מערכת הליכה ייחודית לאנשים עם קרע מניסקיאלי דגנרטיבי
דר’ אבי אלבז1, דר’ יפתח בר2, דר’ אהוד ראט3, דר’ גיא מורג3, גנית סגל1, דר’ איתן דבי1, דר’ דניאל וסר1, דר’ עמית מור1, דר’ רונן דבי4
- קבוצת המחקר של אפוסתרפיה, הרצליה, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי אסף הרופא, צריפין, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי סוראסקי, תל אביב, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון, ישראל
מטרת המחקר
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של מערכת הליכה חדשה וייחודית על תבניות הליכה, תפקוד וכאב באנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של הברך אשר חוו פגיעה בברך שהובילה לקרע דגנרטיבי של המניסקוס המדיאלי.
שיטות
זהו מחקר רטרוספקטיבי על 34 אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של מפרק הברך שעברו קרע דגנרטיבי של המניסקוס המדיאלי. כל המטופלים עבדו בדיקת הליכה ממוחשבת והתבקשו למלא שאלון איכות חיים (SF-36( ושאלון כאב ותפקוד (WOMAC) בטרם התחילו את הטיפול ולאחר שלושה ושנים עשר חודשי טיפול.
אפוסתרפיה הינו טיפול פונקציונלי חדשני, לא פולשני, המבוסס על מערכת הליכה ייחודית המותאמת למטופל באופן אישי והשימוש בה נעשה לזמנים קצובים תוך כדי פעילויות היומיום בסביבה הביתית של המטופל.
ההליך הסטטיסטי כלל ניתוח מדידות חוזרות לבחינת ההבדלים במדדי ההליכה, בכאב, בתפקוד ובאיכות החיים טרם תחילת הטיפול ולאחר שלושה ושנים עשר חודשים.
תוצאות
שיפור מובהק נמדד לאחר שלושה חודשי טיפול במהירות ההליכה, באורך הצעד, ובזמן התמיכה היחידני של הרגל הפגועה (P<0.01, עבור כולם), זאת לצד שיפור מובהק בסימטריה בין הגפיים בזמן הליכה. השיפור נשמר גם לאחר שנים עשר חודשי טיפול.
שיפור מובהק נמצא גם בקטגוריות הכאב, הנוקשות המפרקית והתפקוד וגם בהיבטים השונים של איכות החיים, הפיזית והמנטלית (P<0.01, עבור כולם).
מסקנות
אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של מפרק הברך אשר עברו קרע מניסקיאלי דגנרטיבי במדור המדיאלי הציגו שיפור מובהק בתבניות ההליכה וביכולת התפקודית לצד ירידה מובהקת ברמת הכאב לאחר הטיפול. בהתבסס על תוצאות מחקר זה ניתן להניח שהטיפול הביומכני הנ”ל הינו בעל השפעה חיובית לאוכלוסייה דומה לזו שנמדדה במחקר הנוכחי.