טיפול ביומכני חדשני לאנשים הסובלים מכאב בקדמת הברך
דר’ אמיר חיים1, גנית סגל2, דר’ אבי אלבז2, דר’ עמית מור2, דר’ גבריאל אגר3, דר’ ירון בר זיו3, דר’ יפתח בר3, דר’ גיא מורג1, דר’ רונן דבי4, דר’ אהוד אטון4
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי סוראסקי, תל אביב, ישראל
- קבוצת המחקר של אפוסתרפיה, הרצליה, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי אסף הרופא, צריפין, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון, ישראל
מטרת המחקר
מטרת המחקר
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה הקלינית של טיפול ביומכני חדשני בקרב אנשים הסובלים מכאב בקדמת הברך
שיטות
זהו מחקר רטרוספקטיבי על 48 אנשים הסובלים מכאב בקדמת הברך. כל האנשים ביצעו בדיקת הליכה ממוחשבת והתבקשו למלא שאלון איכות חיים (SF-36) ושאלון להערכת כאב ותפקוד (WOMAC). הבדיקות נעשו לפני תחילת הטיפול ולאחר שלושה ושישה חודשי טיפול.
כל המטופלים עברו התאמה אישית של מערכת הליכה ביומכנית ייחודית. אפוסתרפיה הינו טיפול פונקציונלי חדשני, לא פולשני, המבוסס על מערכת הליכה ייחודית המותאמת למטופל באופן אישי והשימוש בה נעשה לזמנים קצובים תוך כדי פעילויות היומיום בסביבה הביתית של המטופל.
ההליך הסטטיסטי כלל ניתוח מדידות חוזרות לבחינת ההבדלים במדדי ההליכה, בכאב בתפקוד ובאיכות החיים טרם תחילת הטיפול ולאחר שלושה ושישה חודשים.
תוצאות
עלייה מובהקת של 5.7 ס”מ/ש’ נמדדה במהירות ההליכה, תדירות הצעד גדלה ב – 1.6 צעדים/דקה ואורך הפסיעה עלה ב – 3.4 ס”מ בהשוואה למדדי ההליכה טרם תחילת הטיפול (P<0.001, עבור כל המדדים). שיפור מתמשך במדדים ניכר גם לאחר שישה חודשי טיפול, אולם שיפור זה לא היה מובהק ביחס לשיפור שנמדד לאחר שלושה חודשי טיפול.
רמת הכאב פחתה ב – 36.6% וב – 49.2% לאחר שלושה ושישה חודשי טיפול, בהתאמה (P>0.01( והתפקוד השתפר ב – 25.2% וב – 41.7% לאחר שלושה ושישה חודשי טיפול (P=0.01).
מסקנות
על סמך תוצאות המחקר ניתן להניח כי הטיפול בעל השפעה חיובית בקרב אנשים הסובלים מכאב בקדמת הברך.