עלה במחקר: אפוס משפר כאב ותפקוד באוסטיאוארטריטיס של הברך
דר’ רן לדור1, גנית סגל2, דר’ יונה קוזשווילי3, דר’ מיכאל דרקסלר1, דר’ אופיר צ’צ’יק1, דר’ אמיר חיים1, דר’ משה סלעי1, דר’ אבי אלבז2, דר’ רונן דבי4
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי סוראסקי, תל אביב, ישראל
- קבוצת המחקר של אפוסתרפיה, הרצליה, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי רבין, פתח תקווה, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון, ישראל
מטרת המחקר
בשנים האחרונות חלה עלייה בטיפולים ביומכנים לאנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של הברך. אפוסתרפיה הינו טיפול ביומכני אשר מוביל להפחתה של המומנט האדקטורי סביב הברך, משפר תבניות הליכה וסימפטומים קליניים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להמשיך ולבחון את ההשפעה של טיפול זה על תבניות ההליכה ולכמת את היתרונות הקליניים שלו בקרב אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של הברך.
שיטות
788 אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של הברך עברו הערכה של תבניות ההליכה, רמת כאב, מגבלה תפקודית ואיכות חיים. לאחר מכן, מערכת הליכה ביומכנית הותאמה לכל חולה באופן אישי בהתבסס על תבניות ההליכה של המטופל וההערכה הקלינית שעבר. כל המטופלים קיבלו הנחיות תרגול לתקופה של שלושה חודשים שלאחריה ביצעו הערכה חוזרת של תבניות ההליכה והמדדים הקליניים.
תוצאות
שיפור מובהק בתבניות ההליכה נצפה לאחר שלושה חודשי טיפול (P<0.001), כמו גם ירידה מובהקת בכאב ושיפור בתפקוד ובאיכות החיים (P<0.001). קשר גבוה נמדד בין השיפור בתבניות ההליכה לבין השיפור במדדים הקליניים שהוערכו באמצעות שאלונים.
מסקנות
הטיפול באמצעות מערכת הליכה ביומכנית שאינו פולשני הוביל לירידה מובהקת בכאב ושיפור בתפקוד, באיכות החיים ובתבניות ההליכה. ממצאים אלו תומכים מחקרים קודמים ומבססים את האפקטיביות הקלינית של הטיפול בקרב אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של הברך.