קרע בגיד אכילס – למה זה קורה ומהו הטיפול

באשמת המיתולוגיה היוונית או באשמתנו?

תטיס, אימו של אכילס, חששה מאד לבנה. רצונה להגן עליו ולמנוע ממנו מוות עתידי כלוחם בקרב הביא אותה אל הנהר הקדוש. לנהר היו סגולות אשר העניקו לנוגע במימיו יכולת ועמידות מפני כל פגיעה בכל חלק אשר טבל בהם. את אכילס החזיקה אימו בעקב והטבילה את כל גופו במי הנהר הקדוש. מכאן, חלק אחד קטן בגופו נותר לא מוגן – העקב. המשך הסיפור הינו שבבגרותו, לאחר שהוכיח אכילס את עצמתו ואופיו, נקלע לקרב בטרויה. שם שלח לעברו אפולו חץ מורעל שפגע בעקבו ותטיס מת במקום. מכאן השם עקב אכילס – החלק הקטן והפגיע בגופנו.

מהו גיד אכילס?

גיד אכילס הינו גיד חזק וגדול הממוקם באזור האחורי של מפגש השוק והקרסול. למעשה הגיד הינו העבה ביותר בים הגידים שבגופנו. הגיד משמש לחיבור שרירי ה”תאומים” לעצם העקב.  הגיד מאפשר תנועה למפרק, מאפשר לנו לנוע קדימה ללכת, לנתר ולרוץ. לגיד אכילס חשיבות גדולה בתפקוד הברך על אף מרחקו מהברך שכן אחד השרירים המחוברים אליו (גסטרוקנמיוס) חולף מעל הברך ומשמש כאחד ממיצביה.למרות חוזקו של הגיד הוא פגיע. גברים ונשים, בגלאים שונים, העוסקים בספורט מדווחים על פציעות ועל דלקות בגיד. למרות פגיעותו, הגיד עומד בכבוד בעומסים קבועים של לחץ.

מדוע הגיד נקרע?

טרנד העיסוק בספורט, באורח החיים הבריא, בריצות, ברכיבה על אופניים, בספינינג במכוני הכושר הוביל לעלייה משמעותית בכמות פגיעות הספורט ובקרעים בגיד אכילס. הסיבות הרפואיות העומדות מאחורי העלייה המשמעותית הינן עומסי היתר על גיד אכילס. במקביל, עלייה ניכרת במשתמשים באופניים החשמליים הובילה לפציעות ופגיעות רבות בשל תאונות אשר במקרים רבים התבטאו בקרע בגיד אכילס. אך מעבר לפעילות הפיזית ישנה גם השלכה של שימוש בתרופות על חוזק הגידים. שימוש בסטטינים, למשל, הידועים כמחלישי מערכות גידים המובילים לקרעים, כמו כן, גם זריקות סטרואידים (קורטיזון) לגיד ידועות כמחלישות את הגיד ומובילות במקרים רבים לקרע.

מה נרגיש ואיך נדע שמדובר בקרע?

לרוב, יתלווה הקרע בגיד אכילס בכאב. נרגיש כאילו מישהו נתן לנו בעיטה חזקה באזור התחתון של השוק. יש המדווחים על צליל של קריעה, רעש הדומה לקרע בגומייה עבה. רף הכאב משתנה בין אדם לאדם אך בחלק מהמקרים יזדקקו הסובלים מקרע לטיפול תרופתי לשכח את הכאב. לרוב, הכאב יוביל לצליעה ורגישות בתנועה. יש שיתקשו לבצע תנועות הליכה פשוטות. לרוב, הסובלים ייגשו לחוות דעת של אורטופד אשר ינסה לאתר באם אכן מדובר בקרע, לקבוע את מיקום הקרע, לוודא שלא מדובר בדלקת בגיד אכילס שהסימפטומים שלה דומים לקרע בגיד. בדיקת אולטרה סאונד תגלה לרוב באם אכן מדובר בקרע בגיד אכילס. אך יש דרכים לבחון באופן אישי באם מדובר בקרע: אם אתם מרגישים בנוקשות באזור הגיד, אם ישנו סימן של שטף דם באזור הקרסול,  אם אתם מתקשים לעמוד על קצות האצבעות סביר שמדובר בקרע בגיד אכילס. בכל מקרה – מומלץ להיבדק.

 

איך מטפלים בקרע בגיד אכילס?

קרע בגיד אכילס מחייב התערבות רפואית. הטיפולים המוכרים כיום הם: באמצעות קיבוע האזור בגבס לתקופה ארוכה או בניתוח. לאחר הטיפול יזדקק המטופל לתקופה ארוכה של שיקום ופיזיותרפיה להחזרת טווחי התנועה. מטרת הטיפול בגיד אכילס הינה החזרת הגיד לאורכו ולתפקודו כפי שהיה טרם הפציעה. חשוב מאד להקפיד על הוראות הרופא המטפל שכן בכל תקופת הזמן בה המקום אינו משוקם, האיזון על שאר מפרקי הגוף מופר וחלוקת העומסים משתנה. לכן, חשובה ההפקדה וההתמדה בהחזרת הגוף לתפקוד מחדש.

 

גיל דרוקמן, בן 68, קרע את גיד אכילס בעת טיול בחו”ל, ומתאר כי סבל מכאבים עזים בקרסול וצלע כל הטיול. הוא הגיע לאפוסתרפיה בעקבות המלצה של חבר לאחר שניסה כל מיני דרכים על מנת להקל על הכאב ולחזור לשגרת החיים. לאחר 4 שנים של טיפול מסת השריר שלו עלתה והוא חזר לתפקוד. לאחר שהתנסה בעצמו הוא גם המליץ לחברתו מיכל, ששברה את הרגל, להתנסות בטיפול בעצמה. צפו בסיפור ההצלחה שלהם:

 

מוזמנים לקרוא גם על: דלקת בגיד מאחורי הברך | דלקת בגיד אכילס

שאלון הערכה מקוון

קבל/י עכשיו באתר תשובה מיידית אודות מידת ההתאמה של טיפול אפוסתרפיה לכאב ממנו את/ה סובל/ת

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

כאבים לאחר שבר בקרסול
לאחר שברים בקרסול, יש לדאוג לשיקום מלא בעקבות חולשת שרירים שנוצרה מחוסר התנועה. לחצו וקראו על הדרך היעילה לשיקום הקרסול לאחר איחוי השברים.
לקריאת המאמר
דלקת בגיד אכילס
סובלים מדלקת בגיד אכילס? במאמר זה תקבלו מידע על הטיפול המומלץ הכולל בעיקר הפחתת עומסים ואימון על עבודה נכונה עם השרירים, כדי למנוע חזרה של הדלקת.
לקריאת המאמר
שחיקת סחוס בקרסול- הטיפול שיחזיר אתכם לחיים.
סובלים משחיקת סחוס בקרסול? במאמר זה תקבלו מידע על הטיפול המומלץ הכולל בעיקר הפחתת עומסים ואימון על עבודה נכונה עם השרירים, כדי לחזק את מערכות השריר שיובילו לנטרול הלחץ והחיכוך על מפרק הקרסול הכואב ולשיקום המפרק.
לקריאת המאמר
לייעוץ רפואי מהצוות המקצועי ניתן לשלוח פניה אונליין

מפת אתרתנאי שימוש ומדיניותהבהרה משפטיתהסדרי נגישותכאבי ברכייםכאבים בירךכאבים בקרסולכאבי רגליים