלים מכאבי ברכיים? סביר להניח שאתם מרגישים את הכאבים גם בזמן השינה. אז מה אפשר לעשות? הנה מספר טיפים להתמודדות עם הנושא
לקריאת המאמר
הדרך לשקם קרע ברצועה בברך
אחת מפציעות הספורט המוכרות ביותר היא קרע ברצועות הברך, והאם ניתן לחזור לשגרת אימונים לאחר פציעה כזו?
לקריאת המאמר
קרע ברצועות הברך
איך נוצר קרע ברצועות הברך, ולמי זה יכול לקרות? האם ניתן לחזור לפעילות מלאה לאחר טיפול בכך? על זאת ועוד במאמר זה.
לקריאת המאמר
דלקת ברכיים ואפוסתרפיה
כאב ברכיים הוא אחת הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר. ישנן סיבות רבות לכאבים בברכיים, כשאחת הבולטות שבהן היא דלקת בברכיים.
לקריאת המאמר
עודף משקל וכאבי ברכיים
כיצד קשורים כאבי ברכיים ועודף משקל ואיך הם משפיעים אחד על השני? מתברר, שיש דרכים קלות ופשוטות להקל על הכאבים גם ללא תרופות או ניתוח
לקריאת המאמר
פגיעה ברצועות הברך
אחת הבעיות שגורמות לכאבי ברכיים אצל אנשים רבים היא פגיעה ברצועות הבר, רצועה זו ממלאות תפקיד חשוב מאוד בייצוב הברך ובאופן התנועה שלה. מתיחה או קריעה של אחת הרצועות תגרום לכאבים ופגיעה ביציבות הגוף.
לקריאת המאמר
עכשיו זה ודאי. וירוס הקורונה פגע בסובלים מכאבי ברכיים וגב
השלכה של אותה סטגנציה שנכפתה עלינו פגעה במערכות שריר, מערכות עצב ובמפרקים
לקריאת המאמר
כאבי ברכיים בריצה
מדוע ריצה מעוררת כאבי ברכיים? האם זה קורה לכולם? ישנם מספר גורמים לכאבי הברכיים מהם הוגרמים ואיך ניתן לטפל
לקריאת המאמר
חובה לדעת: גמישות יתר – וכאבי ברכיים ומפרקים. הקשר הישיר – והטיפול האפקטיבי.
גמישות יתר הינה תופעה נפוצה ביותר, אשר ברובה אינה בעייתית, בעיקר בגילאים צעירים. בישראל ידוע על כ- 10% מהאנשים החיים תחת תסמונת גמישות יתר. הבעיה מתחילה בגילאים מבוגרים יותר, בהם גמישות היתר מתחילה לפגוע במפרקים.
לקריאת המאמר
שיקום לאחר ניתוח החלפת מפרק ברך שיעמיד אתכם על הרגליים
אפוסתרפיה - פתרון שהוכח מחקרית בתרומתו לשיקום המפרק לאחר ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך
לקריאת המאמר
ניתוח החלפת מפרק. החדשנות והשיקום המחזירים מנותחי החלפת מפרק לשגרה ולתפקוד.
אפוסתרפיה - פתרון שהוכח מחקרית בתרומתו לשיקום המפרק לאחר ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך. ד"ר בנקוביץ' מתראיין בתכנית המומלצים.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתכאבי ברכיים - המדריך המלאכאבי גב - מאמריםהסדרי נגישות