טיפול באמצעות תכנית התערבות המבוססת על הליכה מוביל לתוצאות חיוביות בקרב אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של מפרק הירך: מחקר אורך
דר’ דבורה סולומונוב-אבנון1, דר’ אמיר הרמן2, דר’ דניאל לוין3, דר’ נמרוד רוזן4, דר’ אלי פלד3, דר’ אלון וולף1
- המעבדה לביורובוטיקה וביומכניקה, הפקולטה להנדסה מכאנית, הטכניון – מכון טכנולוגי לישראל, חיפה, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי על שם חיים שיבא, רמת גן, ישראל.
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי רמב”ם, חיפה, ישראל
- המחלקה האורתופדית, מרכז רפואי העמק, עפולה, ישראל
מטרת המחקר – שחיקה של מפרק הירך.
מחקרים קודמים הראו כי אנשים הסובלים ממצב שחיקה של מפרק הירך. ומטופלים באמצעות מערכות הליכה ביומכניות ייחודיות. מציגים שינויים ביומכניים במפרקי פלג הגוף התחתון. בתבניות ההליכה ובאיכות החיים. נכון להיום לא קיים מידע זהה עבור אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של הירך. מטרת המחקר הנוכחי, לבחון את השפעת טיפול חדשני המבוסס על הליכה באמצעות מערכת הליכה ביומכנית ייחודית. מערכת המאפשרת שליטה והסטה של מרכז הלחץ בכף הרגל. ובכך מאפשרת שליטה על המדדים הביומכניים סביב מפרק הירך.
שיטות המחקר
המחקר בחן את השפעת הטיפול הביומכני לאורך שנה על אנשים הסובלים משחיקה של מפרק הירך. בוצעה הערכה של תבניות הליכה ומדדים ספטיו-טמפורלים, כמו גם הערכה של רמת הכאב, התפקוד ואיכות החיים בוצעה טרם תחילת הטיפול ולאחר 3 חודשים, חצי שנה ושנה. השינויים לאורך זמן נמדדו באמצעות מודל ליניארי והקשר בין השינויים במדדי איכות חיים למדדי הליכה אובייקטיבים.
תוצאות
שיפור מובהק נמצא במדדי איכות חיים, במהירות ההליכה ובתדירות הצעד לאורך זמן ובהשוואה למדדי הבסיס. כמו כן, שיפור מובהק נמצא גם בקינמטיקה ובקינטיקה במישור הסגיטלי סביב מפרק הירך ובמדדים הספטי-וטמפורליים לאורך זמן ובהשוואה למדדי הבסיס המתבטא כשיפור כולל בתבנית ההליכה. עיקר השיפור התרחש לאחר שלושה חודשים ולאחר מכן יש שמירה על השיפור שהושג בחודשים הראשונים לאורך שנת הטיפול. מהירות ההליכה, תדירות הצעד ומדדי הליכה במישור הסגיטלי נמצאו כמנבאים לשיפור באיכות החיים.
מסקנות – איך נטפל במצב שחיקה של מפרק הירך.
על פי תוצאות המחקר. ניתן להסיק כי טיפול ביומכני המבוסס על מערכת הליכה ייחודית.
הינו טיפול מהימן המוביל לשיפור במדדים אובייקטיבים וסובייקטיבים בקרב אנשים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס של מפרק הירך.