חובה לדעת: גמישות יתר – וכאבי ברכיים ומפרקים. הקשר הישיר – והטיפול האפקטיבי.
גמישות יתר, המוכרת בשמה הרפואי כ"תסמונת גמישות יתר – "Joint Hypermobility Syndrome, הינה תופעה מוכרת, המערבת את מכלול הרקמות הקשורות בחיבורי מערכות השלד שריר בגוף – גידים, ורצועות. אנשים הסובלים מתסמונת זו ניחנים ביכולות בולטות של גמישות: יכולת לגעת ברצפה עם כפות ידיים ללא כיפוף הברך, יכולת למתוח אצבעות כף יד בזוויות שונות ומשונות, יכולת לכופף מרפקים לאחור ועוד. תופעה זו ברובה אינה בעייתית, ובעיקר בגלאים הצעירים אף מאפשרת פעילות ספורטיבית המקנה יכולות שמעבר למקובל (בעיקר בתחומי הריקוד, הנגינה, הבלט והספורט). בישראל ידוע על כ10% מהאנשים החיים תחת תסמונת גמישות היתר.
גמישות יתר מתחילה לפגוע במפרקים בגילאים הבוגרים.
בשנים האחרונות נמצא קשר בין גמישות יתר במפרקים לבעיות רפואיות רבות בינן: דלקות מפרקים, פיברומיאלגיה, כאבי ברכיים, גב וירך. גמישות היתר נמצאה כגורם מסכן לפריקת פיקת הברך, קרע בגידים וברצועות, בעיות התפתחותיות במפרק הלסת ומפרק הברך.
כדי להבין מדוע זה קורה עלינו להבין שיותר גמישות משמעו פחות יציבות – לאורך כל שרשרת המפרקים קיימת פחות יציבות הנובעת משתי סיבות – הראשונה, טווחים גבוהים מה"נורמה" במפרקים בשל גמישות הרצועות והקפסולות העוטפות את המפרק . טווח תנועה גדול יותר חושף את המפרק לפגיעה ולשחיקה. זה בדיוק מה שקורה לכל הסובלים מכאבי ברכיים, גב ומפרקים. הכאב לרוב נובע משחיקת המפרק ובמקביל כאב נוסף נובע מעומס מתמשך על הרצועות והגידים. הסיבה השניה לכאבים ושחיקה אצל אנשים עם גמישות יתר במפרקים נעוצה בתפקוד השרירים והמפרקים וחשיבותם בייצוב המפרקים והשלד. חשוב להבין כי מי שמניע את השלד והמפרקים הינם השרירים ואלו מופעלים על ידי מערכת העצבים. שליטה זו בשלד ובמפרקים נקראת שליטה עצבית שרירית. באנשים עם גמישות יתר תחושת תנועת המפרקים ( הנקראת פרופריוספציה) נמוכה יותר ובשל כך גם השליטה העצבית שרירית נמוכה יותר ולכן – כל דבר שיגרום ליציאת המערכת מאיזון – עייפות, כאב, נפיחות, מחזור, שינויים הורמונליים – כל אחד מאלו יביא לעבודה לא מאוזנת ולא מתואמת של מערכת השריר-עצב, להתכווצות חזקה באיזורים בהם הגוף מרגיש ירידה בשליטה במפרק ועל כן לעליה בעומס המפרקי, בכאב ובדלקת וחוזר חלילה. זהו מעגל מרושע ( Vicious Cycle ) המחריף את התהליך עם הזמן. תופעה זו מתרחשת לאורך כל השרשרת המפרקית – ברכיים, אגן, גב תחתון, גב עליון, שכמות, כתפיים, צוואר, ראש ואף מפרקי הלסת והעיניים. ההתבטאות, כמובן, שונה מאדם לאדם אך דומה במרבית המאפיינים. ועל כן, לדוגמה, כאבים אלו יכולים להחריף בתקופת המחזור החדשי – שינוי הורמונלי, יביא לחוסר איזון, ירידה בשליטה אגנית, התכווצות לא מתואמת של השרירים וכאבים בברכיים, באגן, בגב תחתון ואף בראש ובצוואר.
אנשים הסובלים מגמישות יתר במפרקים יתלוננו לרוב על כאב בזמן תנועה ופעילות אשר מתגבר יותר ויותר ככל שמתקרב הערב. לרוב, הכאב לא גורם לנוקשות המפרק בשעות הקימה אלא הולך ומתפתח במהלך שעות היום.
מהם הטיפולים שהוצעו לסובלים מגמישות יתר עד לממצאים החדשים שנחשפו בשנים האחרונות?
בשנים עברו הוצעו לסובלים מגמישות יתר ומכאב מפרקים תרופות ומשככי כאבים. אחד מהם הינו תרופות נוגדות דלקת. כיום מבינים שהטיפול בתרופה זו אינו מומלץ מכיוון שזהו טיפול בסימפטומים ולא בגורמים וכמו כן, במרבית המקרים הכאב אינו מלווה בגורם דלקתי. עם השנים התפתחה מודעות גם למשככי הכאבים שבחלקם גורמים להתמכרות ובחלקם לתופעות לוואי.
הקו השני של הטיפול השמרני הוצע לסובלים מתסמונת זו טיפולים פיזיותרפיים, טיפולים משלימים כמו הידרותרפיה, דיקור ועוד.
הטיפול היעיל ביותר לגמישות יתר: חיזוק מערכת השריר התומכת במפרק.
חיזוק השרירים התומכים במפרק ותרגול השליטה העצבית-שרירית נמצא כדרך היעילה ביותר לשיפור איכות חייהם של הסובלים מגמישות יתר. למעשה, ברגע שמערכת השריר מתעוררת לפעולה, מתעבה, משתקמת ופועלת באיזון היא משמשת כמגן יעיל המונע מהגידים והרצועות לפעול תחת גמישות היתר. יכולת השריר להוות "קו הגנה" הן על מערכות אלה והן על המפרק הפכה את חייהם של רבים הסובלים מגמישות יתר לנוחים יותר, פשוטים יותר – וללא כאב.
איך נחזק את מערכות השריר בלי להתאמץ ולו לרגע? איך נפתור את הכאב?
מערכת ההליכה של אפוסתרפיה עומדת כיום בקו החזית בכל הקשור לטיפול אפקטיבי, המוכר ע"י כל קופות החולים, לסובלים מכאב מפרקים: גב, ברכיים, קרסול. המערכת החכמה מייצרת תבנית הליכה חדשה כך שכל צעד שיעשה המטופל יפעיל אוטומטית "מכון כושר מלא" לשרירים התומכים במפרק.
ללא כל מאמץ מצד המטופל, "מכון הכושר הפרטי" המוטמע במערכת ההליכה, הנעליים המיוחדות של אפוסתרפיה, יוביל לשיפור, לשיקום, לעיבוי ולתפקוד יעיל יותר של מערכת השריר. עם הזמן, כלל מערכות השריר (מקו הקרסול, דרך הברך, האגן והגב) יחזרו לשיא הפעילות וימנעו את גמישות היתר תוך כדי הגנה מקסימאלית על המפרק. האיזון יוחזר לגוף, השליטה העצבית שרירית תשוב לעבוד בצורה מתואמת, הכאב ילך ויפחת והתוצאה תורגש.
סובלים מכאב מפרקים? מגמישות יתר? האבחון באפוסתרפיה ללא עלות והטיפול בהשתתפות קופות החולים והביטוחים הפרטיים.
"אפוסתרפיה" הוא חדר הכושר הפרטי שלי", צפו בעדות של שרה אדלשטיין שהצטרפה לטיפול לחיזוק ומניעה: